Vonnová aj s rukami na snehu vyhrala super-G v St. Moritzi

Americká zjazdárka Lindsay Vonnová.
Americká zjazdárka Lindsay Vonnová. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. jan 2015 o 13:04

Vonnová i Fenningerová výdatne stiahli z hrozivého náskoku Mazeovej na čele celkového hodnotenia.

ST. MORITZ. Americká lyžiarka Lindsey Vonnová vyhrala nedeľňajší super-G Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi. Tridsaťročná zjazdárska superstar sa iba ku koncu uplynulého roka po ročnej pauze vrátila na súťažné svahy a slávila svoje piate víťazstvo sezóny a druhé v najmladšej alpskej disciplíne.

Vonnová dosiahla svoj 64-ty triumf kariéry o 24 stotín pred Rakúšankou Annou Fenningerovou, tretia skončila ďalšia reprezentantka alpskej veľmoci číslo jeden, Nicole Hospová (+1,10 s).

Vonnová i Fenningerová výdatne stiahli z hrozivého náskoku Tiny Mazeovej na čele celkového hodnotenia SP, lebo Slovinka na ceste za 3. miestom nezvládla vo veľkej rýchlosti nasadenie oblúka v bránke na zlome pred cieľovým spádom. V priebežnom poradí super-G sa Američanka dostala pred Fenningerovú.

Vonnová dominovala spôsobom, ktorý je v kĺzavých disciplínach jej vlastný. Išla rozdielom jednej výkonnostnej kategórie oproti konkurencii a o vyšší náskok ju pripravili chybičky z vysokého pretekárskeho rizika. Opäť tak aj vo všeobecnej generálke na februárové ME demonštrovala svoje zlaté ambície.

"Bol to veľmi náročný kurz, bolo treba ísť aktívne a agresívne. Ale aj množstvo vypadnutých pretekárok svedčí o to, že bez určitej taktiky to nebolo ono. Včera som išla na limite a v zjazde mi to nevyšlo, ale dnes to všetko sadlo. Dole som urobila pár menších chýb, ale ináč to bolo ok," cituje Vonnovú APA.

Na vrchole formy je v zjazdoch a superobrovských slalomoch prakticky nezdolateľná a nevyhráva len vtedy, ak spraví hrubú chybu. Od nej nemá nikdy ďaleko, lebo jazdí so špecifickým nasadzovaním do oblúkov a nebola od pádu ďaleko ani v nedeľu.

V strednej časti v extrémnej a tiahlej ľavotočivej zákrute takmer ležala bokom na svahu, ale vnútornú lyžu udržala na jej hrane v pokračujúcom sklze a to vďaka podpore ruky, ktorou sa odrazila od snehového povrchu.

Výsledky:

Ženy - super G: 1. Lindsey Vonnová (USA) 1:23,55 min, 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,24, 3. Nicole Hospová (Rak.) +1,10, 4. Kajsa Klingová (Švéd.) +1,48, 5. Cornelia Hütterová (Rak.) +1,55, 6. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +1,80.

Poradie vo Svetovom pohári (po 20 z 32 pretekov): 1. Tina Mazeová (Slovin.) 985 bodov, 2. Anna Fenningerová (Rak.) 801, 3. Lindsey Vonnová (USA) 646, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 605, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 459, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 453, ... 45. Veronika Velez-Zuzulová 83, 75. Petra Vlhová (obe SR) 27

Poradie v hodnotení super G (po 4 z 8 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 280 bodov, 2. Anna Fenningerová (Rak.) 272, 3. Lara Gutová (Švaj.) 190, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 172, 5. Tina Mazeová (Slovin.) 170, 6. Elisabeth Görglová (Rak.) 154

Najviac víťazných pretekov vo Svetovom pohári žien:

1. Lindsey Vonnová (USA) 64

2. Annemarie Moserová-Pröllová (Rak.) 62

3. Vreni Schneiderová (Švaj.) 55

4. Renate Götschlová (Rak.) 46

5. Anja Pärsonová (Švéd.) 42

6. Marlies Schildová (Rak.) 37

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová aj s rukami na snehu vyhrala super-G v St. Moritzi