Vznikne po voľbách ministerstvo športu? Politici chcú na Slovensku aj olympijské hry

Andrej Danko.
Andrej Danko. (Autor: SOŠV)
Michal Šášky|27. sep 2023 o 16:00

Čo prinesie nová vláda pre šport na Slovensku?

BRATISLAVA, POPRAD. Neexistuje téma, ktorá by pre politikov nebola mimoriadne dôležitá. Predovšetkým vtedy, ak je niekoľko dní do volieb.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že potenciál dosiahnuť päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu má približne jedenásť politických subjektov. Dokopy ich kandiduje až 25.

Parlamentné voľby sa konajú v sobotu 30. septembra. Volebné miestnosti vo všetkých okrskoch na Slovensku budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.

Čo sa v texte dozviete:

  • Ako má štát riadiť šport po zmene vlády?
  • V čom sa OĽaNO či Demokrati zhodli s Hlas-SD aj Smer-SSD?
  • Čím sa pred športovcami chválil Andrej Danko?
  • Ktoré strany plánujú na Slovensku olympijské hry?

Všetky relevantné politické strany boli uplynulý týždeň pozvané do Popradu na konferenciu Šport a spoločnosť, kde odhalili svoje názory, plány a návrhy riešení.

Dvojdňovú akciu v kongresových priestoroch AquaCity Poprad organizoval Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenský futbalový zväz (SFZ) v spolupráci s Učenou právnickou spoločnosťou a ďalšími partnermi.

Tri strany neprišli

Na úvod konferencie vystúpilo osem zástupcov politických strán. Pozvanie odmietla iba Aliancia.

Krátko pred konaním konferencie sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnili aj predstavitelia Progresívneho Slovenska a KDH, ktorých plány ale odhaľuje ich volebný program.

Šport v súčasnosti patrí pod Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Od posledných volieb boli ministrami Branislav Gröhling (SaS), krátko Eduard Heger (OĽaNO, neskôr Demokrati) a nestraníci Ján Horecký a Daniel Bútora.

Splnomocnencom vlády pre mládež a šport bol bývalý elitný tenista Karol Kučera (OĽaNO), pozíciu štátneho tajomníka pre šport zastával do vlaňajšieho septembra Ivan Husár (SaS).

Čo sa zmení po najbližších voľbách? Žiadne strany nehovoria pred voľbami o konkrétnom personálnom obsadení exekutívnych postov.

Pozreli sme sa však na najzaujímavejšie nápady, ktoré odprezentovali pred zástupcami športovej obce, prípadne ich majú vo svojom programe.

Ministerstvo pre šport

Hlavnou športovou témou po parlamentných voľbách bude jeho riadenie z pohľadu štátu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Vznikne po voľbách ministerstvo športu? Politici chcú na Slovensku aj olympijské hry