Schyľovalo sa k prekvapeniu. Prestížny slalom v Kitzbüheli napokon ovládol Strasser

Linus Strasser vyhral prestížny slalom v Kitzbüheli.
Linus Strasser vyhral prestížny slalom v Kitzbüheli. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. jan 2024 o 15:00 (aktualizované 21. jan 2024 o 16:00)

Švéd s číslom 20 obsadil nakoniec druhé miesto.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Kitzbühel

Muži - slalom, 1.+2. kolo:

1.

Linus Strasser

Nemecko

1:40,36 min

2.

Kristoffer Jakobsen

Švédsko

+ 0,14 s

3.

Daniel Yule

Švajčiarsko

+ 0,79 s

KITZBÜHEL. Nemecký lyžiar Linus Strasser vyhral prestížny slalom Svetového pohára v Kitzbüheli.

V rakúskom stredisku triumfoval s náskokom 14 stotín sekundy pred Švédom Kristofferom Jakobsenom, ktorý viedol po 1. kole, tretí skončil Švajčiar Daniel Yule (+ 0,20 s).

Strasser zvíťazil na Ganslernhangu prvýkrát v kariére, celkovo si pripísal štvrté prvenstvo vo Svetovom pohári, tretie v slalome.

Jakobsen s najlepším výsledkom v kariére

Tridsaťjedenročný pretekár bol po prvom kole až štvrtý so stratou štyroch desatín na Jakobsena, najlepšou druhou jazdou sa však vyšvihol na najvyšší stupienok.

"V Kitzbüheli som absolvoval svoje prvé preteky a vždy som sníval, že sa sem raz vrátim vo Svetovom pohári a že tu zvíťazím. Teraz je misia splnená. Aj tak sa mi tomu ťažko verí," vyznal sa Strasser pre nemecké médiá.

Švéd štartujúci s číslom 20 síce neudržal prekvapujúce vedenie, ale konečnou druhou priečkou vyrovnal svoje najlepšie umiestenie v kariére. Na pódium vystúpil celkovo tretíkrát.

Kristoffer Jakobsen počas slalomu v Kitzbüheli 2024.
Kristoffer Jakobsen počas slalomu v Kitzbüheli 2024. (Autor: TASR/AP)

Prvýkrát v sezóne nevyhral slalom rakúsky reprezentant. Doterajší suverén sezóny a víťaz troch pretekov Manuel Feller obsadil štvrté miesto (+0,79), čo nepotešilo domácich fanúšikov, no upevnil si tým vedúce postavenie v priebežnej klasifikácii disciplíny.

Vedie ju s náskokom 187 bodov pred Strasserom. Náročná, selektívna trať opäť "sedela" Daveovi Rydingovi, skúsený Brit skončil na obľúbenom svahu na piatom mieste (+0,96).

Pohroma pre Nórov

Preteky sa absolútne nevydarili Nórom. Už 1. kolo nedokončili spolufavoriti Atle Lie McGrath, Sebastian Foss-Solevaag a Alexander Steen Olsen, ktorý vypadol v treťom slalome za sebou.

Henrik Kristoffersen 30. časom tesne prekĺzol do 2. kola, no v ňom sa majster sveta z Courchevelu a trojnásobný držiteľ malého glóbusu (2016, 2020, 2022) nedokázal výraznejšie posunúť a skončil nakoniec na 21. priečke (+ 3,75 s).

Nástrahy 1. kola nezvládli ani domáci Fabio Gstrein, Michael Matt, Bulhar Albert Popov, Chorvát Filip Zubčič, v 2. kole vypadol aj olympijský šampión z Pekingu 2022 Clement Noel z Francúzska, piaty po 1. kole.

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 19 zo 41 pretekov):

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

1156 b

2.

Cyprien Sarrazin

Francúzsko

660 b

3.

Marco Schwarz

Rakúsko

464

Poradie slalomu (po 5 z 13 pretekov):

1.

Manuel Feller

Rakúsko

395 b

2.

Linus Strasser

Nemecko

208 b

3.

Atle Lie McGrath

Nórsko

192 b

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Schyľovalo sa k prekvapeniu. Prestížny slalom v Kitzbüheli napokon ovládol Strasser