Slávna hora z čokolády čaká na premiéru. Aktivisti protestujú proti bagrovaniu

Bagre na ľadovci Theodul pod horou Matterhorn.
Bagre na ľadovci Theodul pod horou Matterhorn. (Autor: Twitter POW Switzerland )
Matej Hank|25. okt 2023 o 15:04

Petíciu z dielne eko-komunity podpísalo už takmer 28-tisíc ľudí.

BRATISLAVA. Keď v sezóne 2022/2023 pridali do kalendára Svetového pohára v lyžovaní novú trať, niekoľko lyžiarov ju z rôznych dôvodov kritizovalo.

Matterhorn s vrcholom 4 478 metrov nad morom patrí k najvyšším vrchom Álp. Hora, ktorú preslávili aj obaly obľúbenej trojuholníkovej čokolády, sa premiéry v seriáli SP vtedy nedočkala.

Hora Matterhorn.
Hora Matterhorn. (Autor: Reuters)

Tento rok to vyzerá, že by sa preteky uskutočniť mohli. Na hore sa objavil v posledných dňoch sneh a je pravdepodobné, že do prvého novembrového týždňa sa udrží.

Zasnežovať nemôžu

Matterhorn leží na hranici medzi Švajčiarskom a Talianskom. Zaujímavosťou je, že pretekári majú odštartovať na švajčiarskej strane a dve tretiny trasy sú už v Taliansku.

Veľká premiéra sa mala vlani uskutočniť 26. októbra. Dôvodom zrušenia pretekov bol zákaz zasnežovať ľadovce z ekologických dôvodov. Matterhorn sa však prírodného snehu nedočkal a preto museli mužské aj ženské preteky zrušiť.

Mnoho lyžiarov a trénerov kritizovalo skorý termín pretekov z dôvodu, že pretekári by sa mali pripraviť na severoamerické turné, ktoré sa tento rok začína 25. novembra.

Taliansky reprezentant Dominik Paris kritizoval napríklad to, že štart je vysoko nad bežnou hodnotou na lyžiarskom okruhu.

"Nemyslím si, že je bezpečné, keď na začiatku Svetového pohára štartuje zjazd v nadmorskej výške 4 000 metrov so zjazdárskym časom dve a pol minúty,“ povedal Talian pre švajčiarsky denník Blick pred minuloročnou sezónou.

Nelegálne bagrovanie?

Organizácia na ochranu klímy Protect Our Winters (POW) alebo Greenpeace upozornili na sociálnych sieťach na nelegálne bagrovanie na ľadovcoch, kde by mali štartovať lyžiari.

To sa malo uskutočniť na ľadovci Theodul. Ochranárske komunity majú však podozrenie, že bagrovanie bolo mimo športových zón.

"Bager rýpe do ľadovca Theodul, aby bol pripravený na lyžiarske preteky na začiatku sezóny – šokujúce zábery v Zermatte. Je toto budúcnosť alpského lyžovania tvárou v tvár topiacim sa ľadovcom?" uviedla POW na sociálnej sieti X.

Podľa nich to je nesprávna cesta a musia vidieť viac opatrení v oblasti klímy zo strany FIS. Po záberoch sa rozhodli, že spíšu petíciu, ktorú podpísalo 28-tisíc ľudí.

Bagrovanie zachytili na záberoch aj v rakúskom lyžiarskom stredisku Sölden na ľadovci Rettenbach, kde už 28. októbra štartuje nová sezóna v alpskom lyžovaní.

"FIS nemá kontrolu nad svojimi vlastnými pretekmi. Aby sa presadili vo Svetovom pohári v lyžovaní, ľadovec Rettenbach bude najskôr čiastočne odstránený a teraz aj nelegálne vybagrovaný vo švajčiarskom Zermatte,“ povedala pre Kronen Zeitung Ursula Bittner z Greenpeace Austria. Toto podľa nej "nemá nič spoločné s udržateľnými zimnými športmi." 

Nelegálne, hodnotí komisia

Na bagrovanie sa pozreli aj švajčiarske úrady. Zastavenie prác na ľadovci mimo športového areálu vydala ešte 19. októbra stavebná komisia kantónu Valais.

Po zastavení prác sa členovia komisie vydali na miesto, aby sa pozreli na to, či bagrovanie bolo naozaj nelegálne.

Túto skutočnosť potvrdili v utorok, 24. októbra s tým, že už nemajú právo využívať zariadenia mimo lyžiarskeho areálu schváleného komisiou.

Rozhodnutie vydala aj napriek tomu, že sa pre poveternostné podmienky nemohli vybrať priamo na ľadovec. Podľa predpokladov však odhaduje, že veľmi malá časť územia, kam zasiahol bager, ležala mimo povolenej zóny.

Toto rozhodnutie vzal na vedomie aj organizačný výbor pretekov a akonáhle to poveternostná situácia dovolí, vykoná korekciu ľadovca bez toho, aby to ovplyvnilo trasu.

Ako však uviedol šéf organizačného výboru Franz Julen pre 20 Minuten, sú presvedčení, že nevykonávali nič mimo povolenej zóny.

"Nemáme čo skrývať. Ak chcú úrady situáciu preskúmať, sú vítané. Dôrazne odmietame všetky obvinenia. Boli sme konfrontovaní s mapami zjazdoviek a trasami, ktoré nezodpovedali realite," povedal pre švajčiarsky denník.

Zaobchádzanie s prírodou berú vážne

Organizátori jedného z najväčších lákadiel lyžiarskej sezóny na stránke prezentujú svoju udržateľnosť a angažovanie sa v životnom prostredí.

"Udržateľnosť s ohľaduplným a starostlivým zaobchádzaním s prírodou v hlavnom meste cestovného ruchu - v Zermatte a Cervinii, sme vždy brali vážne," uviedli na webe pretekov.

Zorganizovať chcú čo najudržateľnejšie podujatie. "Ľadovce, vysoké hory, veľké množstvo vody, zásobovanie energiou z existujúcich obnoviteľných zdrojov energie, prístup k miestnym partnerom a prevažne existujúca turistická infraštruktúra uľahčujú organizátorom túto úlohu," dodali.

Ako bolo spomenuté, z ekologických dôvodov sa nemôže zasnežovať trať na ľadovci. Na Theodule stoja dve tretiny trate, jedna je umelo zasnežená.

Pod Matterhornom chcú aj znížiť množstvo odpadov, preto nebudú ponúkať samostatne balené nápoje. Organizátori mysleli aj na používanie energie. Tú majú obnoviteľnú a od miestnych dodávateľov.

Na pretekoch chcú využiť len elektronické vstupenky, letáky či brožúry nahradiť elektronickými dokumentmi a propagačné materiály vyrábať z prírodných produktov či recyklovaných materiálov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Slávna hora z čokolády čaká na premiéru. Aktivisti protestujú proti bagrovaniu