Vůjtek osloví Haláka. V súčasnej forme by bol jednotkou, tvrdí

Ani zákroky Jaroslava Haláka nestačili New Yorku Islanders na to, aby postúpili z 1. kola play-off.
Ani zákroky Jaroslava Haláka nestačili New Yorku Islanders na to, aby postúpili z 1. kola play-off. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. apr 2015 o 19:16

Momentálne sú v národnom tíme traja brankári, deväť obrancov a pätnásť útočníkov. V stredu by mali mužstvo opustiť ešte jeden zadák a jeden útočník.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek privítal na utorkovom záverečnom zraze pred MS v Ostrave aj trio útočníkov Marián Gáborík, Vladimír Dravecký a Štefan Ružička.

Negatívnu správu sa však dozvedel od Ladislava Nagya - definitívne s ním nemôže počítať na šampionáte. Z hry ho vyradilo svalové zranenie stehna. Čaká ho štvortýždňová liečba.

Vedenie reprezentácie plánuje kontaktovať aj brankára Jaroslava Haláka. Jeho New York Islanders vypadli v 1. kole play-off NHL po sedemzápasovej sérii s Washingtonom.

Aj takéto famózne zákroky predvádzal Jaroslav Halák v play-off NHL.

"Vzhľadom na časový posun sme sa s ním ešte nestihli skontaktovať. Ťažko povedať, kedy by mohol prísť do Ostravy. Ak všetko pôjde hladko, v piatok by sa mohol pridať k tímu. Vo forme, v akej je, by mal byť našou brankárskou jednotkou," uviedol Vůjtek na utorňajšom zraze.

"Bohužiaľ, ukázalo sa, že zranenie Nagya je vážne a že nemôže ísť na majstrovstvá sveta. Reagovali sme tak, že sme povolali do kádra Štefana Ružičku. Je to typ, ktorý sa nám hodí do koncepcie. Je pravák. Počítame s ním na presilovky."

Gáborík s Miklíkom a Kopeckým

Zranenie Nagya sa najprv nejavilo ako vážne. V priebehu pár dní sa to však zmenilo. "Strata každého takéhoto hráča naruší systém a hru. Počítali sme s ním do prvých dvoch formácií," prezradil.

"Tých zranení už začína pribúdať - Sekera, Chára, teraz Laco Nagy. Takže nám odchádzajú skúsení hráči, ktorí by určite hrali v prvých dvoch päťkách."

Kanonier Los Angeles Marián Gáborík sa po skončení klubovej sezóny dva týždne pripravoval individuálne v zámorí. Na Slovensko priletel až v nedeľu. Na MS si odkrúti premiéru pod trénerom Vůjtekom.

V tejto sezóne NHL dal Gáborík v drese LA Kings 27 gólov.

"Myslím si, že dosiahol väčšie úspechy a spravil veľký kus práce. Teším sa. Mali sme nejaké stretnutie, tak sme sa trošku porozprávali, čo a ako," povedal Gáborík.

Vůjtek počíta, že by mal hrať v prvej formácii s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom.

V stredu ešte odídu dvaja

Dvojica z Třinca Dravecký - Ružička sa pripojila k národnému tímu po konci finálovej série českej extraligy. Ružičku povolal Vůjtek vzhľadom na zranenie Nagya.

"Mám zmiešané pocity po prehre vo finále, ale už to prebolelo a myslím na reprezentáciu. Verím, že si zahrám a budem veľmi rád, ak sa to podarí. Som rád, že som tu. Tešil som sa na chalanov, dlho som ich nevidel," hovoril Dravecký.

Ani Draveckého rozhodujúci gól v 5. zápase nestačil Třincu na titul.

Reprezentačný tréner stále ešte neuzavrel nomináciu na MS. Po záverečnom prípravnom dvojzápase s Lotyšskom (1:5, 2:3 sn) vyradil z kádra kvarteto Ivan Švarný, Rastislav Dej, Radoslav Tybor a Ján Sýkora.

Momentálne sú v tíme traja brankári, deväť obrancov a pätnásť útočníkov. V stredu by mali mužstvo opustiť ešte jeden zadák a jeden útočník.

Prísť by mohli Jurčo aj Hrivík

Tréner si necháva voľné miesta pre prípadné posily z NHL. V 1. kole play-off stále bojuje Detroit s Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom. Stav série medzi Red Wings a Tampou Bay je 3:3 na zápasy.

"Jurčo by mal ísť podľa zmluvy do AHL, no jeho tím prehráva 0:2 na zápasy, takže môže byť voľný aj on," uviedol Vůjtek.

Malá šanca je, že by reprezentáciu mohol posilniť obranca Martin Marinčin. Farma Edmontonu Oklahoma mieri v 1. kole play-off AHL jasne za postupom. V sérii hranej na tri víťazstvá vedie 2:0.

V hre je aj Marek Hrivík. Jeho Hartford prehráva v 1. kole 1:2. "Samozrejme, že ho sledujeme. Uvidíme, ako sa bude mužstvo vyvíjať a kedy bude voľný. Potom zvážime, či ho zavoláme."

V tejto sezóne hrá Marek Hrivík v AHL za Hartford.

Môže počkať aj dva zápasy

Každý tím môže na šampionátovú súpisku zaradiť maximálne 25 hráčov. Vůjtekovi však stačí dve hodiny pred prvým zápasom na MS nahlásiť zoznam s dvoma brankármi a 15 korčuliarmi.

Postupne ho bude môcť dopĺňať podľa vývoja situácie v zámorí. "Máme túto možnosť, takže môžeme počkať aj prvé dva zápasy na to, či sa niekto objaví," upozornil tréner.

Slovenskí hokejisti absolvujú pred cestou do Ostravy ešte v stredu jeden tréning v Bratislave (10.00 h). Do dejiska MS odcestujú vo štvrtok ráno. Odchod od Zimného štadióna Ondreja Nepelu je naplánovaný na 8.30 h.

Káder SR pred MS v Česku:

Brankári:

Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)

Obrancovia:

Andrej Meszároš (Buffalo/NHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Michal Sersen, Ivan Baranka (obaja Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Adam Jánošík (HC Košice)

Útočníci:

Marián Gáborík (Los Angeles Kings/NHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Richard Pánik (Toronto Maple Leafs/NHL), Marko Daňo (Columbus Blue Jackets/NHL, Springfield Falcons/AHL), Milan Bartovič, Libor Hudáček (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC'05 Banská Bystrica), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Michel Miklík, Marcel Haščák (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.), Vladimír Dravecký, Štefan Ružička (obaja HC Oceláři Třinec/ČR)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vůjtek osloví Haláka. V súčasnej forme by bol jednotkou, tvrdí