Novinky - články

Valaliky s jednou rukou na trofeji, pokaziť si to už môžu len samy

Radovan Antoži|4. jún 2022 o 20:38

Máme pred sebou už len dve kolá a celý okres sa aj naďalej pozerá na oba konce tabuľky. Valaliky sú v nadchádzajúcich zápasoch jasným favoritom a ak pôjde všetko podľa plánu, v Rozhanovciach budú korunované majstrom tohto ročníka prvej triedy. Veľmi pozorne však ich postup sledujú Mokrance a Bidovce, ktoré na seba v ultimátnom hracom dni narazia vo vzájomnom súboji a budú sa modliť, aby líder predsa len zakopol. Medzi štyrmi „kandidátmi“ na predposlednú priečku sú aj naďalej len dva body a o všetkom sa zrejme rozhodne až v nadstavenom čase posledného kola.

 

Turňa nad Bodvou – Haniska 1:2

V Turni sa očakával vyrovnaný súboj dvoch tímov stredu tabuľky a jeho priebeh nesklamal. Oba totiž chceli vyhrať, pričom sa to prejavilo na nasadení, v akom sa do zápasu pustili. Haniska začala lepšie, no po zásahu kanoniera Kónyu zostala akosi obarená až do posledného hvizdu prvého polčasu.


Zmena strán však nižšie postavenému mančaftu pomohla, pričom tlak na bránu Floriána Halásza sa postupne stupňoval. Všetko vyústilo do 84. minúty, keď Dávid Vereščák skvele kopnutou štandardkou spred šestnástky vyrovnal. Ani to ale nebolo všetko, Tamás z jednej z posledných akcií duelu po peknej kombinácii zaskočil celú domácu obranu a rozhodol. Zaujímavosťou je aj reakcia oboch tímov na rozhodcu stretnutia. Zatiaľ čo víťaz poslal na zväz pochvalu, Turni sa nepáčili dve situácie, ktoré podľa klubu výrazne ovplyvnili priebeh stretnutia.

 

Bidovce – Jasov 5:1

Bidovce idú ako píla, to je snáď už jasné každému. Parádna jarná séria vrcholí, po remíze s lídrom súťaže mala nedeľná výhra proti Jasovu poradové číslo osem. Nenechali nič na náhodu, trojgólové prvé dejstvo nepokazil ani presný zásah už 21-násobného strelca Samueka Dzurika, tentokrát z pokutového kopu.


V druhom polčase úspešne premenili penaltu aj domáci, Lukašík následne desať minút pred koncom len uzavrel skóre. Na ich situácii sa tak nič nemení, snáď len to, že možnosť zaváhania tímov pred nimi sa každým kolom zmenšuje. Na druhú priečku im však stačí len v poslednom kole vyhrať nad Mokrancami, a to v jednoznačnom šlágri týždňa. Jasov už je len bod od predposlednej Zdoby, bude to mať ešte ťažké.

 

Rozhanovce – Svinica 2:1

Súboj v Rozhanovciach mal akúsi horkosladkú príchuť. Ukázal totiž, ako veci mohli vyzerať v prípade, že by Svinica hrala v tejto sile celú sezónu. Takto si zrejme minimálne rok popláva vo vodách druhej triedy, a to napriek celkom solídnemu potenciálu kádru. Pri meraní síl s Paňovcami očividne nešlo o náhodný úlet, aj teraz bolo beznádejne posledné družstvo tabuľky minimálne vyrovnaným súperom predzápasovému favoritovi.


Po prvom polčase dokonca znova vyhrávalo, až záverečná časť stretnutia gólovo patrila domácim. Na zásah Kirova odpovedali Turek a Voroňák, no v posledných minútach sa aj oni museli báť o výsledok pri niekoľkých šanciach podceňovaných hostí. Napriek výhre sú Rozhanovce stále zapletené v záchranárskom boji a v posledných dvoch kolách sa majú na čo tešiť.

 

Paňovce – Mokrance 1:8

Posledné, čo Mokrance teraz potrebujú, je zaváhať. Pár kôl pred koncom na čele tabuľky záleží nielen na každom bode, no aj na každom góle. Na Paňovce tak vybehli hneď od začiatku – domáci síce stihli po prvom zásahu vyrovnať, no potom už recept na kvalitnejšieho súpera nenašli.


Najvýraznejšie na ihrisku pôsobil trojgólový Czingely, svoje mužstvo doviedol do brány až osemkrát, pričom domácim nedal žiadnu šancu. Pokojný zápas prebehol presne podľa očakávaní. Zatiaľ čo hostia stále čakajú na zakopnutie Valalík, ich súper sa chce silou-mocou odpichnúť z desiatej priečky.

 

Ploské – Valaliky 1:3

Práve líder tabuľky mal zo svojich konkurentov vôbec najťažšieho súpera a obaja tak zrejme jedným okom sledovali, ako si bude počínať na pôde Ploského. Už v ôsmej minúte síce otvoril skóre kanonier Pecha, no domáci následne prebrali iniciatívu, čo pretrvalo prakticky celý zápas.


Kapitalizovať na tom dokázali tesne po prestávke zásahom Šmelka a nechýbalo veľa, aby sa dokonca zrodilo prekvapivé víťazstvo. Celý zápas bol rozkúskovaný a rozkartovaný, na jeho konci mala v očiach vyrytú žltú takmer polovica ihriska. Valalikom sa predsa len gólmi Majorosa a Klimeka podarilo strhnúť duel na svoju stranu a trofej majú už jednou rukou na dosah. Akákoľvek strata koncentrácie ale neprichádza do úvahy, Mokrance a Bidovce sa po prvom mieste s radosťou vrhnú hneď, ako zacítia krv.

 

Košické Oľšany – Zdoba 1:2

Opakovali sme to už viackrát a povieme to znova. Momentálne nikto nevie, koľko tímov ostane pod pomyselným rezom, ktorý vytlačí časť súťaže o ligu nižšie, a tak sú záchranárske práce tento rok o čosi záhadnejšie. Vie to aj Zdoba, ktorá si napriek predposlednej priečke vybrala na koniec sezóny ideálnu formu. Po Turni porazila aj Oľšany, dokonca na ich vlastnom trávniku.


Je však nutné povedať, že domáci kvôli problémom so súpiskou znova nastúpili len desiati a napriek tomu boli v hre až dokonca. V prvej štvrťhodine dokonca mali výhodu pokutového kopu, no keďže ten sieť nenašiel, zápas si do rúk ochotne vzali hostia. Po zmene strán sa v krátkom slede presadili Koš a Kocsis, „Očvár“ nedokázal vyrovnať ani napriek neskorému zásahu Kollárčika. Klub si napriek tomu zrejme vyárendoval štvrtú priečku, Zdoba ale žiadnu istotu nemá.

___________________________________________________________________________

V skupine o umiestnenie druhej triedy Moldava zdolala Zladú Idku hladko 4:0. V tabuľke štyroch najlepších sa to zamotáva, rozdiel medzi druhým a posledným tímom je len bod – Péder vyhral v Jasove 3:1 a Blažice sfúkli Byster 5:0.

___________________________________________________________________________

A na záver – ako vždy – program. V predposlednom kole si budú Valaliky chcieť poistiť titul proti Paňovciam, Zdoba v dobrej forme zas potrápi Paňovce. Oľšany si zmerajú sily s nepríjemnou Turňou a uvidíme, či Svinica bude pokračovať v kvalitnom futbale aj proti Bidovciam. Mokrance privítajú Rozhanovce a Haniska zavíta do Jasova.

 

Súvisiaci obsah