Zdeno Chára má zlomený nos

Zdeno Chára dohrá sezónu napriek nepríjemným zraneniam.
Zdeno Chára dohrá sezónu napriek nepríjemným zraneniam. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop, SITA|7. apr 2010 o 08:42

Slovenský obranca bude dohrávať sezónu s dvoma zraneniami. K potrhaným šľachám v malíčku pribudol zlomený nos.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 19.11

BRATISLAVA. Posledné zápasy NHL prinesú tuhé boje o voľné miestenky do play off. Tesne nad hranicou postupu sa drží aj Boston, ktorý vedie kapitán Zdeno Chára.

Slovenský obranca sa bude musieť na záver sezóny vyrovnať s ďalším zranením. Okrem toho, že hrá už niekoľko mesiacov s poškodenými šľachami na malíčku ruky, si musí dávať pozor aj na nos. Zlomil mu ho útočník Washingtonu Alexander Siomin.

Vysoký bek Bruins dostal ranu do tváre hokejkou ruského krídelníka v druhej tretine. Hneď ho zaliala krv, po ošetrení však zápas dohral. „Zdeno má zlomený nos, lekári mu ho zafixujú. V zostave by nemal chýbať," povedal pre denník Boston Globe tréner Claude Julien.

Vedenie Bostonu neinformovalo, či budú musieť Chárovi nos operovať.

Ak nastúpi líder bostonskej obrany už na zajtrajší zápas proti Buffalu, potvrdí povesť tvrdého chlapa. „Vždy, keď to bude len trochu možné, určite budem hrať," povedal Chára pre Boston Herald, keď hrával so zafixovanými dvoma prstami a hokejku držal len v troch.

Zlomenina nosnej prepážky je pomerne častým, no vždy bolestivým zranením v hokeji. Podobne ako Chára dohral s nalomeným nosom Miroslav Šatan. V roku 1994 na farme Edmontonu v tíme Detroit Vipers. „V prvom momente som myslel, že taká rana do hlavy sa nedá prežiť," spomínal Šatan, ktorému nos trafil protihráč golfovým náprahom namiesto puku. Podľa Šatana nemalo význam zápas dohrávať. Stratil veľa krvi a po zašití rany siedmimi stehmi mal problém s orientáciou. Vtedy však chcel ortodoxnému kanadskému trénerovi Rickovi Dudleymu dokázať, že nie je mäkký Európan.

„Po zlomenine nosa hráči bežne hrajú ďalej, istý čas však používajú košík či celotvárové plexisklo. Len u Zdena si to neviem dobre predstaviť. V takej výške," smial sa bývalý dlhoročný reprezentant Oto Haščák. Ten musel na následky komplikovanej zlomeniny nosa skončiť kariéru. „Jednou ranou mi roztrieštili nos na sedem kúskov. Ani po troch operáciách mi neprestávali hnisať prínosové dutiny. Dovedna mi ich prerážali 45­krát. Zápaly sa opakovali, preto som skončil."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zdeno Chára má zlomený nos