Boj o zelený dres na Tour 2022? Konkurencia nikdy nebola taká silná

Wout van Aert.
Wout van Aert. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. dec 2021 o 12:53

Van Aert chce na Tour vyhrať bodovaciu súťaž.

BRATISLAVA. Niekoľko dní vytrvalo pršalo a voda sa nedokázala nasiahnuť do pôdy. Na trase ostalo riedke blato a veľké mláky.

Z pohľadu fanúšika nie je nič lepšie pokiaľ ide o cyklokros. Pre pretekárov je to naopak miestami veľký boj, aby sa udržali na bicykli.

Pretekári boli celí od blata a viackrát sa v ňom vyváľali. Víťaza nevynímajúc. 

Wout van Aert si na Superprestige Boom vybojoval prvé víťazstvo v cyklokrosovej sezóne. Vyhral s obrovským takmer dvojminútovým náskokom. Od prvého kola súperom ušiel a s prehľadom vyhral. 

„Prekvapilo ma to. Nečakal som, že rozdiel bude až taký veľký,“ vravel Belgičan po pretekoch. 

Súperi: Na víťazstvá môžeme zabudnúť

Kým väčšina cestných cyklistov má po sezóne a užíva si pár týždňov voľna, kým začnú prípravu na ďalšiu sezónu, van Aert či Mathieu van der Poel naplno trénujú a súťažia v blate.

V cyklokrose vyrástli a tejto disciplíny sa nevzdali ani po tom, čo sa stali v cestnej cyklistike hviezdami. Cyklokros je pre nich dôležitou súčasťou sezóny.

Úvodné preteky van Aert vynechal. Tam zbierali víťazstvá jeho rivali Toon Aerts či Eli Iserbyt. Teraz tušia, že je tomu koniec. 

„Neuveriteľné, čo ukázal. Priznajme si to. Ak van Aert vyhrá týmto štýlom, budú pre nás Vianoce bez víťazstiev,“ hovoril Aerts pre Sporza.

Práve okolo vianočných sviatkov sa koná viacero dobre dotovaných cyklokrosov. Ak sa do blata vráti aj van der Poel, zdolať túto dvojicu bude takmer nemožné. 

Holanďan a Belgičan jazdia cyklistické preteky takmer bez prestávky celý rok. Krátke pauzy majú len na jeseň a na jar. 

Na Tour chce zelený dres

Pred pár dňami priznal belgický univerzál, že v budúcej sezóne by konečne rád naplno zabojoval o trofej, ktorú roky úspešne vyhrával Peter Sagan. Chce vyhrať zelený dres na Tour de France. No holandský tím bude mať aj iné priority.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Boj o zelený dres na Tour 2022? Konkurencia nikdy nebola taká silná