03.06.2021 | Štvrťfinále
03.06.2021 | Štvrť.
2 - 4
(1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 1:2)
Samostatné nájazdy
1:2

Súper vo štvrťfinále: Za USA hrá aj potomok slovenských vysťahovalcov

Tím USA na MS v Rige.
Tím USA na MS v Rige. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|1. jún 2021 o 20:00

V tíme USA je veľa skúseností, hokejového umenia a talentu.

RIGA, BRATISLAVA. Znie to už ako hokejový film pre pamätníkov. Na majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade sa slovenská hokejová reprezentácia s kapitánom Miroslavom Šatanom prebojovala do štvrťfinále zo štvrtého miesta v skupine.

Jej súperom bol tím USA, ktorý dovtedy na turnaji neprehral. Američania si verili, možno súpera aj trochu podcenili a prehrali 1:4. Slováci sa dostali až do finále a získali prvú medailu.

Kapitán sa zranil

O dvadsať jeden rokov sa oba tímu opäť stretnú vo štvrťfinále svetového šampionátu - Američania ako víťaz B-skupiny a Slováci ako štvrtý tím A-skupiny.

V tíme USA je len šesť hokejistov, ktorí si pred MS v Rige zahrali na medzinárodnom turnaji, no je v ňom veľa skúseností, hokejového umenia a talentu. 

Kapitánom Američanov bol pôvodne bývalý útočník Detroitu Justin Abdelkader, ktorý sa však v súboji proti Nemecku zranil a turnaj sa pre neho skončil.

Namiesto neho už nosí céčko na drese iný veterán - 36-ročný Brian Boyle, ktorý odohral vyše 800 zápasov v NHL, ale v tejto sezóne nemal angažmán.

Atmosféru šampionátu v Košiciach a Bratislave si pamätá obranca Christian Wolanin z Los Angeles (v Košiciach Slováci zdolali Američanov 4:1). 

Donato dal Slovákom štyri góly

Útočník Ryan Donato zo San Jose sa blysol piatimi gólmi na olympijskom turnaji v Pchjongčchangu 2018 - štyri z nich dal v dvoch zápasoch proti Slovensku.

Najmladším v tíme je 18-ročný Matt Beniers z University of Michigan z NCAA, ktorý získal zlato s americkým tímom na prelome rokov na MS hráčov do 20 rokov.

Ďalší mladík, 21-ročný Jason Robertson vo svojej nováčikovskej sezóne v NHL v drese Dallas Stars strelil 17 gólov a pridal 28 asistencií. V produktivite nováčikov bol lepší len Kiril Kaprizov z Minnesoty.

Američania dostali v siedmich zápasoch v B-skupine iba 8 gólov. Štyri zápasy odchytal Cal Petersen z Los Angeles Kings (v tejto sezóne 35 zápasov a priemer 2,89 inkasovaného gólu na zápas).

Labanc hovorí po slovensky

Zaujímavou postavou v americkom tíme je Kevin Labanc. Útočník San Jose Sharks je potomok slovenských vysťahovalcov, ktorí sa vybrali do Ameriky v 90. rokoch.

Jeho otec Milan Labanc hral v historicky prvej sezóne slovenskej hokejovej extraligy za Spišskú Novú Ves. „Išli sme síce do neznáma, ale v New Yorku už bývala celá moja rodina, takže sme sa mohli spoľahnúť na ich podporu,“ spomínala pred časom Kevinova mama Anika Labanc Dubinská, ktorá pochádza z dedinky Jakubany pri Starej Ľubovni.

Trénerom Američanov je Jack Capuano. Bývalý hlavný kouč New York Islanders je od roku 2019 asistentom v Ottawe. 

Tím USA na MS v Rige

Brankári: Jake Oettinger (Dallas/NHL), Cal Petersen (Los Angeles/NHL), Anthony Stolarz (Anaheim/NHL)

Obrancovia: Adam Clendening (Cleveland/AHL), Matt Hellickson (Binghamton/AHL), Zac Jones (NY Rangers/NHL), Connor Mackey (Calgary/NHL), Matt Roy (Los Angeles/NHL), Ryan Shea (Texas/AHL), Matt Tennyson (New Jersey/NHL), Chris Wideman (Nižnij Novgorod/KHL, Rus.), Christian Wolanin (Los Angeles/NHL)

Útočníci: Matthew Beniers (University of Michigan/NCAA), Colin Blackwell, Kevin Rooney (obaja NY Rangers/NHL), Brian Boyle (bez zmluvy), Sasha Chmelevski, Ryan Donato, Kevin Labanc (všetci San Jose/NHL), Jack Drury (Växjö/Švéd.), Conor Garland (Arizona/NHL), Trevor Moore (Los Angeles/NHL), Jason Robertson (Dallas/NHL), Eric Robinson (Columbus/NHL), Tage Thompson (Buffalo/NHL)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Súper vo štvrťfinále: Za USA hrá aj potomok slovenských vysťahovalcov