Zuzula spokojný na 90%, škoda absencie Arberu

SITA|16. mar 2008 o 16:32

BORMIO 16. marca (SITA) - Sezóna 2007/08 v podaní Veroniky Zuzulovej sa zapíše výrazným spôsobom do histórie slovenského lyžovania. Dvadsaťtriročná slalomová špecialistka v nej vo Svetovom pohári v 9 ...

BORMIO 16. marca (SITA) - Sezóna 2007/08 v podaní Veroniky Zuzulovej sa zapíše výrazným spôsobom do histórie slovenského lyžovania. Dvadsaťtriročná slalomová špecialistka v nej vo Svetovom pohári v 9 slalomoch ani raz nevypadla, vybojovala štyrikrát stupne víťazov a viac ako 500-bodový konečný súčet ju posunul na tretí medailový post v klasifikácii najtočivejšej disciplíny. V rámci slovenského alpského lyžovania vec nevídaná. Tréner a otec Timotej Zuzula po Veronikinom finálovom 2. mieste v Bormiu poskytol agentúre SITA rozhovor.


*Ako ste spokojný so sezónou 2007/08? Veronika v nej dosiahla štyri pódiové umiestnenia, z toho bola trikrát druhá. Od vytúženého triumfu ju vo finále SP delilo 7 stotín.

- Bola to krásna sezóna, najúspešnejšia v jej kariére, sme s ňou v celom tíme nadmieru spokojní. Sto percent v živote však človek málokedy dosiahne, to sa možno ani nedá. Takže aj moja spokojnosť je asi 90-percentná.


*Ak by ste mali vybrať moment alebo momenty z tejto zimy, z ktorých ste mali najväčšiu radosť, ktoré by to boli?

- Všetky pódiá, ale aj umiestnenia do 10. miesta veľmi tešia. Tej radosti tam bolo dosť.


*Nebáli ste sa na začiatku sezóny pri zdravotných problémoch, ktoré mala Veronika s kašľom a dýchaním (tzv. športová astma), či sa to negatívne neodrazí na výsledkoch a či vôbec bude môcť plnohodnotne pokračovať?

- Ten začiatok bol zlý. Nestretol som sa s týmto zdravotným problémom prvýkrát, lebo sme ho už mali v rodine. Veroniku postihol dosť nevhod pár týždňom pred prvými pretekmi sezóny. Dosť dlho sa trápila, ale pomohli nám doktor Zachar a doktorka Bergendiová. Najmä doktorka Bergendiová, ktorá je špecialistka na astmu, s Veronikou dosť komunikovala aj na diaľku cez email a dávala jej rady, ako by sa mala v prípade takýchto problémov správať v budúcnosti.


*Bolo tam ešte niečo, čo nebolo podľa vašich predstáv alebo už len samé pozitíva?

- Bolo. Teraz to už môžem povedať. Veronika mala veľmi ťažký úvod sezóny aj preto, že nemala k dispozícii slalomové lyže, na ktorých v lete trénovala a boli veľmi rýchle. Tá firma sa nám ospravedlnila, ale to sa nerobí. To je ako keď vás niekto niekam pozve a zrazu vám zavrie dvere. Oni sa fakt ospravedlnili a tvrdili, že rozhodla vyššia moc. Verona však mala hneď na začiatku veľký hendikep a dosť dlho s ním psychicky zápasila. Napokon ale sama seba presvedčila, že dokáže byť aj na „Rossignoloch“ celkom rýchla.


*Napriek tomu úvodu Veronika nezaznamenala počas celej sezóny v slalome jediný výpadok a nebyť 10. priečky v Lienzi, stále by skončila do 6. miesta. Dá sa povedať, že dnes je spolu s Rakúšankami Schildovou a Hospovou najstabilnejšou členkou slalomovej špičky.

- Možno pred dvoma rokmi alebo vlani by som bol vďačný za každé miesto v desiatke alebo dokonca tridsiatke najlepších, ale aj tak škoda slalomu v Lienzi, ktorý nám trošku ušiel. Ešte väčšia škoda je slalomu v Arberi, ktorý sa napokon pre zlé počasie nejazdil. Ak by tam priemerne vysoko zabodovala, zrejme by to v konečnom účtovaní bolo aj vyššie ako 3. miesto. Na keby sa však v športe nehrá.


*Kto si okrem Veroniky zaslúži uznanie za to, že má za sebou suverénne najlepšie predstavenia kariéry?

- Najmä všetci tí, ľudia, ktorých sme si vybrali a ktorí participujú na našej športovej príprave. V minulosti som o tom možno málo hovoril, ale veľmi dôležitou osobou v našom tíme je Robo Magát. Robí s nami už tretí rok. Je to človek, ktorý sa pohybuje v obchodnom biznise a má na veľa vecí iný pohľad ako my tréneri, resp. špecialisti na športovú prípravu. My sme niekedy možno príliš naivní, lebo športový život je čistejší ako ten svetský. On nás svojím spôsobom chráni a upozorňuje, ako máme na niektoré veci reagovať. Dal nášmu realizačnému tímu novú dimenziu, ktorá nás určite posunula dopredu.


*Máte už aspoň načrtnutú základnú víziu, ako by mala vyzerať budúca sezóna. Veronika spomenula, že by opäť rada zaútočila na slalomový glóbus. Teraz to budú od nej fanúšikovia priam vyžadovať.

- Musím si to ešte všetko nechať uležať v hlave. Takých pár týždňov. Isté je, že z hľadiska prípravy by pri zameraní sa na slalom tréning obrovského slalomu určite neuškodil.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzula spokojný na 90%, škoda absencie Arberu