Hirscher si užíva na Novom Zélande skvelý tréning, ale súťažiť sa zatiaľ nechystá

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher (Autor: X)
SITA|16. aug 2024 o 13:33

Lepší začiatok pre návrat do lyžovania si ani neviem predstaviť, uviedol Marcel Hirscher.

BRATISLAVA. Marcel Hirscher trénuje na druhom konci sveta, ale na preteky sa zatiaľ nechystá.

Pôvodne sa v rakúskych médiách objavili informácie, že letná príprava držiteľa ôsmich veľkých glóbusov za celkový triumf vo Svetovom pohári bude popretkávaná aj súťažnými vystúpeniami, ale Hirscher to nepotvrdil.

Tridsaťpäťročný Rakúšan, ktorý sa po návrate na súťažné svahy rozhodol reprezentovať krajinu svojej mamy Holandsko, si rozložil hlavný tréningový stan v malebnom prostredí neďaleko jazera Tekapo, kde našiel skvelé podmienky na prípravu.

"Zatiaľ nemáme nič pretekárske v pláne," uviedol Hirscher na webe ORF a pokračoval: "Je tu neskutočne krásne. Už si ani nespomínam, kedy naposledy predtým som navštívil toto miesto na Novom Zélande. Momentálne mám také skvelé tréningové podmienky, že preteky ma nezaujímajú.

Užívam si krásne chladné dni a s nimi spojený kvalitný tréning. Je skvelé, že opäť môžem rezať rýchle zákruty a ponárať sa do toho čoraz hlbšie. Lepší začiatok pre návrat do lyžovania si ani neviem predstaviť. Keď sa rozhodneme, že pôjdeme súťažiť, dáme vám vedieť."

Hirscher sa mal podľa rakúskych zdrojov predstaviť v prvej sérii pretekov v stredisku Coronet Peak, ktoré sa konajú od štvrtka do nedele.

V tých prvých štvrtkových v rámci majstrovstiev Nového Zélandu v obrovskom slalome však nechýbali viacerí slovenskí reprezentanti na čele s bratmi Žampovcami. Najlepší výsledok dosiahol Andreas Žampa, ktorý skončil štvrtý. Jeho mladší brat Teo Žampa obsadil 13. miesto. Zvíťazil Austrálčan Harry Laidlaw.

Ďalšia séria pretekov v slalome a obrovskom slalome na Novom Zélande príde na rad koncom augusta a tie už možno budú aj s Hirscherom.

Každopádne svoje tréningové úsilie by chcel majiteľ 67 víťazných pretekov vo Svetovom pohári a deviatich zlatých medailí v súčte zimných olympijských hier a majstrovstiev sveta (2+7) smerovať k 27. októbru, keď sa na tradičnom mieste na ľadovci v rakúskom Söldene začne nová sezóna Svetového pohára zjazdárov.

Bude tam môcť štartovať bez ohľadu na to, či si dovtedy vyjazdí potrebné FIS body na menších pretekoch ako sú tie na Novom Zélande. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) totiž zaviedla voľné karty pre tých, ktorí dlhodobo vypadli z kolotoča pretekov a chcú sa vrátiť.

Podmienkou však sú víťazstvá na najvyššej profesionálnej úrovni, či už v pretekoch Svetového pohára alebo zlaté medaily z MS a ZOH. A to je aj prípad Hirschera, ktorý pôvodne ukončil kariéru po skončení sezóny 2018/2019.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hirscher si užíva na Novom Zélande skvelý tréning, ale súťažiť sa zatiaľ nechystá