Portugalský talent získal na MS prvé zlato, Douglassová ovládla polohové preteky

Diogo Matos Ribeiro
Diogo Matos Ribeiro (Autor: TASR/AP)
TASR|12. feb 2024 o 20:01

Devätnásťročný plavec triumfoval v disciplíne 50 m motýlik.

DAUHA. Americký plavec Nicolas Fink triumfoval vo finále na 100 m prsia na MS v katarskej Dauhe.

V pondelňajších pretekoch si zlaté medaily vybojovali aj Diogo Matos Ribeiro z Portugalska na 50 m motýlik, víťazka 200 m polohové preteky Kate Douglasová z USA a Nemka Angelina Köhlerová, ktorá nenašla premožiteľku na 100 m motýlik.

Pre 30-ročného Finka išlo o prvé zlato z Dauhy. Na prsiarskej stovke zavŕšil svoju medailovú postupku, keď na MS 2022 obsadil bronzovú priečku a na MS 2023 striebornú.

S odstupom 27 stotín za ním zaostal strieborný Talian Nicolo Martinenghi, bronz získal Brit Adam Peaty.

Ribeiro zvíťazil na 50 m motýlik s náskokom 10 stotín pred Američanom Michaelom Andrewom. Za ním o jednu stotinu zaostal Austrálčan Camerom McEvoy.

Pre 19-ročného Portugalčana je zlato z Dauhy druhá medaila z MS, vlani vo Fukuoke obsadil v rovnakej disciplíne 2. miesto.

Douglassová, šesťnásobná medailistka z predošlého svetového šampionátu, suverénne triumfovala na 200 m polohové preteky. Pred striebornou Kanaďankou Sydney Pickremovou zvíťazila s odstupom 1,51 sekundy.

Obhájila tým prvenstvo spred roka a svoj výkon vylepšila o 12 stotín. Bronz si odniesla Číňanka Jü I-tching, ktorá zaostala za striebornou pozíciou o 5 stotín.

Dvadsaťtriročná Nemka Köhlerová získala svoj prvý titul majsterky sveta a vôbec prvú medailu z MS. Strieborná Američanka Claire Curzanová zaostala o 33 stotín, bronz si odniesla Švédka Louise Hanssonová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Portugalský talent získal na MS prvé zlato, Douglassová ovládla polohové preteky