Články a novinky ObFZ

Zimný seminár rozhodcov a delegátov súťaží ObFZ Michalovce 2022/2023

4. mar 2023 o 20:01

Komisia rozhodcov ObFZ Michalovce organizovala v sobotu 4.3.2023 v Reštaurácii BISON Restaurant & Grill, Masaryková 13, Michalovce zimný seminár R a D súťaží ObFZ 2022/2023. Jeho hlavnou náplňou bolo vyhodnotenie jesennej časti súťaží ObFZ 2022/2023 a príprava jej jarnej časti. Prerokovali sa aj špecifické problémy v činnosti R a D, poukázalo sa na zistené najčastejšie nedostatky a problémy, i na požiadavky na R a D v jarnej časti.

V úvode seminára sa prítomným prihovoril Ing. Miloš Fedák (predseda KR), ktorý na začiatok pozdravil všetkých R a D, poďakoval za predvedený výkon v jesennej časti, vydal pokyny do seminára a upresnil jeho program. Potom odovzdal slovo PaedDr. Vladimírovi Čanovi (predseda ObFZ), ktorý R a D pozdravil, poukázal na niektoré závažnejšie momenty z činnosti R a D v jesennej časti, vyslovil presvedčenie o ich odstránení a poprial veľa zdarných rozhodnutí v jarnej časti SR 2022/2023.

Rozhodcom a delegátom sa postupne prihovorili aj JUDr Vladimír Lisák (predseda DK ObFZ), ktorý poukázal na najčastejšie problémy v popise priestupkov v elektronickom zápise o stretnutí v ISSF a požiadal rozhodcov o dôslednejší popis priestupkov, za ktorý rozhodca udelí osobný trest a tiež Jozef Bali-Jenčík (predseda ŠTK ObFZ), ktorý prezentoval požiadavky z oblasti ŠTK.

Po tejto oficiálnej časti v programe pokračoval Ján Mano (lektor vzdelávania KR ObFZ), ktorý si pripravil prednášku na tému: Klasifikácia priestupkov a ich popis v elektronickom zápise o stretnutí v ISSF. Cieľom prednášky bola správna identifikácia priestupkov podľa PF a ich správny popis v ISSF, aby DK ObFZ mohla udeliť adekvátny trest pre hráčov a funkcionárov pri priestupkoch v stretnutí. Jednalo sa o popis týchto priestupkov najviac vyskytujúcich sa v stretnutiach:

NS, pokus o oklamanie rozhodcu predstieraním priestupku, NS, podrazenie súpera nohou v súboji o loptu riskantným spôsobom, NS, podrazenie súpera neopatrným spôsobom, čím bola zmarená sľubná akcia, NS, držanie súpera rukou za dres, čím bola zmarená sľubná akcia súpera, NS, zakázané používanie rúk v súboji o loptu riskantným spôsobom, NS, udretie, sotenie, vrazenie súpera v prerušenej hre zanedbateľnou silou do oblasti krku/hlavy, NS, vyjadrenie nesúhlasu s rozhodnutím rozhodcu, NS, pokus o dosiahnutie gólu zakázanou hrou rukou, NS, zakázaná hra rukou, čím bola zmarená sľubná akcia súpera, NS odkopnutie lopty mimo HP ako prejav nesúhlasu s rozhodnutím R, Nadmerná oslava dosiahnutia gólu, vyzlečenie si dresu pri oslave gólu.

Za tieto priestupky rozhodca napomenie hráča žltou kartou (ŽK)

Priestupky, za ktoré rozhodca hráča vylúči z hry udelením osobného trestu – červená karta (ČK):

SH, kopnutie, súpera nohou v súboji o loptu nadmernou silou, HNS, udretie súpera rukou do oblasti krku/hlavy mimo súboj o loptu nie nezanedbateľnou silou, Podrazenie, držanie súpera v súboji o loptu, zmarenie jasnej gólovej príležitosti, Zakázaná hra rukou, čím bola zmarená jasná gólová príležitosť, Udretie súpera lakťom do hlavy nadmernou silou, Sotenie súpera v pokutovom území, zmarenie jasnej gólovej príležitosti, HNS, kopnutie súpera nadmernou silou mimo súboja o loptu, Verbálne vyjadrenie nesúhlasu s rozhodnutím R urážlivým a ponižujúcim spôsobom s použitím vulgarizmov, Opľutie supera do oblasti tváre.

Po tejto prednáške Miloš Fedák (predseda KR) formou prezentácie s prítomnými R a D v skupinách vykonal kontrolný test z pravidiel futbalu, súťažného poriadku a rozpisu súťaží ObFZ s použitím videoukážok. Tiež si pripravil analýzu situácií v stretnutiach súťaží ObFZ MI z podaných podnetov FO-FK na výkon R, ako aj hodnotení R delegátmi stretnutia. V nej poukázal aj na situácie, ktoré vzhliadla KR ObFZ z videozáznamov dostupných na futbalnete zo VII. a VIII. ligy mužov. Na záver svojho bloku apeloval na Fair-Play a Etický kódex rozhodcu.

KR ObFZ praje všetkým R a D v jarnej časti súťažného ročníka 2022/2023 pevné zdravie, pohodu v rodinnom živote a veľa správnych rozhodnutí v stretnutiach súťaží ObFZ.

Súvisiaci obsah