Vonnová vyhrala tretíkrát za sebou Svetový pohár

Lindsey Vonnová s kryštálovými glóbusmi za víťazstvá v celkovom hodnotení Svetového pohára a za celkové prvenstvo v Super-G.
Lindsey Vonnová s kryštálovými glóbusmi za víťazstvá v celkovom hodnotení Svetového pohára a za celkové prvenstvo v Super-G. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. mar 2010 o 11:44

Kráľovná lyžiarskych svahov Američanka Lindsey Vonnová sa podľa očakávania dočkala víťazného hetriku za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN.

Tretí veľký glóbus za ostatné tri roky si 25-ročná rodáčka z minnesotského St. Paul už v predstihu zabezpečila po piatkovom triumfe vo finálovom super G sezóny, keď v nemeckom Garmisch-Partenkirchene zvíťazila s náskokom 16 stotín sekundy pred Rakúšankou Elisabeth Görglovou a 57 stotín pred Švajčiarkou Nadiou Stygerovou.

Vonnovej hlavná rivalka Nemka Maria Rieschová (+0,59) sa na domácej trati Kandahar 1 musela uspokojiť so štvrtým miestom a pred sobotňajším záverečným slalomom už nemôže predstihnúť Američanku na líderskej pozícii.

Suverénka kĺzavých disciplín Vonnová mala už pred finálovým týždňom v Ga-Pa na konte male glóbusy za celkový triumf v SP v zjazde, super G, ale aj superkombinácii.

Celkovo dosiahla v sezóne 2009/10 dovedna 11 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, šesť v zjazde, štyri v super G a jedno pridala v superkombinácii. Okrem toho získala vo Whistleri aj zrejme najcennejšie - olympijské zlato v zjazde. Sympatická Američanka sa zapísala do histórie aj ako druhá žena, ktorá vybojovala tri veľké glóbusy v troch rokoch po sebe. Pred ňou sa to podarilo iba Rakúšanke Petre Kronbergerovej v rokoch 1990 - 1992.

Chcela sa rozlúčiť víťazstvom

"Je to fantastická bodka sa sezónou, počas ktorej ma sprevádzali mnohé nepríjemné zranenia. Pred dnešnými pretekmi som mala pred Mariou výrazný náskok, no chcela som sa rozlúčiť víťazstvom. Išla som od štartu až do cieľa na plný plyn a vyšlo to. Bola to z mojej strany super jazda. Som nesmierne šťastná, že je už po všetkom, bolo to veľmi hektické obdobie. Teraz nechcem lyže do augusta ani vidieť," povedala do kamier rakúskej televízie ORF so smiechom Vonnová, ktorá v tejto sezóne v kĺzavých disciplínach valcovala konkurenciu.

"V zjazde a v super-G mi to išlo vynikajúco, no v obrovskom slalome i slalome som mala veľa výpadkov. V novej sezóne sa chcem výraznejšie presadiť aj v točivých disciplínach," dodala Vonnová. Jej konkurentka a zároveň najlepšia kamarátka v lyžiarskom kolotoči Rieschová tvrdí, že veľký glóbus je v správnych rukách.

"Lindsey podávala počas celej sezóny najvyrovnanejšie výkony a zaslúžene sa teší zo zisku najcennejšej trofeje. Ja som dnes dosiahla najlepší výsledok v super-G v tejto zime, s čím môžem byť spokojná. Škoda, že to nestačilo na stupne víťazov." Tieňom finálového super-G boli pády Američanky Julie Mancusovej a olympijskej šampiónky Rakúšanky Andrey Fischbacherovej, obe zjazdárky však vyviazli bez zranení.

Výsledky finálového super-G SP zjazdárok

1. Lindsey Vonnová (USA) 1:19,30, 2. Elisabeth Görglová (Rak.) +0,16, 3. Nadia Stygerová (Švajč.) +0,57, 4. Maria Rieschová (Nem.) +0,59, 5. Anja Pärsonová (Švéd.) +0,65, 6. Tina Mazeová (Slov.) +0,67, 7. Nadja Kamerová (Švajč.) +1,03, 8. Fabienne Suterová (Švajč.) +1,04, 9. Andrea Dettlingová (Švajč.) +1,06, 10. Marie Marchandová-Arvierová (Fr.) +1,11

Celkové poradie v SP (31):

1. Vonnová 1671, 2. Rieschová 1456, 3. Pärsonová 1047, 4. Mazeová 903, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 858, 6. Görglová 573

super-G (konečné poradie po 7 súťažiach):

1. Vonnová 620, 2. Görglová 300, 3. Stygerová 291, 4. Suterová 266, 5. Andrea Fischbacherová (Rak.) 239, 6. Ingrid Jacquemodová (Fr.) 224, 7. Pärsonová 221, 8. Mazeová 200, 9. Rieschová 184, 10. Marchandová-Arvierová 175

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová vyhrala tretíkrát za sebou Svetový pohár