Shiffrinová sa v Aare predstaví len v slalome. Definitívne vzdala boj o veľký glóbus

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. mar 2024 o 18:20

Američanka sa zo zranenia kolena liečila vyše mesiaca.

BRATISLAVA. Mikaela Shiffrinová sa po zranení z konca januára v Cortine d'Ampezzo vracia do súťažného kolotoča Svetového pohára.

Svoj návrat Shiffrinová naplánovala na predposlednú zastávku aktuálnej sezóny vo švédskom stredisku Aare, kde je na programe sobotňajší obrovský slalom a nedeľňajší slalom.

Dvadsaťosemročná Američanka plánuje vo Švédsku absolvovať iba slalom, ktorý je jej najobľúbenejšou disciplínou.

Shiffrinová vynechanie obrovského slalomu zdôvodnila nedostatkom kvalitného tréningu v rámci rekonvalescencie.

Za posledných sedem týždňom absolvovala len tri slalomové tréningy, ktoré sa "vzdialene približovali normálu", hoci sa cítila dobre.

"Pre lepšiu predstavu, čo to znamená, ani v lete nemám sedem týždňov bez tréningu. Boli to preteky s časom. Mohla som ale robiť len to, čo mi dovoľoval zdravotný stav," vyjadrila sa americká lyžiarka.

Aare je pre Shiffrinovú nezabudnuteľným miestom. Práve tu získala v roku 2012 vo veku 17 rokov svoje prvé víťazstvo vo Svetovom pohári a vlani v marci prekonala rekord v počte víťazstiev vo Svetovom pohári.

Celkové prvenstvo

Shiffrinová musela vynechať 10 pretekov Svetového pohára po natiahnutí väzov v ľavom kolene a členku pri zjazde v Cortine d'Ampezzo na konci januára.

Shiffrinovú počas jej liečenia predbehli na čele priebežné poradia Svetového poradia Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová a aj Talianka Federica Brignoneová.

Mikaelu Shiffrinovú musel odviezť vrtuľník.
Mikaelu Shiffrinovú musel odviezť vrtuľník. (Autor: Twitter/Eurosport)

Američanka má na aktuálnu líderku priebežného poradia Gutovú-Behramiovú stratu 385 bodov.

Tridsaťdvaročná Švajčiarka má šesť pretekov pred koncom silnú pozíciu na to, aby sa stala najstaršou ženou, ktorá získa celkové prvenstvo. Pred druhou Brignoneovou vedie o 326 bodov.

Posledných štvoro pretekov sezóny absolvujú lyžiarky v rakúskom stredisku Saalbach od 16. do 17. marca (slalom a obrovský slalom) a od 22. do 23. marca (super-G a zjazd).

Shiffrinová v piatok uviedla, že počas finále Svetového pohára nebude pretekať v super-G a zjazde, čo by ju matematicky vyradilo z boja o celkový titul.

Malý glóbus nie je ďaleko

Američanka má na dosah ôsmy titul v slalome v kariére. Na istotu zisku malého glóbusu za slalom musí počas posledných dvoch slalomov získať aspoň 13 bodov.

Preskočiť ju môže len Lena Dürrová, ktorá stráca 188 bodov. Nemka k zisku glóbusu potrebuje plne bodovať v oboch slalomoch.

Prípadným ziskom malého glóbusu Shiffrinová vyrovná rekord v počte sezónnych titulov v jednej disciplíne, o ktorý sa delia Lindsey Vonnová (zjazd) a Ingemar Stenmark (obrovský slalom a slalom).

Američanka má v tejto sezóne na konte sedem víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, čím zvýšila svoj kariérny rekord na 95.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová sa v Aare predstaví len v slalome. Definitívne vzdala boj o veľký glóbus