Zuzulovej ušiel triumf o stotinu sekundy

Veronika Zuzulová.
Veronika Zuzulová. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. mar 2012 o 12:07

Zuzulová išla dynamicky a svoju agresivitu optimálne spojila s precíznosťou. Navyše jej súperky na čele so Schildovou robili chyby.

AARE. Slovenka Veronika Zuzulová skončila v sobotňajšom slalome Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní vo švédskom Aare na druhom mieste. Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka za víťaznou Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou zaostala iba o jednu stotinu sekundy. Tretie miesto obsadila Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová.

Veronika Zuzulová do 2. kola vstupovala ako víťazka prvého, pred líderkou Höflovou-Rieschovou mala náskok 0,35 s. V prvej polovici trate však o vedenie prišla, no v dolnej časti úžasne zrýchlila. V cieli však v jej neprospech hovorila jediná stotina sekundy.

Slovenka tak už piatykrát v kariére skončila na stupni pre víťazky druhá a na premiérový triumf si ešte musí počkať.

Bez favoritiek

"Samozrejme, že som nadmieru spokojná, ale v cieli to také nebolo. Mala som pocit, že som nešla až tak dobre, lebo mi nevyhovovalo svetlo a trať je nepokojná. Do druhého kola je všetko možné, ale je to také tesné, že bude treba riadne atakovať. Uvidíme," konštatovala Slovenka.

Druhá jazda jej vyšla podobne ako tá prvá, akurát musela zdolávať oveľa väčšie nástrahy. Trať sa vplyvom odmäku rozbíjala každou pretekárkou, do toho ešte napadal ťažký sneh a fúkal vietor, pre ktorý štart druhého kola posunuli.

V týchto podmienkach totálne vybuchli všetky favoritky na čele so Schildovou, ktorá klesla na 6. priečku. Veľmi zle išli aj ďalšie štyri slalomárky priebežného poradia - Mazeová skončila ôsma a Rakúšanky Kirchgasserová, Zettelová ani Fínka Poutiainenová nepristáli v prvej desiatke.

Takže si to medzi sebou rozdelili tohtosezónne slalomárky druhého sledu a rozhodli detaily, teda ktorá kedy a ako vošla do ktorej z početných dier a vaničiek v rozbitej mase snehu.

"Veľmi som sa v cieli tešila, lebo v slalome mi to v tejto sezóne až tak veľmi neklapalo. Je to potom obrovská úľava, najmä keď to vyjde tak tesne. Bojovala som aj o to, aby som neklesla v štartovej pozície pod prvú sedmičku," priznala víťazka.

Zuzulová celkovo na 7. mieste

Maria Höflová-Rieschová vlani vyhrala celý seriál SP, ale v tejto sezóne už istú víťazku Lidsey Vonnovú z USA vôbec neohrozovala. Tobôž výsledkami v tejto disciplíne, lebo ako mnohonásobná slalomová víťazka až štyrikrát, teda v polovici pretekov, vypadla.

Deviaty slalom je priniesol šťastie 23. víťazstva v pretekoch SP, 27-ročnej Zuzulovej naopak aj dosť smoly. Po desiatich rokoch kariéry dosiahla 36. umiestnenie v prvej desiatke pretekov Svetového pohára, z toho 21-krát to pri 12 pódiových umiestneniach stačilo na prvú päťku, ale nikdy na najvyšší stupienok.

Teraz jej ho o centimetre uchmatla žena, ktorú Zuzulová v roku 2002 tesne zdolala v boji o zlato na juniorských MS. Vtedy 17-ročná Slovenka zdolala v kategórii do 19 rokov svoju rovesníčku (za slobodna Rieschovú) o 14 stotín.

Zuzulová získala 80 bodov a v priebežnom slalomovom poradí SP jej naďalej patrí 7. priečka. V koeficiente štartovej listiny SP, o ktorej s rešpektom hovorila jej víťazná súperka, je tiež stále siedma a má tak ďalej garanciu žrebovania štartového čísla v skupine 1-7.

Najbližšie sa v SP predstaví o týždeň vo finálovom slalome v rakúskom Schladmingu.

ico

Výsledky - preteky SP v slalome v Aare:

1. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1:49,85 min, 2. Veronika Zuzulová (SR) +0,01 s, 3. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,11, 4. Therese Borssenová (Švéd.) +0,25, 5. Irene Curtoniová (Tal.) +0,28, 6. Marlies Schildová (Rak.) a Frida Hansdotterová (Švéd.) obe +0,29, 8. Tina Mazeová (Slovin.) +0,32, 9. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) a Mikaela Shiffrinová (USA) obe +0,39

Poradie v SP (po 33 z 37 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 1808 bodov, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 1286, 3. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1175, 4. Elisabeth Görglová (Rak.) 914, 5. Anna Fenningerová (Rak.) 864, 6. Julia Mancusová (USA) 855,... 22. Veronika Zuzulová (SR) 310, 111. Barbora Kantorová (SR) 7

Poradie v hodnotení slalomu (malý krištáľový glóbus) po 9 z 10 pretekov: 1. Marlies Schildová (Rak.) 700 bodov, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 393, 3. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 352, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) 334, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 320, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 298, 7. Veronika Zuzulová (SR) 297,... 52. Barbora Kantorová (SR) 7

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulovej ušiel triumf o stotinu sekundy