Chára po štrnástich rokoch opúšťa Boston, našiel si nový klub

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák, Boris Vanya|30. dec 2020 o 21:51

Stal sa novou posilou Washingtonu.

WASHINGTON. Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára po štrnástich rokoch opúšťa organizáciu Boston Bruins a v novej sezóne zámorskej NHL bude hrať za Washington Capitals.

S klubom z hlavného mesta USA podpísal ročnú zmluvu v hodnote 795-tisíc dolárov. Na bonusoch však ešte môže zarobiť podobnú sumu.

Za odohranie aspoň desiatich zápasov dostane 230-tisíc, za postup klubu do play off 250-tisíc a rovnakú sumu aj za prípadný zisk Stanleyho pohára.

Informoval o tom web www.capfriendly.com.

V organizácii sa Chára stretne s krajanmi Martinom Fehérvárym a Richardom Pánikom, kapitánom Capitals je hviezdny Rus Alexander Ovečkin.

"Sme nesmierne radi, že sa Zdeno stal súčasťou našej organizácie. Cítime, že jeho skúsenosti a líderstvo pomôžu našej obrane a nášmu tímu," uviedol viceprezident a generálny manažér Capitals Brian MacLellan pre NHL.com.

Zaujímalo sa oňho dvadsať klubov

Washington je štvrtým klubom skúseného obrancu v zámorskej profilige, okrem Bostonu si zahral aj na New York Islanders a Ottawa Senators.

Hoci má Chára už 43 rokov, v NHL je oňho stále veľký záujem.

O jeho služby sa v nedávnych dňoch podľa hráčskeho agenta Matta Keatora zaujímalo až dvadsať klubov.

Zdeno Chára: fotogaléria

20.4.2020

"Ja a moja rodina sme mali to šťastie, že už viac ako štrnásť rokov nazývame skvelé mesto Boston naším domovom," napísal Chára v dlhom statuse na instagrame.

"Nedávno ma Boston informoval, že plánuje napredovať s mladšími a talentovanými hráčmi a ja ich rozhodnutie rešpektujem," vysvetlil.

"Bohužiaľ, môj čas ako hrdého kapitána Bruins sa skončil," pokračoval Chára v statuse, v ktorom poďakoval fanúšikom i všetkým zamestnancom Bruins.

S Bostonom získal Stanleyho pohár

Cháru vymenovali 3. októbra 2006 za osemnásteho kapitána v histórii Bruins. A trenčiansky rodák v tíme žiaril.

Štyrikrát si zahral v Zápase hviezd, získal trofej pre najlepšieho obrancu.

Lenže Boston sa na ceste za Stanleyho pohárom zakaždým potkol o nejakú prekážku. Až do sezóny 2010/2011, ktorá bola pre najvyššieho hráča NHL výnimočná.

Bostonská tridsaťtrojka nazbierala v sezóne najviac plusových bodov zo všetkých (bilancia účasti na ľade pri strelených a inkasovaných góloch) – symbolických 33.

V zápase proti Caroline (7:0) dosiahol hetrik a pri oslave napodobil krajana Petra Bondru.

A na konci sezóny, 16. júna 2011, zdvihol nad hlavu najcennejšiu klubovú hokejovú trofej.

Bruins vyhrali v siedmom zápase finálovej série vo Vancouvri 4:0.

Chára ešte dvakrát doviedol tím do finále, no z trofeje sa už neradoval. V roku 2013 Boston prehral s Chicagom a vlani nestačil na St. Louis.

Podľa Boston Globe niet pochýb, že sa raz stane členom Hokejovej siene slávy v Toronte a jeho dres s číslom 33 vyvesia pod strechu TD Garden.

Chára je momentálne 15. v historickej tabuľke odohratých zápasov (1553, šiesty medzi obrancami) a 17. v hodnotení plus/mínus (+288, 10. medzi obrancami), ďalej 21. najlepší strelec v historickej tabuľke obrancov (205 gólov) a 17. v počte trestných minút (1956).

Iba desať hráčov odohralo v NHL viac sezón ako Chára (22), rekord držia Gordie Howe a Chris Chelios s 26 sezónami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára po štrnástich rokoch opúšťa Boston, našiel si nový klub