Vyhrali Nórka a Talian. Fallová a Pellegrino sú majstrami sveta v šprinte

Maiken Caspersen Fallová (v strede) je novou majsterkou sveta v šprinte.
Maiken Caspersen Fallová (v strede) je novou majsterkou sveta v šprinte. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. feb 2017 o 19:02

Už v kvalifikácii skončili všetci slovenskí reprezentanti.

LAHTI. Nórka Maiken Caspersen Fallová a Talian Federico Pellegrino sa stali majstrami sveta v šprinte voľnou technikou, úvodnej súťažnej disciplíne majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti.

Pre oboch špecialistov na šprinty sú to premiérové tituly majstra sveta.

Nevedela, že má taký veľký náskok

Dvadsaťšesťročná Fallová zvíťazila vo finále suverénne, keď ani na okamih nepustila pred seba žiadnu zo súperiek. V cieli mala niekoľkometrový náskok pred konkurenciou.

Ďalšie dve miesta na stupňoch pre víťazky značne prekvapujúco obsadili Američanky. Striebro si vybojovala Jessica Digginsová a bronz Kikkan Randallová.

Američanky mali vo finále dokonca trojnásobné zastúpenie, Sophie Caldwellová finišovala posledná šiesta.

Líderka Svetového pohára 2016/2017 Fallová pridala k zlatej olympijskej medaile zo Soči 2014 prvýkrát aj titul majsterky sveta.

Doteraz mala z MS v zbierke iba dva bronzy zo šprintérskej klasiky vo Val di Fiemme 2013 a Falune 2015, plus zlato a bronz z tímšprintu.

Maiken Caspersen Fallová (v popredí) a Američanky Jessica Digginsová (v strede) a Kikkan Randallová.
Maiken Caspersen Fallová (v popredí) a Američanky Jessica Digginsová (v strede) a Kikkan Randallová. (Autor: TASR/AP)

"Som veľmi šťastná. Dnes mi výborne išli lyže. Sneh bol mäkký, ale taký mám rada. Mala som veľký náskok? Ani som o tom nevedela. Po poslednej zákrute som si myslela, že súperky sú tesne za mnou. Nič som nechcela podceniť, lebo som tušila, že Digginsová vie byť v klesaní veľmi rýchla," uviedla Maiken Caspersen Fallová pre Eurosport.

Favoritka spadla

Obhajkyňa triumfu z Falunu 2015 Nórka Marit Björgenová skončila svoju púť už vo štvrťfinále, švédska favoritka Stina Nilssonová predčasne vypadla z medailového boja po páde v semifinále.

Pred poslednou zákrutou pred cieľom sa Nilssonová lyžami dostala do kontaktu s Ruskou Nataliou Matvejevovou. Obe skončili na zemi a v pokojnom tempe došli do cieľa.

Slovenská reprezentantka Alena Procházková nepostúpila z kvalifikácie do vyraďovacej časti šprintu. Procházková smolne obsadila tridsiatu prvú, čiže prvú nepostupovú priečku.

Za poslednou postupujúcou - Slovinkou Anamarijou Lampičovou - zaostala iba o dve stotiny sekundy.

Slováci výrazne zaostali

Líder Svetového pohára v šprinte Pellegrino zvíťazil vďaka skvelému finišu, keď v cieľovej rovinke o dĺžku lyží predstihol Rusa Sergeja Usťugova. Bronz pre Nórsko vybojoval Johannes Hösflot Klaebo.

Jeho krajan a obhajca titulu Petter Northug v závere finále nestačil na vysoké tempo Usťugova a skončil s odstupom viac ako dvanástich sekúnd piaty.

Dvadsaťšesťročný Pellegrino dosiaľ mal na konte jedinú medailu z majstrovstiev sveta. Bol to bronz z Falunu 2015 v tímšprinte voľnou technikou.

Z trojice Slovákov v kvalifikácii skončil najlepšie Miroslav Šulek. Zo 64. miesta mal však k postupu do vyraďovacej časti poriadne ďaleko.

Skúsenejší Andrej Segeč skončil sedemdesiaty (+24,55) a ďalší debutant na vrcholnom fóre Rudolf Michalovský bol klasifikovaný ako osemdesiaty siedmy s mankom 31,55 s.

Najskúsenejší spomedzi Slovákov Peter Mlynár sa musel vzdať účasti v kvalifikácii pre podozrenie zo zápalu priedušiek. Jeho štart v ďalších súťažiach na MS 2017 je zatiaľ neistý.

MS v klasických lyžiarskych disciplínach:

Šprint žien voľnou technikou na 1,4 km - finále:

1.Maiken Caspersen FallováNórsko3:02,34 min
2.Jessica DigginsováUSA+ 1,66 s
3.Kikkan RandallováUSA+ 3,76 s
4.Hanna FalkováŠvédsko+ 3,91 s
5.Ida IngemarsdotterováŠvédsko+ 4,42 s
6.Sophie CaldwellováUSA+ 5:37 s

Šprint mužov voľnou technikou na 1,6 km - finále:

1.Federico PellegrinoTaliansko3:13,76 min
2.Sergej UsťugovRusko+ 0,15 s
3.Johannes Hösflot KlaeboNórsko+ 0,44 s
4.Finn Haagen KroghNórsko+ 0,67 s
5.Petter NorthugNórsko+ 12,13 s
6.Ristomatti HakolaFínsko+ 12,28 s

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vyhrali Nórka a Talian. Fallová a Pellegrino sú majstrami sveta v šprinte