Vonnová získala glóbus za Super-G napriek pokazenej jazde

(Autor: SITA/AP)
TASR|15. mar 2012 o 13:02

Americká lyžiarka Lindsey Vonnová síce vo štvrtok pokazila finálový superobrovský slalom Svetového pohára, ale tešila sa zo zisku sezónneho malého glóbusu.

SCHLADMING. V rakúskom Schladmingu vyhrala záverečnú súťaž v najmladšej alpskej disciplíne prekvapujúco Nemka Viktoria Rebensburgová a slávila svoj prvý triumf v kĺzavej stope a siedmy celkovo v SP. Za ňou zaostala Američanka Julia Mancusová 18 stotín a tretia bola Francúzka Marion Rollandová (+0,21 s).

Vonnová mala medzičas na jasné víťazstvo, ale prílišné riziko ju vynieslo zo stopy a mala čo robiť, aby sa v značne spomalenom tempe zmestila do ďalšej bránky. Napriek tomu skončila šiesta (+0,57) a získala svoju štvrtú celozimnú trofej.

Po tom, čo už mala vo vrecku veľkú "guľu" za celkový triumf v SP i malé za kombináciu a zjazd, opätovne sa ozdobila aj titulom prvej dámy super-G. Malé glóbusy má štyri, všetky získala v rade, podobne ako päť za zjazd. K tomu treba prirátať nedávny kombinačný "hetrik" i štvrtý zisk veľkej trofeje a to spolu predstavuje famóznych 16 krištáľových cenností vo Svetovom pohári.

"Hore som šla dosť dobre, ale potom som vo veľkej rýchlosti spravila chybu. Zostala som tam visieť a takmer som stála. Škoda, že to dnes neklaplo, ale v ďalších dvoch súťažiach urobím všetko pre to, aby som dosiahla na tých 2000 bodov," povedala Vonnová pre ORF.

Trochu v tieni aktuálnych súťažných udalostí zostala jedna čiastočne spoločenská. Klasickým "tučniakom" sa s vrcholovým lyžovaním rozlúčila Anja Pärsonová. Typický rituál hodenia sa do snehu na bruchu spolu so švédskou zjazdárskou superstar absolovovali aj jej kamarátky zo štartového poľa.

"Končím a je v tom viacero vecí. Som síce bojovníčka, ale aj víťazný tip a keď to tam neštimuje, je čas skončiť. Nič sa nedá robiť, život ide ďalej a musím sa poobzerať po niečom inom," vyznala sa po pretekoch, ktoré napriek týmto slovám absolvovala dôstojne. Skončila ôsma a dosiahla tým najlepší výsledok sezóny.

Výsledky - super G - ženy:

1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 1:24,54 min,

2. Julia Mancusová (USA) +0,18,

3. Marion Rollandová (Fr.) +0,21,

4. Anna Fenningerová (Rak.) +0,53,

5. Leanne Smithová (USA) +0,55,

6. Lindsey Vonnová (USA) +0,57

Celkové poradie vo SP (po 35 z 37 pretekov):

1. Lindsey Vonnová (USA) 1948 bodov,

2. Tina Mazeová (Slovin.) 1382,

3. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1195,

4. Julia Mancusová (USA) 975,

5. Elisabeth Görglová (Rak.) 967,

6. Anna Fenningerová (Rak.) 914

...

23. Veronika Zuzulová 310,

111. Barbara Kantorová (obe SR) 7

Konečné poradie v hodnotení super G (malý krištáľový glóbus) po siedmich pretekoch:

1. Lindsey Vonnová (USA) 453 bodov,

2. Julia Mancusová (USA) 381,

3. Anna Fenningerová (Rak.) 369,

4. Tina Mazeová (Slovin.) 257,

5. Fabienne Suterová (Švaj.) 226,

6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 225

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová získala glóbus za Super-G napriek pokazenej jazde