Návrat do histórie: Keď sa najslávnejší zápas na svete skončil debaklom

Na snímke z marca 2014 protestuje futbalista Realu Madrid Isco proti odpískaniu pokutového kopu v zápase proti FC Barcelona.
Na snímke z marca 2014 protestuje futbalista Realu Madrid Isco proti odpískaniu pokutového kopu v zápase proti FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány, DIGI Sport|18. dec 2017 o 14:05

Slávne El Clásico sa blíži. V prvej z upútaviek prinášame výber zápasov, ktoré mali jednoznačného víťaza.

BRATISLAVA. Je to najväčší futbalový zápas na svete. Proti sebe stoja dva najdrahšie tímy planéty. Podľa špecializovaného portálu transfermarkt.com dosahuje ich spoločná hodnota takmer jeden a pol miliardy eur (Barcelona 706,5 milióna, Real Madrid 743,8 milióna). Žiadny iný klub nemá vyššiu cenu.

„Svet sa na to, aby si ho v pokoji pozrel, prakticky na chvíľu zastaví,“ vravel obranca madridského Realu Marcelo. „Je to obrovská vec. Chcú v ňom hrať všetci hráči, ľudia na ulici o tom hovoria mesiac pred tým, ako sa vôbec hrá.“

Svet sa na to, aby si ho v pokoji pozrel, prakticky na chvíľu zastaví.


Marcelo, futbalista Realu Madrid o El Clásicu

Súboj titánov, zápas zápasov, či klasika futbalových klasík. Aj takéto prívlastky patria slávnemu El Clásicu. Súperenie Realu Madrid a FC Barcelona je nielen súbojom dvoch nezmieriteľných rivalov, ale tiež duelom Katalánska a kráľovského Kastílska.

Tento rok ho navyše umocňuje politický konflikt medzi regiónom Katalánsko a španielskou vládou. Najprv Katalánsko zorganizovalo protiústavné referendum, potom na základe jeho výsledkov vyhlásilo jednostrannú nezávislosť, na čo Madrid reagoval obmedzením katalánskej autonómie.

Tohtoročné El Clásico je na programe 23. decembra o 13:00, deň pred Štedrým dňom, ale dva dni po nových regionálnych voľbách v Katalánsku, ktoré stanovil španielsky parlament.

Jedenásťbodový rozdiel

Real Madrid a FC Barcelona sa vo futbalovej histórii stretli v súťažných zápasoch už 235-krát. Lepšie je na tom Real, ktorý vyhral 95-krát. Barcelona dosiahla o štyri triumfy menej. Remízou sa ich súboj skončil 49-krát.

El Clásico

  • Je zápas medzi Realom Madrid a FC Barcelona.
  • Doteraz sa v súťažných zápasoch stretli 235-krát.
  • Real vyhral 95-krát, Barcelona 91-krát. Remízou sa zápas skončil 49-krát.
  • Tento rok je na programe 23. decembra o 13:00 v Madride.

Hoci sezóna španielskej La Ligy nie je ešte ani vo svojej polovici, zápas môže výrazne napovedať v boji o titul. Barcelona má na čele tabuľky šesťbodový náskok pred Atléticom Madrid. Real je až štvrtý s odstupom jedenástich bodov na najväčšieho rivala, odohral však o jeden zápas menej.

Z posledných piatich ligových súbojov majú oba tímy rovnakú bilanciu – tri víťazstvá a dve remízy.

Naposledy sa obe mužstvá stretli v auguste v dvojzápase o Španielsky superpohár. V oboch dueloch bol úspešnejší Real (3:1 vonku a 2:0 doma). V lige sa v minulom ročníku zrodila na barcelonskom Camp Nou remíza 1:1, v odvete na Santiago Bernabéu triumfovali hostia z Barcelony 2:3.

Najlepší zápas, v akom kedy hral

Hoci je El Clásico tradične duelom dvoch veľkých tímov bojujúcich o majstrovský titul, už nejedenkrát v histórii sa slávny zápas skončil debaklom - pre jednu či druhú stranu. A naposledy pomerne nedávno.

V sezóne 2015/2016 Real prehral na domácom trávniku vysoko 0:4. Bol to vtedy zápas, kedy sa do zostavy katalánskeho klubu vrátil Lionel Messi. Argentínčan predtým necelé dva mesiace pauzoval pre zranenie kolena.

Gól síce nedal, so spoluhráčmi však súpera jasne prevýšili. Dvakrát sa strelecky presadil Luis Suárez, po jednom góle pridali Neymar a Andrés Iniesta.

Barcelona v tomto ročníku napokon získala majstrovský titul s náskokom jediného bodu práve pred svojim najväčším konkurentom.

Aj sezóna 2010/2011 v konečnom zúčtovaní patrila Barcelone, ktorá vyhrala ligu so štvorbodovým náskokom pred Realom. A Madridčanov poriadne zahanbila aj vo vzájomnom zápase. V novembri 2010 triumfovala doma 5:0.

Dva razy skóroval David Villa, jedenkrát prekonali brankára Ikera Casillasa Xavi, Pedro Rodríguez a Jeffren.

"Bol to najlepší zápas, v akom som kedy nastúpil," povedal pre Sportsmail Xavi Hernández, ktorý medzitým už ukončil svoju profesionálnu kariéru.

"Keď hráte dobre, tešíte sa z toho. Ešte lepšie je to vtedy, keď zvíťazíte. A ak zvíťazíte nad najväčším rivalom, je to úplne najlepšie," dodal David Villa.

Keď Real pomstil prehru 0:5 výhrou 5:0

Silné momenty v zápasoch El Clásico mal však aj Real. Sezónu 2007/2008 ovládol s odstupom ôsmich bodov pred druhým Villarrealom.

Tretia Barcelona zaostala už o priepastných osemnásť.

A Realu patrili aj oba vzájomné duely. V decembri 2007 vyhral v Barcelone 1:0, aby potom v máji budúceho roka súpera jasne prevýšil a zvíťazil 4:1.

Vôbec jeden zo svojich najlepších výkonov v El Clásico predviedli futbalisti Realu v ročníku 1994/1995, keď doma zničili súpera 5:0.

Bola to odplata za súboj, ktorý odohrali proti sebe rok predtým. Vtedy rovnakým výsledkom 5:0 triumfovali Barcelončania.

El Clásico 2007/2008: Real Madrid - Barcelona 4:1

El Clásico 1994/1995: Real Madrid - Barcelona 5:0

El Clásico 1993/1994: Barcelona - Real Madrid 5:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Návrat do histórie: Keď sa najslávnejší zápas na svete skončil debaklom