Články a novinky ObFZ

Gólové hody vo Vyšných Remetoch. Prekvapenie v Horovciach a VII. liga „Východ“ už bez Ruského Hrabovca.

Ján Mano|4. sep 2019 o 00:00

Časy keď bol v minulosti v našom Oblastnom futbalovom zväze pretlak futbalových mužstiev sú dávno preč. Kedy mala naša najvyššia okresná súťaž vo vtedajšom názve „I. trieda dospelích“ - 14 mužstiev. S rovnakými počtami na ihriskách súperili kluby aj v „II. A triede“ či „II. B triede“. Aj „III triedy“ boli celkom solídne „zaplnené“ a tak nebola núdza o napínavé boje o postup či o záchranu v jednotlivých súťažiach. Časy keď bolo takmer každé futbalové ihrisko skoro každý deň zaplnené mladými, ale i staršími futbalistami sú preč. Časy keď mladý dorastenec štyri noci pred samotným futbalovým stretnutím ani poriadne nespal a to od radosti, že dostane šancu zahrať si v nedeľu za „Áčko“ sú dávno preč.
 

Dnešná realita je naozaj diametrálne odlišná. Kluby končia prakticky zo dňa na deň. Záujem o šport ako taký klesá. Kedysi mal funkcionár daného klubu ráno pred zápasom vrásky na čele, že či sa niektorí hráči pred „majstrákom“ nepohnevajú, ak budú sedieť iba na lavičke náhradníkov. Dnes má takisto ten istý funkcionár, ktorý robí futbal na dedine už dvadsiaty rok vrásky na čele. Ale teraz z toho, že nevie, že či bude mať v čase zápasu na hracej ploche aspoň jedenásť hráčov. Dnes ak oslovíte mladého futbalistu, aby si prišiel zahrať futbal do najvyššej okresnej súťaže, tak okrem toho že mu musíte VY kúpiť kopačky, ktoré si ešte ani nevie poriadne zašnúrovať, tak mu musíte zato aj VY zaplatiť!
 

Dnes sa už futbal pre dobrý pocit nehrá. Amatérsky futbal nielen v našom Oblastnom futbalovom zväze ale aj na Slovensku upadá. A to doslova „kozmickou“ rýchlosťou. Snažme sa ho teda aspoň trošku zastaviť a to všetci spoločne!

 

VI. liga mužov ObFZ Michalovce

O najväčšie prekvapenie v našej najvyššej okresnej súťaži sa postarali futbalisti Pozdišoviec. Vedené kapitánom Dávidom Furčákom, ktorý sa do svojej rodnej obce vrátil zo zahraničia po dlhých rokoch, dokázali uchmatnúť bod od veľkého favorita z Palína. Aj v nedeľu bola hracia plocha alebo lepšie povedané „Kovalik Arena“ perfektne pripravená. Miestny hospodár a duša futbalu v Palíne pán Milan Kovalík starší kosí a polieva hraciu plochu vždy tesne pred tréningovou jednotkou a pred samotným majstrovským zápasom. ( Pri čítaní týchto riadkov sa pán Ivan zo Žbiniec určite usmieva. On je totiž taký istý!). Hostia z Pozdišoviec v Palíne zápas doslova a do písmena odmakali. Hrali veľmi umne v defenzíve a Palínska ofenzívna sila si s tým počas celého zápasu nevedela rady. A keď hráč hostí v 90. minúte postupoval sám na bránu domácich, tak v Palíne by sa v tej chvíli krvi nedorezal. Remíza spravodlivá, s ktorou boli pochopiteľne spokojnejší hostia. Hlavný rozhodca toto stretnutie nijak neovplyvnil. Podal však iba priemerný výkon a jeho záverečná interpelácia o iba dvoch nadstavených minútach ( 2 x v druhom polčase občerstvovacia prestávka + zranenia hráčov), bola skutočne veľmi zmätená. 

Aj výhra Krásnoviec nad nováčikom z Tušíc – TNV sa veľmi neočákavala. Hostia platia nováčikovskú daň a to veľmi kruto. Doplácajú na zranenia hráčov a ešte, aby toho nebolo málo, tak k tomu v sobotu odišiel na hosťovanie do treťoligovej Kalše rýchlonohý útočník Kiovský. Zraneniami a odchodmi zdecimované Tušice – TNV tak z Krásnoviec odišli naprázdno. Ale ako hostia poznamenali, v tomto zápase vôbec nepodali dobrý výkon a preto aj zaslúžene prehrali. Krásnovčania majú naopak veľmi dobrý vstup do nového súťažného ročníka. Veď sú spoločne s Palínom a Hatalov na čele tabuľky. ( a ty ši Dušan nechcel už mužstvo prihlašic do súťaže!)
 

Práve Hatalov hostil doma Záhor. Hostia sa ujali vedenia, no domáci ešte do polčasu Baranom vyrovnali. V druhom polčase sa hralo prevažne na polovici hostí, ktorí až do 77. minúte domácim odolávali. Potom však prišla chvíľa domáceho špílmachra Kančiho ( z Fišara) a pekným gólom prakticky rozhodol o osude tohto stretnutie. V závere sa ešte individuálne presadila nová akvizícia v drese domácich Tomáš Šamudovský a tak tri body v nedeľu zostali v Hatalove. Ten sa už bodovo dotiahol na lídra z Palína, kde zverenci trénera Petra Vasiľa v nedeľu na poludnie pricestujú.  

Gólových hodov boli diváci svedkami v „Praščak Arene“ vo Vyšných Remetoch. Domáca družina vedená trénerom kačmárom Láďom Praščákom starším a jeho synom špílmachrom Láďom Praščákom mladším hostila doma Trhovište. Tie nezažívajú práve najlepší štart do súťaže. Na gól nestarnúceho Jara Timočka ešte dokázal Paťo Lešňanský odpovedať, no domáci už do polčasu ďalšími troma gólmi dali jasne najavo, kto bude pánom na ihrisku. V druhom polčase ale hostia dokázali znížiť dokonca na rozdiel jedného jediného gólu! Na 4:2 znížil opäť kapitán a špílmacher hostí Paťo Lešňanský a keď „Bejla“ znížil na 4:3, črtala sa dráma! Tú ale zažehnal v 86. minúte pre zmenu domáci kapitán Pračšák a na konci stretnutia ešte gólovú „poistku“ pridal Vojček. Vo Vyšných Remetoch sa tak zrodilo hokejové víťazstvo domáceho celku – 6:3. 

Poďme teraz k tesnej blízkosti Zemplínskej Šíravy. A to do „Ľocha Areny“ do Zalužíc. V nej privítali domáci neďalekú Zemplínsku Širokú, ktorá v doterajšom priebehu súťaže nezískala ani bod, no ešte ale ani raz sa nepredstavila pred domácim publikom. Favorit tohto zápasu bol teda jasný a to domáci. Papierové predpoklady začali napĺňať domáci už v prvom polčase. Po góloch dvoch IKON Zalužického futbalu Milana Capika a Marcela Apiara viedli 2:0. V tom druhom ešte domáci pridali ďalšie dva góly a zdalo sa, že hostia opäť odídu domov s bohatou gólovou nádielkou. Lenže domáci poľavili a hostia dokázali dvoma gólmi tento duel ako tak zdramatizovať. Posledné slovo mal ale domáci Marián „Roberto“ Badžo, ktorý upravil na konečných 5:2. 

Zostalo nám tu ešte stretnutie Dúbravky s Porubou pod Vihorlatom. Domáci podobne ako Zemplínska Široká nemajú v tabuľke ešte ani bod. A nezmenilo sa to ani po nedeli, nakoľko hostia sa v „Luka Parku“ predstavili ako skúsený a kvalitný celok a domov si odviezli všetky body! Dvoma gólmi v drese hostí zaujal takisto nestarnúci 44. ročný špílmacher tohto celku Ladislav Dolinič. Jeho technická vyspelosť a prehľad v hre sú skutočne obdivuhodné!  

Ak pre vek ukončia svoju bohatú futbalovú kariéru také veľké okresné futbalové mena ako práve Dolinič (Poruba p/V) Capik, Apiar, Krišo (Zalužice), Timočko (V.Remety), bratia Dzurjovci, Andrejo, Nemčík (Palín) , bratia Lukovci (Dúbravka), Kašaj (Krásnovce), Gazda (TušiceTNV), Vajda (Hatalov), Lešňanský (Trhovište), ktorí hrajú futbal pre radosť a za párky a pivo, tak kto ich potom nahradí? 

VII. liga mužov „ Východ“ ObFZ Michalovce

Po nedeli je jasné, že „Východná“ skupina siedmej ligy, bude mať o jedno mužstvo menej. Ruský Hrabovec nenastúpil ani na tretie súťažné stretnutie po sebe a zo VII. ligy „Východ“ ho ŠTK ObFZ Michalovce vylúčila. V tejto súťaži zostalo tak iba 6 mužstiev. Do „Šepeľak Parku“ pricestovala v sobotu výprava z Porostova. Domáci už nechceli stratiť doma žiadne body a tak sa do svojho súpera pustili s veľkou chuťou. Už od 8. minúty viedli 1:0, keď autorom gólu bol Streňo. V druhom polčase to bola jednoznačná záležitosť domáceho celku, keď domáci agilný Streňo, pridal ešte dva góly a tým tak zavŕšil svoj hattrick. Zalužice „B“ v Hažíne pri Michalovciach tak zvíťazili nad Porostovom vysoko 4:0. Oveľa dramatickejší priebeh malo stretnutie v Tibave. To doma hostilo Kusín. Domáci viedli polčas 1:0, keď autorom gólu bola domáca ukrajinská akvizícia. Keď Chachaľák v druhom polčase zvýšil na 2:0 tak sa zdalo byť o osude tohto stretnutia rozhodnuté. Hostia však v 61. minúte dokázali znížiť na 2:1. Nepekný moment prišiel v 81. minúte. Vylúčený bol hráč hostí a pri čítaní popisu udelenia červenej karty behá mráz po chrbte… Na čele tabuľky tak s plným počtom bodov zostávajú Pavlovce nad Uhom „B“. 

VII. liga mužov „ Západ“ ObFZ Michalovce

Veľký favorit tejto súťaže z Rakovca nad Ondavou v nedeľu nepochodil v Horovciach. Prekvapujúci je aj konečný výsledok tohto stretnutia. Domáci zverenci predsedu klubu Jána „Japana“ Jurča zvíťazili nad svojim súperom vysoko rozdielom triedy 5:2. Hostia si sypú popol na hlavu. Nepodali dobrý výkon a zaslúžene prehrali. Rovnako vysokým víťazstvom domáceho celku sa skončilo aj derby stretnutie medzi nováčikom z Malčíc a susedným Oborínom. Domáci svojho súpera skoro vôbec nešetrili a nasúkali mu poltucet gólov. Hattrickom sa zaskvel domáci Beňák. Vysokým víťazstvom sa skončilo stretnutie medzi Bracovcami a Pustým Čemerným a to 5:1. No, spočiatku to na také jednoznačné víťazstvo domáceho celku v „Kolesnač Arene“ nevyzeralo. Domáci gól na 2:1 totiž strelili až v 62. minúte. Záver stretnutia sa už niesol jasne v réžii domácich Bracoviec, ktoré napokon svojho súpera jasne zdolali. Veľké Slemence doma privítali Topoľany „B“. Skutočne veľmi zaujímavo vyznieva zápis o tomto stretnutí. Žiadna karta, žiadne striedanie. Padli tri góly a z toho dva strelil domáci celok a tak si do tabuľky pripísal tri body. Lídrom súťaže aj naďalej zostávajú Iňačovce. Tie na svoj nedeľný zápas cestovali na pôdu „ex“ šiestoligistu do Vojan. Hostia na čele s nestarnúcim požiarnikom Mariánom Kováčom si po remíze 0:0 doviezli domov cenný bod. Posledné zostáva stále Pusté Čemerné, ktoré bude mať v nedeľu jedinečnú šancu sa z posledného miesta odpútať, keď doma hostí predposledný Ložín. 

VIII. liga mužov ObFZ Michalovce

V nedeľu nám odštartovala aj naša najnižšia súťaž. Z piatich plánovaných stretnutí sa odohrali v nedeľu iba štyri. Zápas Jovsy s Ptrukšou bol preložený na 12.9.2019. Výborný štart zaznamenala Zbudza, ktorá sa opäť pod svojim názvom objavila na futbalovej mape. Zverenci Ľuba Andrejova vyhrali vo svojom prvom vystúpení na ihrisku Horne vysoko 7:2. Vysoko doma zvíťazilo aj Jastrabie pri Michalovciach vo svojej veľkej „Ždiňak Arene“. Hostia z Koromle odišli domov po prehre 4:1, keď tri góly sa domácich strelil Belavý. Prekvapenie sa konalo v „Šarocky Arene“ v Stretave. Do nej v nedeľu pricestovala Beša. Domáce mužstvo sa počas letnej prestávky posilnilo o viacerých hráčov zo susedného Palína a tak je tesné víťazstvo Beše 1:0 veľkým prekvapením. Moravany vo svojom krásnom futbalovom areály hostili Sobrance „B“ / Podhoroď. Takmer počas celého zápasu domáci viedli a dokonca aj dvojgólovým rozdielom. Lenže záver vyšiel parádne hosťom, ktorí za 7. minút dokázali vyrovnať na konečných 2:2. 

Súvisiaci obsah