Za Ronaldovým úspechom je drahý stroj, ktorý mu povzbudzuje telo

Cristiano Ronaldo s trofejou.
Cristiano Ronaldo s trofejou. (Autor: SITA/AP)
SITA|13. jan 2014 o 19:14

Portugalčan porazil druhého Messiho a tretieho Ribéryho. Z dojatia sa pri preberaní ceny rozplakal.

ZÜRICH, BRATISLAVA. Vlani si dal priamo vo svojom dome v Madride vybudovať za viac ako 35-tisíc eur kryosaunu - zariadenie s veľkosťou sprchovacieho kúta, ktoré telo vystaví teplotám blížiacim sa mínus dvesto stupňov Celzia.

Prístroj slúži na liečbu pohybového aparátu a rýchlu regeneráciu a nabudenie organizmu.

„Pomáha mi uvoľniť svalstvo a povzbudiť telo na ďalší zápas. Aj preto som fyzicky na vrchole a prežil som najlepší rok v kariére,“ vysvetľuje Ronaldo.

Dvadsaťosemročný Portugalčan prebral v pondelok večer Zlatú loptu pre najlepšieho hráča sveta. Po druhýkrát, predtým triumfoval v roku 2008. Medzitým štyrikrát zvíťazil Barcelončan Lionel Messi.

„Nie som schopný hovoriť. Je to jeden z najkrajších momentov môjho života. Bez mojich spoluhráčov by som to nedokázal,“ vravel dojatý Ronaldo. Plakal, rovnako ako jeho mama v hľadisku.

Druhý je Messi

Výsledky
Ballon d'Or 2013
  • Cristiano Ronaldo získal 1365 bodov
  • druhý Lionel Messi z FC Barcelona 1205
  • tretí Franck Ribéry z Bayernu Mníchov 1127

V Ankete magazínu France Football a Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA hlasujú reprezentační tréneri, kapitáni národných tímov a vybraní novinári. Tréner Slovákov Ján Kozák hlasoval tiež za Ronalda.

„Či si zaslúžim Zlatú loptu? Myslím, že by som mal vyhrať každý rok,“ povedal pre španielske médiá Ronaldo.

Útočník Realu Madrid strelil vo všetkých súťažiach senzačných 69 gólov (v 59 súbojoch), tým sa nemôže pýšiť nik. Messi a Ribéry dali dohromady o gól menej.

V Lige majstrov nastrieľal vlani za Real štrnásť gólov, čo je v najprestížnejšej súťaži rekord. V drese Realu strelil šesť hetrikov, čo je tiež rekord.

„Verí, že s loptou môže urobiť úplne všetko, na čo si spomenie. Táto sebadôvera z neho robí absolútne výnimočného hráča,“ tvrdil legendárny Eusébio.

Nebyť Ronalda, Portugalsko by na svetovom šampionáte v Brazílii takmer isto chýbalo.

Strelil všetky štyri góly svojej krajiny v baráži proti Švédsku. Portugalčan má jediný hendikep, vlani nevyhral s tímom žiadnu trofej.

Drie ako nik

„Zlatá lopta pre mňa nie je dôležitá,“ vyhlásil nedávno. Každý chlap si rozmaznáva svoje ego a Ronaldo obzvlášť. Chce byť najlepší. Vždy a všade. Tak je odmalička nastavený. A robí pre to všetko.

V priebehu jednej posilňovacej jednotky zdvihne hmotnosť 23 055 kilogramov. Za jeden zápas zabehne dvadsaťpäť šprintov v plnej rýchlosti nad 30 kilometrov za hodinu, zhruba 1500-krát zmení smer.

Pre extrémne prísny tréningový režim má v tele menej tuku (asi desať percent) ako modelka. Jeho diéta sa údajne skladá zo šiestich menších jedál, ktoré konzumuje každé dve až štyri hodiny.

Udrží to rýchly metabolizmus. Trebárs na obed uňho dominuje zelenina a cestoviny. Futbalistu s takou stabilnou výkonnosťou sotva nájdete.

Má dva životy

Medzi svetovú elitu patrí Ronaldo už desať rokov. „Futbalista má dva životy. Jeden, ktorý žije na ihrisku, druhý, ktorý žije potom. Žiaden bicykel, počítač, nikdy som nič nechcel. Vždy iba futbal. Nič viac. To je moja modlitba.“

Nedávno otvoril v rodnom meste Funchal na Madeire vlastné múzeum. Na ploche štyristo štvorcových metrov je vystavených 126 trofejí, ktoré získal počas kariéry.

„Ronaldo je nenásytný a zdá sa, že od svojho príchodu do Španielska v lete 2009 sa rozhodol zlomiť všetky možné rekordy. A podľa formy je skutočne pripravený to dokázať,“ písal denník Marca.

V 223 zápasoch za Real dal neskutočných 230 gólov. Je už zrejme iba otázkou času, kedy predbehne rekordéra Raúla Gonzálesa (323), ktorý na to potreboval 16 rokov.

Ak Ronaldo udrží súčasnú formu, mohol by to stihnúť do dvoch rokov. Portugalčan má priemer 1,03 gólu na zápas, ale stále ho zvyšuje. V tejto sezóne 1,4.

V najslávnejšom klube sveta predáva Ronaldo najviac dresov na svete. Ide o státisíce. Impozantnejší predaj nemal ani David Beckham. Aj preto s Portugalcom Real nedávno predĺžil zmluvu až do roku 2018. Podľa španielskych médií zarobí ročne v čistom až 17 miliónov eur.

V zmluve má navyše zakotvenú exkluzívnu záruku, že pokiaľ v Reale zostane, bude v každom prípade najlepšie plateným hráčom mužstva.

irina-shayk_r3078_res.jpeg

Ronaldo a jeho partnerka Irina Shayk prichádzajú na galavečer.
FOTO - SITA/AP

Heynckes vyhral medzi trénermi

Najlepším trénerom mužského kolektívu sa za rok 2013 stal bývalý kouč FC Bayern Mníchov Jupp Heynckes.

Šesťdesiatosemročný kouč priviedol Bavorov v sezóne 2012/2013 k zisku unikátneho treble - triumf v nemeckej bundeslige, Nemeckom pohári aj Lige majstrov.

"Som veľmi rád, že si môžem v závere kariéry prevziať túto cenu. Veľa to pre mňa znamená. Vďaka patrí celému klubu, pracoval som s úžasnými hráčmi," vyhlásil Heynckes.

O zisk prestížneho ocenenia sa uchádzali aj kouč finalistu uplynulého ročníka Ligy majstrov Borussie Dortmund Jürgen Klopp a bývalý kormidelník anglického Manchestru United Alex Ferguson.

ttt.jpg

Bývalý tréner Bayernu Mníchov Jupp Heynckes (vľavo) s trénerom Dortmundu Jürgenom Kloppom.
FOTO - TASR/AP

Ibrahimovič dal najkrajší gól

Švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič sa stal držiteľom Ceny Ferenca Puskása FIFA za najkrajší gól v roku 2013.

Tridsaťdvaročný zakončovateľ parížskeho Saint-Germain si vyslúžil nomináciu za svoj "taekwondo" kop z 30-metrovej vzdialenosti v prípravnom zápase proti Anglicku ešte z novembra 2012.

Experti FIFA najskôr vybrali Ibrahimovičov gól medzi desať najkrajších v roku a potom mu fanúšikovia vo hlasovaní zabezpečili nielen miesto vo finálovej trojke, v ktorej mu robili spoločnosť bývalý hráč MFK Košice Nemanja Matič v službách Benficy Lisabon a Brazílčan Neymar, ale aj celkový triumf.

"Som poctený, že tu môžem byť. Chcem zagratulovať aj zostávajúcim dvom finalistom a všetkým bývalým držiteľom ceny," uviedol Ibrahimovič.

Pred rokom sa zo zisku ceny tešil slovenský reprezentant Miroslav Stoch za exportný volej proti Genclerbirligi ešte v drese Fenerbahce Istanbul.

Gól Zlatana Ibrahimoviča získal Puskásovu cenu pre najkrajší gól:

Neuer, Lahm i Ribéry

V ideálnej svetovej futbalovej jedenástke podľa FIFA a FIFPro figurujú všetci traja nominovaní na ocenenie Zlatá lopta FIFA 2013 - Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Franck Ribéry.

Brankárom najlepšieho výberu sa stal Manuel Neuer, obrannú štvoricu tvoria Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva a Dani Alves.

Trio stredopoliarov vytvorili Andrés Iniesta, Xavi Hernández a Ribéry, v útoku si našli svoje miesto Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovič a Messi.

Ideálna svetová jedenástka FIFA a FIFPro za rok 2013:

brankár: Manuel Neuer (Bayern Mníchov/Nemec)

obrancovia: Philipp Lahm (Bayern Mníchov/Nem.), Sergio Ramos (Real Madrid/Šp.), Thiago Silva (Paríž Saint-Germain/Braz.), Dani Alves (FC Barcelona/Braz.)

stredopoliari: Andrés Iniesta, Xavi Hernández (obaja FC Barcelona/Šp.), Franck Ribéry (Bayern Mníchov/Fr.)

útočníci: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portug.), Zlatan Ibrahimovič (Paríž Saint-Germain/Švéd.), Lionel Messi (FC Barcelona/Arg.)


Pelé je prvým držiteľom Čestnej ceny FIFA

Držiteľom Čestnej ceny FIFA sa stal trojnásobný majster sveta Pelé. Predmetné ocenenie udelili po prvý raz v histórii.

"Nikto iný nemal taký vplyv na túto hru, nikto iný neinšpiroval toľkých, aby s futbalom začali," uviedol prezident FIFA Sepp Blatter.

"Sľúbil som svojej rodine, že tu nebudem plakať, ale nepodarilo sa to. Chcem sa poďakovať Bohu, že mi dal zdravie a mohol som hrať tak dlho. Závidel som všetkým, ktorí vyhrali Zlatú loptu, no teraz som skompletizoval svoju zbieru trofejí," vyhlásila 73-ročná legenda.

Ženská Zlatá lopta FIFA 2013 pre Angererovú

Víťazkou Zlatej lopty FIFA 2013 sa medzi futbalistkami stala nemecká brankárka Nadine Angererová, ktorá uspela v konkurencii Brazílčanky Marty a Američanky Abby Wambachovej.

"Som prekvapená zo svojho triumfu. Ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Je pre mňa česť, že som bola nominovaná po boku takých skvelých futbalistiek ako sú Marta a Abby," uviedla po prevzatí ocenenia Angererová.

Minuloročnou víťazkou bola Wambachová. Päťnásobná najlepšia futbalistka Marta bola vlani tiež vo finálovej trojici, skončila druhá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Za Ronaldovým úspechom je drahý stroj, ktorý mu povzbudzuje telo