Zomrel bývalý československý atlét a úspešný tréner

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: pixabay.com)
TASR|3. máj 2020 o 08:13

Mal 79 rokov.

BANSKÁ BYSTRICA. Vo veku 79 rokov zomrel bývalý trojskokan a neskôr skokanský tréner plejády špičkových atlétov armádneho strediska Dukla Banská Bystrica František Vavrinčík.

Informoval o tom oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Vavrinčík zomrel v sobotu nadránom v Banskej Bystrici. Rodák zo zakarpatského Nového Klenovca by sa 18. septembra dožil 80 rokov.

Vzťah k atletike získal ako školák v Rimavskej Sobote, základy trojskoku mu vo Zvolene vštepil tréner Karol Krištof, ale vážne sa tejto disciplíne začal venovať až v roku 1960 pod vedením Zdeňka Melichárka ako študent Fakulty telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity v Prahe a člen pražskej Dukly.

V jej drese v roku 1961 získal bronz na československom šampionáte a ako prvý Slovák skočil za 15 metrov (15,10 m).

Osobné maximum 15,52 m však dosiahol až v banskobystrickej Dukle (1968), kde v roku 1966 nastúpil ako skokanský tréner a pod jeho vedením moravský rodák Pavel Sasín posunul slovenský rekord v trojskoku za 16 m (16,07 m v roku 1971, na halových ME 1976, na ktorých skončil šiesty, až na 16,36 m).

Na začiatku kariéry radami v technike externe výdatne pomohol aj Jánovi Čadovi, prvému Slovákovi, ktorý v roku 1983 skočil za 17 m, o čo ho požiadal jeho dolnokubínsky objaviteľ Barnabáš Űvegeš.

V lete 1982 v Dukle trénoval aj Jána Zvaru, prvého československého skokana do výšky s výkonom 230 cm (236 dodnes iný Slovák neskočil), ktorý istý čas koketoval aj s trojskokom (osobný rekord 15,21 m).

Vavrinčík dlhé roky viedol slovenského diaľkárskeho multišampióna Pavla Tolnaya, ale aj trojnásobného československého a štvornásobného slovenského majstra v skoku o žrdi Karla Jelínka, ďalšieho žrdkára Jiřího Lesáka, istý čas aj výškárov Ladislava Orviského či Ľubomíra Roška.

V Prahe sa zoznámil aj s fenomenálnym trnavským futbalistom Jozefom Adamcom. Keď ho angažovali za trénera vtedy druholigovej Dukly Banská Bystrica, Adamec mu ponúkol, aby prevzal post asistenta zodpovedného za kondičnú prípravu.

V rokoch 1988 - 1998 bol zástupca veliteľa armádneho strediska a v Dukle skončil v roku 2008 ako kondičný tréner mládeže jeho futbalového klubu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Zomrel bývalý československý atlét a úspešný tréner