Zvolen zdvihol hlavu a znechutil zápas košickej hviezde. Ale bude to stačiť?

Hokejisti Zvolena po víťaznom štvrtom finálovom zápase play off proti Košiciam.
Hokejisti Zvolena po víťaznom štvrtom finálovom zápase play off proti Košiciam. (Autor: TASR)
Sportnet|22. apr 2023 o 00:05

Košice vedú vo finále extraligy nad Zvolenom 3:1.

ZVOLEN. Bola to najbizarnejšia a najzaujímavejšia tretina v doterajšom priebehu finálovej série hokejovej Tipos extraligy.

Padlo v nej päť gólov, odohralo sa množstvo osobných súbojov, oba tímy si vypracovali viacero šancí, ktoré zostali nevyužité.

Zvolen vo finále zdvihol zvesenú hlavu. Vo štvrtom zápase vyhral 5:2 a vrátil sériu na východ. Druhý mečbal majú Košice v nedeľu.

Za štvrtým víťazstvom, ktoré im zabezpečí vytúžený titul, ich nepochybne bude hnať aj zaplnené hľadisko Steel Arény.

Riečický striedal, hoci sa mu nechcelo

Kľúčové momenty prinieslo druhé dejstvo súboja. Zvolenčania mali za sebou desať zápasov, v ktorých neskórovali v početnej výhode. Túto čiernu sériu prelomil obranca Hanna.

Hostia vyrovnali v 27. minúte, keď strelou švihom prekonal Trenčana Olsson. Zvolenská odpoveď však bola blesková a tvrdá. Neuplynula ani minúta a po Mudrákovej strele od modrej zaregistroval brankár Riečický puk až v sieti.

A o jedenásť sekúnd neskôr Zuzin namieril presne medzi betón a lapačku košického brankára. Dominik Riečický inkasoval v troch zápasoch len dva góly, vo štvrtom súboji tri góly v priebehu necelých šiestich minút.

Po treťom zásahu dostal pokyn zo striedačky, aby opustil ľadovú plochu. Chvíľu váhal, akoby nechápal a potom prenechal miesto v bránke Jaroslavovi Janusovi.

"Myslím, že v nedeľu začne opäť Riečický. Treba s ním komunikovať, vysvetliť mu, prečo ho vystriedali. Tréneri hľadali spôsob, ako v náročnej situácii dodať tímu impulz," hovoril v štúdiu RTVS expert Boris Valábik.

Brankár Košíc Dominik Riečický a Shane Hanna (Zvolen) vo štvrtom finálovom zápase play off Tipos extraligy.
Brankár Košíc Dominik Riečický a Shane Hanna (Zvolen) vo štvrtom finálovom zápase play off Tipos extraligy. (Autor: TASR)

Košičania sa rýchlo oklepali a už v 31. min znížil Breton, keď využil slabý dôraz zvolenských hráčov pred vlastnou bránkou. Pred treťou tretinou tak bolo všetko otvorené.

Naďalej sa hral rýchly hokej, ktorý bavil fanúšikov v hľadisku aj pred televíznymi obrazovkami. Šance boli na oboch stranách a zápasovú tajničku rozlúskol Carter Turnbull svojim premiérovým zásahom vo zvolenskom drese.

Ceman: Zostávame pokojní

"Keď dávajú Zvolenčania góly, ktoré boli korením ich hry a na čo sa spoliehali v celej sezóne, tak sú takýto kvalitný tím.

Kľúčom bolo, že do tretej tretiny vstupovali s náskokom a nie mankom. Prekvapili ma, nebol som si istý, že udržia tesný náskok, ale hrali veľmi rozumne," vravel Valábik.

"Z našej strany to bol výborný zápas. Uvedomovali sme si, že už musíme v každom dueli zvíťaziť. Som rád, že konečne tam chalanom padlo viac gólov. Presadiť sa proti Košiciam je ťažké," hodnotil zápas pre TASR tréner Zvolena Peter Oremus.

"Samozrejme zostávame pokojní, chceme sa poučiť z chýb. Všetky zápasy boli veľmi vyrovnané a nie je žiadne prekvapenie, že Zvolenu sa podarilo vyhrať. Hral naozaj dobre," vravel Kanaďan na košickej striedačke Dan Ceman.

Zvolenčania v tejto sezóne v Steel Aréne nevyhrali. Aj po prvom víťazstve v sérii majú k titulu oveľa ďalej ako súper.

"Môže im to dodať sebavedomie, ale psychiku by som nepreceňoval. Dôležité bude, či dokážu zopakovať tie veci, ktoré predviedli na ľade," dodal Valábik.

Piate finále sa hrá v nedeľu od 18.00, naživo ho vysiela RTVS Šport.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zvolen zdvihol hlavu a znechutil zápas košickej hviezde. Ale bude to stačiť?