Operovať lyžiarsku hviezdu je výzva, tvrdí Švajčiar, ku ktorému pôjde aj Vlhová

Chirurg Olivier Siegrist a olympijský víťaz v zjazde Didier Defago na tlačovej konferencii v roku 2010.
Chirurg Olivier Siegrist a olympijský víťaz v zjazde Didier Defago na tlačovej konferencii v roku 2010. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|22. jan 2024 o 23:50

Olivier Siegrist pôsobil ako oficiálny chirurg švajčiarskej zjazdárskej reprezentácie.

MARTIGNY, BRATISLAVA. Predstavoval si, že raz bude rodinný lekár, no stal sa z neho najväčší „špecialista na kolená“ vo Švajčiarsku.

Olivier Siegrist operoval kolená lyžiarskym hviezdam ako Didier Cuche, Didier Défago, Lara Gutová-Behramiová a postará sa aj o Petru Vlhovú.

Slovenská lyžiarka sa zranila počas sobotňajšieho obrovského slalomu v Jasnej. Pri páde si pretrhla predný skrížený väz v pravom kolene.

Lyžiari sú riziková skupina

Viac ako štvrťstoročie pôsobil Olivier Siegrist ako oficiálny chirurg švajčiarskej zjazdárskej reprezentácie.

„Každú zimu som trávil tri týždne s pretekármi na podujatiach Svetového pohára, vďaka čomu som okúsil atmosféru vrcholového športu,“ prezradil pre magazín Synchro. Dlhé roky operoval v Ženeve, pred troma rokmi sa presunul na kliniku do mesta Martigny, uprostred hôr, vo frankofónnom kantóne Valais.

V nedávnej minulosti poskytol zaujímavý rozhovor pre regionálne noviny Le Nouvelliste.

Siegrist operuje ročne 150 až 200 predných skrížených väzov, čo je oveľa viac než kedysi.

„Dnes niekedy operujem pretrhnutý predný skrížený väz aj štrnásťročným tínedžerom a polovica mojich pacientov hrá futbal, basketbal alebo sa lyžuje.

Vezmime si lyžovanie, odkedy dorazila carvingová výbava, pribudlo natrhnutí väzov, pretože lyže sú ťažšie ovládateľné,“ povedal dnes 67-ročný chirurg.

Špičkoví lyžiari sú podľa neho riziková skupina, väčšina z nich po podobnom úraze ani nie je prekvapená.

Má takéto zranenie vplyv na kariéru športovca?

„Lekári Francúzskej lyžiarskej federácie analyzovali počas niekoľkých rokov všetky zranenia svojich lyžiarov, od mladých talentov až po pretekárov štartujúcich v bielom cirkuse. Dva postrehy sú jasné:

Ak sa zranenie vyskytne vo vzostupnej fáze športovcov, 80 % bude pokračovať vo svojom progrese aj potom. Na druhej strane, ak k nemu dôjde v období, keď športovec stagnuje, percento je obrátené.“

Návrat už po deviatich mesiacoch

Siegrist hovoril aj o čase a procese návratu špičkových lyžiarov do súťažného kolotoča po operačnom zákroku.

„Šľachový štep, ktorý implantujeme na miesto natrhnutého väzu, sa postupne premení na neoligamentum. V Japonsku vykonali na stovkách pacientov bioptické testy, ktoré ukázali, že úplná transformácia trvá tri roky.

V Európe a v Spojených štátoch sa v lekárskej literatúre hovorí o dvanástich mesiacoch pred možným úplným obnovením činnosti. V skutočnosti sa však môže športovec vrátiť na súťaže už po deviatich mesiacoch,“ vysvetlil špecialista.

Ale môže to byť naozaj na sto percent? zaznela otázka.

„Lyžiari majú často počas prvej sezóny po zranení nekonzistentné výsledky, pretože stopercentní môžu byť len vtedy, ak sú splnené všetky podmienky. Postupne sa lyžiar s novým väzivom viac zžije vo všetkých situáciách a dostane sa opäť do najlepšej formy,“ reagoval Siegrist.

Prvá elitná lyžiarka, ktorú operoval, bola Sylviane Berthodová, siedma zo zimnej olympiády 2002. Míľnikom v jeho kariére však bolo, keď sa v roku 2005 zveril do jeho rúk špičkový švajčiarsky zjazdár Didier Cuche.

Olivier Siegrist v rozhovore tvrdí, že operovať lyžiarsku hviezdu je v prvom rade veľká výzva.

„Starostlivosť o známych elitných športovcov vám môže samozrejme priniesť slávu vo vašom odbore. Keď Didier Cuche na tlačovej konferencii oznámil, že ho operuje doktor Siegrist, v živote som nedostal toľko žiadostí o rozhovor. Bolo to šialené. Ale je to tiež dvojsečná zbraň, najmä na začiatku.“

Petra Vlhová už absolvovala u švajčiarskeho špecialistu konzultácie a vyšetrenia.

Operácia sa uskutoční, keď bude Petra na ňu pripravená, očakávam, že do dvoch týždňov. Momentálne je doma, na tvári má úsmev, je stotožnená s tým, čo ju v najbližších týždňoch a mesiacoch čaká, vysvetlil v pondelok v Bratislave Vlhovej švajčiarsky tréner Mauro Pini. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Operovať lyžiarsku hviezdu je výzva, tvrdí Švajčiar, ku ktorému pôjde aj Vlhová