Chára má nový sen. Chce sa stať železným mužom. Triatlon som mal vždy rád, vraví

Zdeno Chára počas Rajeckého polmaratónu.
Zdeno Chára počas Rajeckého polmaratónu. (Autor: TAASR)
Miloslav Šebela|15. nov 2023 o 12:00

Chára sa prihlásil na preteky Ironman v Čechách.

BRATISLAVA. V hokeji dosiahol prakticky všetko, čo mohol. Stal sa jednou z najväčších osobností nielen na Slovensko, ale veľký rešpekt si získal aj v NHL. Ešte pred rokom a pol Zdeno Chára hral zápasy v dres New York Islanders. 

Teraz sa víťaz Stanley Cupu dal na behanie a prepadol mu rovnako ako kedysi hokeju. V tomto roku zabehol už päť maratónov. Naposledy sa v úvode novembra predstavil na populárnom maratóne v New Yorku, kde dobehol do cieľa v čase 3:19:19 h. 

„Vždy som bol fanúšikom vytrvalostných športov. V nich sa ľudia pokúšajú posúvať svoje hranice a snažia sa dokázať, čo všetko je možné. Aj ja som to chcel vyskúšať,“ hovoril Chára ešte pred behom v New Yorku. 

„Mám šťastie, že som sa zoznámil s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti s maratónmi. Pomohli mi s dobrými radami, aby som sa na maratón dobre pripravil.“

Premiéra mala byť v Poľsku

Zdá sa však, že maratónmi sa jeho nadšenie pre vytrvalostné športy nekončí. K behu chce teraz pridať aj plávanie a cyklistiku. V Hradci Králové si budúci rok chce vyskúšať triatlonové preteky zo série Ironman. 

Štyridsaťšesťročný Chára sa stal ambasádorom podujatia, na ktorom čaká pretekárov 1,9 kilometra plávania, 90 kilometrov cyklistiky a polmaratónsky beh (21,1 km). 

„Triatlon som mal vždy rád. V priebehu hokejovej kariéry som sa vždy tešil na vytrvalostnú prípravu, takže po jej skončení som v tom len pokračoval a veľmi som si tento šport obľúbil,“ reagoval bývalý hokejista. 

„Keď som sa dozvedel, že sa v Čechách bude konať podujatie Ironman, neváhal som a mal som záujem štartovať, pretože zo Slovenska je to len kúsok. Teším sa na prostredie aj na fanúšikov,“ vysvetľoval Chára svoju účasť. Jeho meno je už medzi prvými prihlásenými. 

K vytrvalostným športom mal vždy blízko. Od desiatich rokov bol nadšencom pre cyklistiku. Často na bicykli trénoval aj s cyklistami bratmi Velitsovcami. 

V tomto roku sa zúčastnil aj cyklistického podujatia L’Etape Slovakia. Trať dlhú 112 km však nedokončil. Po páde mal totiž poškodenú prehadzovačku. 

V tomto roku už chcel premiéru na populárnej sérii Ironman absolvovať, preteky v Gdyni však poznačilo zlé počasie a organizátori museli pre veľké vlny zrušiť plávanie. Súťažilo sa tak iba v cyklistike a behu (na vzdialenostiach polovičného Ironmana – pozn.). Chára dosiahol čas 4:11:25 h. 

Jeho snom je dostať sa na Havaj

Pre triatlon sa nerozhodol náhodou. Dlhšiu dobu tento šport sleduje a na triatlon sa aj pripravuje. O svojich plánoch hovoril už v auguste pre denník Šport. 

„Momentálne sa najviac venujem plávaniu, ktoré je veľa o technike, aby ste ušetrili energiu, boli precízny v sklze a neunavili sa. Bicykel a beh som mal stále ako súčasť prípravy počas hokejovej kariéry.

Plával som minimálne, preto sa mu teraz venujem veľa. Chcem to vycibriť, aby som sa cítil pohodlne a sebavedomo,“ hovoril. 

Jeho snom je vybojovať si účasť na finále série Ironman na Havaji. 

„Havaj je pre každého triatlonistu najkrajšie, čo môže zažiť. Atmosféra a celkovo prostredie je tam úžasné, ale nesnažím sa pozerať len na to. Skôr sa zameriavam, aby som sa zlepšoval a cítil fajn, či už v maratónoch a podobných vzdialenostiach.

Keby sa mi niekedy podarilo štartovať na originálnom Ironmanovi na Havaji, splnil by som si sen. Momentálne sa však pripravujem inak,“ reagoval Chára pre Šport. 

Séria Ironman je v triatlone najpopulárnejšia. Každoročne sa na pretekoch pod jej hlavičkou zúčastní niekoľko desiatok tisíc ľudí. Z bývalých hokejistov si vyskúšali dlhý triatlon napríklad útočník Ian Laperriere či víťaz Stanleyho pohára brankár Mike Richter.

Obaja štartovali na plných vzdialenostiach – 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a bežecký maratón 42,2 km. Celá vzdialenosť je 226 km. To je ako z Banskej Bystrice cez Poprad do Košíc.

Ironman Havaj je finále celej série a štart na ňom si treba vybojovať. Je výnimočné už len vybojovať si účasť na týchto pretekoch. 

Havaj je kolískou týchto pretekov. V roku 1978 sa tu uskutočnili prvé preteky na týchto vzdialenostiach. V nich spojili tri samostatné súťaže do jednej - Waikiki Water Swim (3,8 km plávania), Around Oahu Bike Race (180 km cyklistiky) a Honolulu Marathon (42,195 km behu).

Podujatie v Hradci Králové sa bude konať 18. augusta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Chára má nový sen. Chce sa stať železným mužom. Triatlon som mal vždy rád, vraví