Vůjtek: Máme tím z núdze, hráčom musíme veriť

Vladimír Vůjtek.
Vladimír Vůjtek. (Autor: TASR)
SITA|8. máj 2014 o 11:23

Aj Česi majú náročný vstup do turnaja, po Slovensku ich čakajú Švédi a Kanada.

MINSK. Na hlave mal čiapku s nápisom Slovakia a spoza mantinelu sledoval tréning českého tímu. Tréner Vladimír Vůjtek mal pritom na tvári úsmev.

"Očakávania ľudí na Slovensku sú veľké, žijú len tým, že privezieme medailu. Ale je potrebné pozerať sa na vec realisticky. To znamená, že keď postúpime do play off, bude to veľký úspech," povedal Vůjtek pre idnes.cz.

Jeho výber čaká v piatok od 19.45 prvý súper na majstrovstvách sveta v Bielorusku - Česko.

Vůjtek veľa Čechov nepozná

"Tím sme poskladali trošku z núdze, na druhej strane prípravné zápasy zohral celkom dobre. My sme si tých hráčov vybrali, tak im musíme veriť."

"Česko má kvalitných hráčov. A aj keď sa ich veľa ospravedlní, tak sú schopní zostaviť silný tím. Myslím, že budú jedným z favoritov turnaja," dodal Vůjtek s tým, že veľa hráčov v českom tíme nepozná.

Jaromíra Jágra prirovnal Miroslavovi Šatanovi tým, že obaja sú pre mužstvo užitoční aj vo vysokom veku. Jágr vie podľa Vůjtka spoluhráčom pripraviť góly.

Centrom u Jágra bude Sobotka

Česká reprezentácia nastúpi v piatok o 19.45 SELČ proti Slovensku s prvou päťkou Jágr - Sobotka - Klepiš. Rozhodol o tom tréner Vladimír Růžička na prvom tréningu Čechov v Minsku.

Vladimír Sobotka zo St. Louis je ďalším z radu Jágrových reprezentačných centrov. Naposledy na olympiáde v Soči túto úlohu plnil Tomáš Plekanec, predtým Roman Červenka, v závere zlatého MS 2010 Petr Vampola.

Růžička na Sobotkovi oceňuje, že vie hrať dobre dopredu a výborne dozadu. "A navyše má skvelé buly."

Kouč národného tímu už dopredu avizoval , že chce rovnomerne točiť všetky štyri formácie.


Zloženie českých útokov:

Jágr - Sobotka - Klepiš

Hertl - Červenka - Rolinek

Sekáč - Kovář - Hudler

Petružálek - Novotný - Zaťovič

Vondrka nie je na súpiske

Štvorica Vondrka - Kašpar - Gulaš a Martin Růžička absolvovala tréning v žltých dresoch a ani jeden z nich zatiaľ nie je zapísaný na súpisku.

"Všetky lajny sú vyrovnané, ale najväčšie obavy mám z obrany, kde je veľa chalanov nových. A snáď to sadne brankárom," dodal tréner ČR.

Jágrovu formáciu bude zozadu istiť dvojica Polák - Ševc, za Červenková bude nastupovať Němec s Kindlom, tretie obranné duo v stredu večer na tréningu hralo v zložení Zámorský - Kolář. Siedmym bekom bude Vitásek a Jordán sa zatiaľ nezmestil na súpisku.

V bránke by mal stáť Alexander Salák, ďalšími brankármi sú dvojka Jakub Kovář a trojka Pavel Francouz.

Čechov čaká ostrý štart

Aj český tím čaká v Bielorusku ostrý vstup do turnaja - v piatok je na programe derby so Slovákmi, v nedeľu duel so Švédskom a hneď v pondelok s Kanadou.

Jágra by už nemal obmedzovať koňar na nohe, Polák sa doliečil z virózy a Červenku už toľko netrápi zápal spojiviek.

Najväčším problémom by mohla byť snáď len únava posíl z NHL, ktoré sa musia vysporiadať s veľkým časovým posunom.

"Zaspal som v lietadle, potom v autobuse cestou z letiska a ešte, keď sme išli na zimák. Tak snáď do zápasu to bude v pohode, " usmial sa Sobotka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vůjtek: Máme tím z núdze, hráčom musíme veriť