MŠK Námestovo

MŠK Námestovo

Futbalnet

DRUHOLIGOVÁ JAR OČAMI TRÉNERA ROMANA MARČOKA

28. máj 2022 o 21:00

Týždeň po skončení súťažného ročníka 2021/2022 sme oslovili v poradí tretieho lodivoda námestovského MŠK, ktorý s ním zavŕšil pôsobenie v druholigovej spoločnosti. Hoci ubehlo pomerne rýchlo, dalo nám veľmi veľa. A to nielen po futbalovej stránke. Bolo to niečo úplne iné, ako sme dlhé roky zažívali v stredoslovenskej III. lige. Súperi nám dokonale ukázali, o čom je poloprofesionálny a neraz i profesionálny futbal na Slovensku. Pre nás, ako úplného nováčika súťaže, bol každý zápas veľkou školou. Dá sa povedať, že až vysokou školou futbalu. Avšak s pribúdajúcimi stretnutiami a kolami sme sa relatívne dobre adaptovali v náročnom prostredí a ukázali, že vieme hrou, gólmi a výsledkami prekvapiť širokú futbalovú verejnosť. Chcelo to ale čas a trpezlivosť. Druholigový vlak ale nepočkal. Všetko išlo veľmi rýchlo a zlepšenie bolo vidieť až v jarnej časti. Tu absolvoval s mužstvom Trenčan Roman Marčok, ktorý nám ochotne odpovedal na otázky.

Tréner Roman Marčok s vedúcim mužstva a trénerom brankárov Stanislavom Kormaňákom v pozápasovej debate.
Tréner Roman Marčok s vedúcim mužstva a trénerom brankárov Stanislavom Kormaňákom v pozápasovej debate. (Zdroj: Milan Švába)

Námestovčania ako nováčik nemal pred práve skončenou sezónou veľké ambície. Trúfal si aspoň zabojovať o záchranu v súťaži, čiže skončiť najhoršie na 12. mieste. Aj to sa po jeseni ukázalo ako nereálne. V čom teda zaostával za tímami z dolnej polovice tabuľky?

Zo začiatku januára vo všetkom. Najmä v organizácii hry, v snahe hrať s loptou, inými slovami postupný útok a v túžbe vyhrať v každom zápase. Rozhodujúca aj tak najviac bola hráčska kvalita.

Jarná časť bola ale jednoznačne lepšia ako tá jesenná. Dokonca sme si zaknihovali aj dve výhry, s ktorými rátal málokto. V čom sa mužstvo najviac zlepšilo po zimnej prestávke?

Vo veciach, ktoré som spomenul, no najmä vďaka tréningovému procesu sa priepastný rozdiel voči ostatným výrazne zmenšil.

Hráčsky káder prešiel určitou obmenou, aj keď veľa futbalistov doň neprišlo. Do akej miery chýbali na jar dlhodobo zranení hráči (Lešňovský, Žákovič, Buckulčík, Kubica), prípadne tí, ktorí mužstvo po jeseni, či počas nej opustili (Siman, Gelčinský, bratia Čiernikovci, Chrachala, Chovan)?

Ja sa viem vyjadriť iba k hráčom, s ktorými som pracoval. Buckulčík a Kubica sú výborní chalani, ktorí však doplatili na zranenia. Odchod Chovana pomohol stmeliť kabínu.

Mladý lodivod sa nebál pracovať s mladými hráčmi. Samuel Brnča bol jedným z nich.
Mladý lodivod sa nebál pracovať s mladými hráčmi. Samuel Brnča bol jedným z nich. (Zdroj: Milan Švába)

Na jar dostali možnosť zahrať si medzi mužmi až deviati hráči zo staršieho dorastu. Bol to váš zámer, alebo to vyplynulo zo zranení viacerých hráčov?

Zapojil by som aj viacerých, ak by svoju šancu uchopili lepšie. Minimálne polovica z nich mohla odohrať viac minút. Narazil som však na neochotu trénovať, nejakú „únavu“, namiesto uvedomenia si, akú výnimočnú možnosť majú. Tí ktorí to pochopili, už dnes vyzerajú oveľa lepšie pripravení, než sa pripojili do tréningového procesu s A-tímom.

Odvetná časť súťaže ukázala, že hoci mužstvo doplácalo na nedostatok skúseností, dokázalo, že má potenciál. V čom podľa vás ten najväčší?

V ochote neskrývať sa, nebrániť výsledok, ale naopak, v snahe útočiť, hrať odvážne. To, čo pre väčšinu iných je hra na riziko a strach o pracovné miesto.

Dovedna 15 jarných zápasov a aj tie počas zimnej prestávky boli pre tím určite poučné a dali mu veľa. Čo by si z nich hráči mali zobrať, aby v nasledujúcom ročníku boli úspešnejší?

Aj to čo sa podarilo, aj to čo nie. Pokiaľ boli hráči koncentrovaní a plnili úlohy, boli častokrát výrazne lepší ako ich súperi. Akonáhle sa vytratila energia, či inkasovali gól, už to bolo len tak naoko plnenie úloh.

Najlepší strelec mužstva Matej Chorvát počúvajúci pokyny hlavného trénera.
Najlepší strelec mužstva Matej Chorvát počúvajúci pokyny hlavného trénera. (Zdroj: Milan Švába)

Futbal je kolektívna hra, no v každom mužstve sa nájdu opory, ktoré vedia potiahnuť ostatných. Mali sme aj my takýchto hráčov?

Jednoznačne. Spomedzi stabilných hráčov mužstva zarezonovalo najmä zranenie z tréningu Farského. Vytiahol sa Chorvát, ktorému však treba ešte potrénovať na typických veciach pre daný post. Veľmi potešili Mäsiar a Terentyev, hoci ani od jedného som nemal veľké očakávania. Naopak, za nimi zaostal Chovan. Zo staršieho dorastu by som spomenul Barutíka a Hrkľa.

Základná zostava sa v odvetnej časti vykryštalizovala natoľko, že k zmenám v nej dochádzalo, len pri absenciách a zraneniach hráčov. Výnimkou bol brankársky post, na ktorom sa nevyprofilovala jasná jednotka. Chceli ste dať rovnaký zápasový priestor obom gólmanom?

Presne taký bol zámer. Ku koncu jarnej časti som medzi brankármi vnímal minimálny rozdiel, k čomu prispel práve fakt, že obaja mali dostatočné zápasové vyťaženie.

V konečnom účtovaní získalo MŠK 9 bodov a vsietilo 19 gólov. Je zrejmé, že po 30 odohraných dueloch je to málo. V čom vidíte hlavnú príčinu, že bodové a gólové konto nebolo vyššie?

Veľmi jednoduché pre toho, kto videl nedávny zápas MŠK v Petržalke. Kto hral futbal a kto dával góly. Presne o tom je druhá najvyššia súťaž. Dať prvý gól, ideálne z prvej šance, a potom môže poraziť každý každého.

Spokojnosť po zápase s rezervou bratislavského Slovana.
Spokojnosť po zápase s rezervou bratislavského Slovana. (Zdroj: Milan Švába)

Do klubu ste prišli v zime, oficiálne od Nového roka, s určitými ambíciami. Do akej miery sa vám ich podarilo naplniť?

Vďaka prístupu hráčov, mojím skúsenostiam, teda spoločnému úsiliu do bodky.

Nachádzate sa tu: