Chorvátsko bude favorit, myslí si Tarkovič. Kuckovi prianie nevyšlo

Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie.
Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie. (Autor: Roman Ferstl, SFZ)
Sportnet|7. dec 2020 o 19:11

Slovensko spoznalo súperov v boji o MS 2022.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti sa dozvedeli mená súperov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2022, ktoré bude hostiť Katar.

V základnej H-skupine si zmerajú sily s Chorvátskom, Ruskom, Slovinskom, Cyprom a Maltou. S každým súperom sa už v kvalifikačných bojoch stretli.

Pamätné je moskovské víťazstvo 1:0 v kvalifikácii o postup na Euro 2012 po góle Miroslava Stocha, či domáca prehra so Slovinskom 0:2 (október 2009) alebo s Chorvátskom 0:4 (september 2019).

Gólová akcia od 2:00 min

Na pondelkový žreb reagoval tréner slovenského tímu Štefan Tarkovič.

"Žreb je fakt, s ktorým sa musíme vyrovnať. Súperov si nevyberiete, my sa musíme akurát dobre pripraviť. Nie je podstatné, koho do skupiny dostanete, ale ako ste schopní odohrať zápas," povedal v rozhovore pre RTVS.

"Medzi druhým a tretím výkonnostným košom nie je zásadný rozdiel, v play off Ligy národov odohrali tieto tímy všetko vyrovnané zápasy.

Chorvátsko je kvalitné mužstvo, ktoré je na vzostupe, bude určite favorit skupiny.

Šesťčlenná skupina je pre nás logistickou výhodou, zápasový program tým máme vyriešený, nemusíme hľadať ďalších súperov do voľných asociačných termínov," doplnil Tarkovič.

Po úspechu v baráži o postup na ME 2021 čaká slovenskú reprezentáciu nabitý súťažný rok. Štyridsaťsedemročný tréner na to reagoval s nadhľadom.

"V roku 2021 nás čaká aj Euro, takže sa veľmi teším. Je pre nás výzvou, aby sme v nasledujúcom kalendárnom roku uspeli na dvoch frontoch," dodal.

Dalič: Dostali sme silných súperov

K zloženiu H-skupiny sa vyjadril aj chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

"Z druhého a tretieho koša sme dostali silných súperov Slovensko a Rusko. Máme s nimi čerstvé skúsenosti, budú našimi najväčšími konkurentmi v boji o prvé miesto. Chorvátsko je však favorit a tejto úlohy sa ujímame od začiatku.

Slovensko dokázalo, že je kvalitný tím, zaslúžene postúpilo na ME. V Trnave sme odohrali vynikajúce stretnutie, no nezabúdajme, že Slováci hrali v Rijeke veľmi dobre a dokonca viedli. Aj im sa zídu skúsenosti z týchto duelov," cituje 54-ročného kormidelníka web hns-cff.hr.

Spomenul si na Dudu

Ruský tréner Stanislav Čerčesov zase prízvukuje, že na Slovákov sa jeho mužstvo musí dobre pripraviť. Jedného z hráčov dokonca pozná osobne.

"Vyrovnaná a zaujímavá skupina. S Chorvátmi sme odohrali výborný zápas na posledných majstrovstvách sveta a myslím, že im máme, čo oplácať. Slovensko a Slovinsko až tak dobre nepoznám, musíme sa na nich dobre pripraviť," povedal pre portál sport-express.ru.

"Nebudú to však ľahkí súperi. Keď som pôsobil v Legii Varšava, viedol som Ondreja Dudu, ktorý je teraz v slovenskej reprezentácii. A treba ešte povedať, že v týchto troch mužstvách sú samí legionári. O nejakom podcenení súpera nemôže byť žiadna reč," dodal Čerčesov.

Tréner ruskej reprezentácie Stanislav Čerčesov.
Tréner ruskej reprezentácie Stanislav Čerčesov. (Autor: TASR/AP)

Slovinci sú optimistickí, no obozretní

Slovenská reprezentácia nemá najlepšie spomienky na Slovinsko, keďže tri z posledných štyroch zápasov s ním prehrala. Napriek tomu sa od tohto súpera príliš neočakáva útok na postupové priečky.

"Slovinsko nie je favorit skupiny, no urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme sa čo najlepšie pripravili. Spadli sme do zaujímavej skupiny s vicemajstrami sveta a našimi susedmi Chorvátmi, Slovákmi a Rusmi, ktorí sa pravidelne kvalifikujú na významné podujatia," povedal tréner Matjaž Kek.

"Ak nie ste pripravení na potrebnej úrovni, nikto nebude mať s vami zľutovanie. Vzhľadom na naše výkony v Lige národov sme mierne optimistickí, no zároveň obozretní, aj vzhľadom na to, že kvalifikácia sa odohrá v zhustenom programe. Musíme myslieť najmä na naše výkony, nie na súperov. Prvé zápasy veľa ukážu," dodal v rozhovore pre siol.net.

Jednoznačným outsiderom skupiny je tím Malty.

"V tejto náročnej skupine máme možnosť ukázať naše zlepšenie. Tímy z balkánskeho regiónu majú svoj charakteristický štýl hry, kým Rusi sú veľmi silní. Z tretieho, štvrtého a piateho koša sme mohli dostať atraktívnejšieho súpera, no bude to pre nás dobrá výzva.

Chceme urobiť ďalší krok v našom raste a do národného tímu postupne zabudovať viac mladých hráčov," povedal tréner Devis Mangia.

Ohlasy slovenských hráčov:

Marek Hamšík, kapitán SR /marek-hamsik.sk/: "Máme 'východnú' skupinu... Je veľmi ťažká, v dnešnej dobe už ľahká ani neexistuje. S Chorvátskom, Ruskom a Slovinskom sme sa nedávno stretli. Boli to náročné zápasy. Také isté nás čakajú aj teraz.

Dôležité bude, ako sa rozbehneme, prvé tri zápasy na jar. Urobíme maximum, aby sme sa dostali do Kataru. Ja som tam už hral s Neapolom. V roku 2014 v Dauhe, vo finále talianskeho Superpohára. Zdolali sme Juventus po penaltách."

Martin Dúbravka, brankár SR /futbalsfz.sk/: "Osobne som chcel Portugalsko s najväčšou hviezdou Cristianom Ronaldom. Majú veľmi kvalitné mužstvo. Mám rád výzvy a vždy sa rád konfrontujem proti najlepším na svete. To bolo moje želanie. Myslím si, že skupina je veľmi zaujímavá. Chorváti sú obrovskí favoriti. Sú tam aj mužstvá, s ktorými sme sa už mali možnosť v minulosti konfrontovať a v niektorých prípadoch sme to zvládli, takže bolo by fajn sa pokúsiť s nimi zabodovať.

Chceme získať čo najviac bodov proti týmto súperom. Každé mužstvo má svoje individuálne kvality, ale naša generácia mladých chalanov má dostatočné sebavedomie a kvalitu na to, aby sme dokázali získať potrebný počet bodov a kvalifikovali sa na majstrovstvá sveta. Pevne verím, že sa nám to podarí, som optimista. Skupina je náročná, ale nie nepriechodná."

Milan Škriniar, obranca SR /futbalsfz.sk/: "Myslím si, že sú to ťažkí súperi, ale na druhej strane je to zvládnuteľná skupina. Opäť sa stretneme s Chorvátskom, ktorému z predchádzajúcej kvalifikácie máme čo vracať. Chorvátsko je favorit skupiny, aj ostatné mužstvá majú svoju kvalitu. Bude to určite náročné, ale verím, že to môžeme zvládnuť, pobijeme sa o postup, spoločne to môžeme dokázať."

Juraj Kucka, stredopoliar SR /futbalsfz.sk/: "Do skupiny som si želal asi len Taliansko, žiaľ, to sa nesplnilo. So skupinou musím byť spokojný. Všetky mužstvá majú kvalitu a vedia hrať futbal, ťažké by to bolo, aj keby tam bol niekto ďalší. Teším sa na to a ideme bojovať."

Ondrej Duda, stredopoliar SR /futbalsfz.sk/: "Čaká nás zaujímavý rok. Ja som len rád, bude to pre nás a pre slovenský futbal veľká výzva. Kvalifikačná skupina je, samozrejme, ťažká, ale ktorá nie je? V každom jednom koši sú kvalitné mužstvá, je jedno, koho by sme dostali.

So všetkými súpermi máme skúsenosti, či už je to Chorvátsko, Rusko, alebo Slovinsko, so všetkými tromi sme sa nedávno stretli. Je to veľmi vyrovnaná skupina."

Róbert Boženík, útočník SR /futbalsfz.sk/: "Ja osobne som so žrebom spokojný, prial som si z prvého koša Holandsko alebo Chorvátsko. To druhé sa mi splnilo, čiže som úprimne rád. Som presvedčený, že skupina bude náročná, ale tá šanca na postup je dosť veľká. Veľmi sa teším a verím, že sa nám to podarí."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Chorvátsko bude favorit, myslí si Tarkovič. Kuckovi prianie nevyšlo