Vlhová bude mať o súperku menej. Majsterka sveta a olympijská medailistka ukončila kariéru

Maria Therese Tvibergová.
Maria Therese Tvibergová. (Autor: Twitter skinews.ch)
Sportnet|14. sep 2024 o 07:58 (aktualizované 14. sep 2024 o 09:52)

Nórska lyžiarka urobila toto rozhodnutie po sérii zranení, ktoré jej výrazne ovplyvnili posledné sezóny.

BRATISLAVA. Nórska lyžiarka Maria Therese Tvibergová ukončila profesionálnu lyžiarsku kariéru vo veku 30 rokov.

Toto rozhodnutie urobila po sérii zranení, ktoré jej výrazne ovplyvnili posledné sezóny.

Tvibergová počas svojej 10-ročnej kariéry triumfovala na posledných MS v Courcheveli/Meribeli v obrovskom paralelnom slalome a medailu oslavovala aj na ZOH 2022 v Pekingu, kde v tímovej súťaži získala bronz.

V pretekoch Svetového pohára sa štrnásťkrát umiestnila v TOP 10, najlepší výsledok dosiahla v obrovskom slalome v Söldene, kde v roku 2021 obsadila 5. miesto.

"Som vďačná za všetko, čo som ako športovkyňa zažila a som hrdá na to, čo som dosiahla.

Samozrejme, budú mi chýbať dievčatá, tím a súťaženie každý víkend počas zimy.

Ale dnes som hrdá na svoje rozhodnutie odísť. Zároveň som vďačná, že som neskončila skôr, pretože som toho zažila veľa, najmä v posledných rokoch.

Teraz je čas na novú kapitolu života a ja som nervózna a zároveň sa teším. Obrovská vďaka patrí mojej rodine, priateľom, lyžiarskej federácii, sponzorom a môjmu lekárskemu tímu za podporu pri všetkých zraneniach,“ uviedla na sociálnej sieti.

Tvibergová ukončila uplynulú sezónu predčasne, keď po páde v obrovskom slalome v Killingtone si privodila vážne zranenie kolena.

Lyžiarka utrpela dve zlomeniny, jednu v kolene a druhú v holennej kosti, spolu s dvoma veľkými pomliaždeninami a roztrhnutého meniskusu.

Toto zranenie hralo kľúčovú rolu v jej rozhodnutí. „Cítim strach, že si znova ublížim. Následky ďalšieho zranenia by boli jednoducho príliš veľké. Cítila som, že pre mňa nastal čas,“ dodala lyžiarka.

Pre nórsky lyžiarky tím je to druhá veľká strata. Pred Tvibergovou totiž koniec kariéry oznámila aj Ragnhild Mowinckelová.

"Maria vystupovala na najvyššej úrovni vo všetkých disciplínach počas približne desiatich rokov.

Jej kariéra bola poznačená mnohými vážnymi zraneniami, ale spôsob, akým sa s nimi vyrovnala a vrátila späť, je pôsobivý.

Bude nám chýbať jej energia a odhodlanie. Želáme jej všetko najlepšie do budúcnosti," povedal Claus Johan Ryste, šéf alpského lyžovania v Nórskej lyžiarskej asociácii.

Nová sezóna Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní začína 26. októbra pretekmi obrovského slalomu v rakúskom Söldene.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová bude mať o súperku menej. Majsterka sveta a olympijská medailistka ukončila kariéru