Bartyová si môže splniť veľký sen, je finalistkou Wimbledonu

Ashleigh Bartyová zdolala Angelique Kerberovú v semifinále Wimbledonu 2021.
Ashleigh Bartyová zdolala Angelique Kerberovú v semifinále Wimbledonu 2021. (Autor: SITA/AP)
TASR, SITA|8. júl 2021 o 16:46 (aktualizované 8. júl 2021 o 16:58)

Súperka ju donútila hrať na maximum.

Wimbledon 2021

Dvojhra - žien - semifinále:

Ashleigh Bartyová (Aus.-1) - Angelique Kerberová (Nem.-25) 6:3, 7:6 (3)

LONDÝN. Najvyššie nasadená austrálska tenistka Ashleigh Bartyová prvýkrát v kariére postúpila do finále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Vo štvrtkovom semifinálovom stretnutí vyradila šampiónku z roku 2018 Angelique Kerberovú z Nemecka za 86 minút 6:3, 7:6 (3).

V súboji o titul nastúpi v sobotu o 15.00 h SELČ proti víťazke druhého semifinále medzi Češkou Karolínou Plíškovou a Bieloruskou Arinou Sabalenkovou.

Bartyovú podržalo podanie 

Svetová jednotka začala duel na podaní a už v úvodnej hre čelila dvom brejkbalom. Oba však dokázala odvrátiť a napokon si servis udržala.

Vzápätí si sama vypracovala brejkbal a hneď prvú príležitosť zužitkovala, keď vystihla smer súperkinho smeču a výmenu ukončila brilantným forhendovým víťazným úderom.

Nemka musela odvracať brejkbal aj pri nasledujúcom servise, tentoraz to zvládla a na svoje konto si pripísala prvý gem.

Bartyová sa v piatej hre dostala zo stavu 0:30 a takisto aj v deviatej. Austrálčanku v rozhodujúcich chvíľach podržalo podanie a set zakončila esom.

Kerberová mohla vyrovnať 

V druhom dejstve sa Kerberovej podarilo diktovať dlhšie výmeny a výsledkom bol brejk v úvodnom geme. Nemka ukázala väčšiu istotu aj na servise, brejk potvrdila čistou hrou a rýchlo sa ujala vedenia 3:0.

V piatom geme sebavedome odvrátila dva brejkbaly a zavŕšila ho víťazným forhendom. V deviatej hre podávala na víťazstvo v sete, bleskovo však čelila stavu 0:40 a súperka jej pri prvej šanci krížnym víťazným úderom zobrala servis.

Bartyová ďalšou čistou hrou vyrovnala na 5:5 a set dospel do tajbrejku. Austrálčanka ho odštartovala ziskom minibrejku a neskôr viedla už 6:0. Nemka odvrátila prvé tri mečbaly súperky, ale štvrtý už Bartyová premenila.

Bartyová vyhrala 88% bodov po svojom prvom podaní a v bilancii víťazných úderov súperku prevýšila 38-16. Na esá to bolo 8-0 pre víťazku.

Plní si svoj veľký sen

Dvadsaťpäťročná Bartyová naďalej živí šancu na zisk druhého grandslamového titulu, na konte má titul z Roland Garros 2019. O osem rokov staršia Kerberová pred Wimbledonom triumfovala v roku 2016 na Australian Open aj US Open.

"Bol to skvelý zápas. Angie ma donútila hrať na maximum. Som hrdá na to, ako som to zvládla a že som opäť o čosi bližšie k splneniu veľkého sna. Snažím sa hrať čo najlepšie nielen pre seba, ale aj pre ľudí, ktorí mi pomáhajú.

Pred takýmto skvelým publikom na krásnom kurte na tráve v Londýne sa vždy hrá veľmi dobre. Veľa som toho musela podstúpiť, kým som sa dostala do tohto bodu. Postup do finále Wimbledonu je pre mňa asi najlepšia tenisová skúsenosť," uviedla Bartyová v prvom televíznom interview po postupe do finále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bartyová si môže splniť veľký sen, je finalistkou Wimbledonu