Zjazd na Streife: Víťazom na skrátenej trati je Nór Jansrud

Kjetil Jansrud.
Kjetil Jansrud. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. jan 2015 o 14:49

Jury usúdila, že znížená viditeľnosť vo vrchnej časti je pre jazdcov nebezpečná a tak pôvodnú 3312 m dlhú trať Svetového pohára výrazne skrátila.

Kitzbühel. Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud vyhral v sobotu v rakúskom Kitzbüheli najočakávanejšie preteky seriálu Svetového pohára, zjazd na legendárnom Streife.

Ten sa pre nepriaznivé počasie išiel na výrazne skrátenej trati. Líder disciplíny a druhý muž celkového poradia SP slávil časom 58,16 s svoj ôsmy triumf kariéry s minimálnym náskokom dvoch stotín sekundy pred Talianom Dominikom Parisom, tretí skončil Francúz Guillermo Fayed (+0,21).

Štart pretekov museli pre hustú hmlu organizátori viackrát presúvať a napokon sa začal s dvojhodinovým oneskorením.

Jury usúdila, že znížená viditeľnosť vo vrchnej časti je pre jazdcov nebezpečná a tak pôvodnú 3312 m dlhú trať výrazne skrátila. Vypadli z nej aj tradičné pasáže "Mausefalle" (Myšia pasca), či "Steilhang" (Strmina).

Mal výborný úvod

Elitní zjazdári sa tak do cieľa dostali už za necelú minútu a rozdiely medzi nimi boli minimálne. Prvých desať jazdcov sa zmestilo do pol sekundy.

Jansrud so štartovým číslom 18 mal výborný úvod a najrýchlejšie zvládol aj spodnú časť približne 1,6 km dlhej zjazdovky.

Najvýraznejšie ho ohrozoval víťaz piatkového super-G v Kitzbüheli Paris, ktorý mal ešte na poslednom medzičase náskok 23 stotín, napokon ale v cieli za Nórom tesne zaostal.

Bronzový v zjazde zo ZOH v Soči a olympijský šampión v super-G si tak v generálke na MS v Beaver Creeku pripísal celkovo štvrtý triumf v SP v zjazde v kariére, premiérový v Kitzbüheli.

Rakúšania na pódium nedosiahli

Náskok Marcela Hirschera na čele SP stiahol na 82 bodov. Domáci Rakúšania na pódium nedosiahli, najlepší z nich Georg Streitberger skončil štvrtý (+0,39).

Špecialitou 75. ročníka tradičných "hahnekammských pretekov" bolo obnovenie cieľového skoku. Od roku 2010 sa kultová súťaž končila zníženým skokom do cieľovej roviny a to pre ťažké pády, ktoré totálne nabúrali kariéry dvoch lyžiarov, Scotta McCarthyho v roku 2008 a mimoriadne talentovaného Daniela Albrechta o rok neskôr.

Riaditeľ pretekov Peter Obernauer však záležitosť odôvodnil individuálnymi chybami zjazdárov a organizátori na métu umiestnili značky.

Výsledky - Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Kitzbüheli:

Zjazd - poradie po elitnej tridsiatke: 1. Kjetil Jansrud (Nór.) 58,16, 2. Dominik Paris (Tal.) +0,02, 3. Guillermo Fayed (Fr.) +0,21, 4. Georg Streitberger (Rak.) +0,39, 5. Steven Nyman (USA) +0,41, 6. Christof Innerhofer (Tal.) +0,42

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazd na Streife: Víťazom na skrátenej trati je Nór Jansrud