Vo Wimbledone už nie je favoritom iba Federer

SITA|20. jún 2008 o 15:36

LONDÝN 20. júna (SITA) - V pondelok 23. júna sa na trávnatých dvorcoch All England Lawn Tennis and Croquet Clubu v londýnskom Wimbledone začína 122. ročník tenisových majstrovstiev Anglicka. Kompletný ...

LONDÝN 20. júna (SITA) - V pondelok 23. júna sa na trávnatých dvorcoch All England Lawn Tennis and Croquet Clubu v londýnskom Wimbledone začína 122. ročník tenisových majstrovstiev Anglicka. Kompletný menoslov víťazov najznámejšieho a najprestížnejšieho turnaja na svete bude známy v nedeľu 6. júla.

Organizátori majú v tomto roku pripravený rekordný dotačný balík 11 812 000 libier, čo znamená oproti vlaňajšku nárast prémií o 4,7%. Víťaz mužskej a víťazka ženskej dvojhry zinkasujú rekordnú a druhý rok už aj rovnocennú prémiu 750 000 libier. Tituly vo dvojhre budú na posvätnej tráve na londýnskej Church Road obhajovať Švajčiar Roger Federer a Američanka Venus Williamsová.


Federer neprehral na tráve už 59 stretnutí v rade, ale teraz môže

Otázka, či päťnásobný víťaz Federer opäť zopakuje svoje prvenstvo z minulého roka, je naďalej aktuálna, ale už rozhodne nie formálna. Švajčiarsky špecialista na hru na tráve neprehral na tomto povrchu už 59 stretnutí v rade a od 1. kola Wimbledonu 2002 nepozná premožiteľa. Práve teraz by sa to však mohlo zmeniť. Minimálne dvaja najväčší jeho vyzývatelia si trúfajú: Španiel Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič. Títo dvaja hráči ponúkli na tradičnom prípravnom turnaji v Queen´s Clube divákom skvelý finálový zážitok, ktorý sa skončil tesným triumfom Španiela (7:6 /6/, 7:5). "Mám dobrý pocit zo svojej hry na tráve. Užívam si to čím ďalej, tým viac," povedal po svojom prvom víťaznom turnaji na najrýchlejšom povrchu 22-ročný Nadal, ktorý týždeň predtým rozprášil Federera vo finále Roland Garros. O rok mladší Djokovič, zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu, v súvislosti aj so svojimi ambíciami vo Wimbledone optimisticky poznamenal: "Už tu nie je len Federer. Vynárajú sa nové mená a objavujú sa talentovaní hráči, ktorí si proti svetovej jednotke veria. Patrím medzi nich, mierim vysoko."

Federer a Nadal obstarali finálové súboje na wimbledonskej tráve v posledných dvoch rokoch, predtým bol dvakrát finálovým súperom fenomenálneho Švajčiara Američan Andy Roddick a raz Austrálčan Mark Philippoussis, ktorý už ukončil kariéru. Nadal je favoritom číslo 1 aj podľa švédskej legendy Björna Borga, ktorý sa v Londýne tešil z titulov nepretržite v rokoch 1976 až 1980. "Keď prejde cez prvé dve-tri kolá, len ťažko ho niekto zastaví. V tomto smere ho favorizujem aj pred Federerom. Už vlani ho mohol vo finále zdolať, ale nemal šťastie," povedal Borg. Okrem Federera sa v pavúku hlavnej súťaže dvojhry mužov nachádza už jeden wimbledonský šampión vo dvojhre - Austrálčan Lleyton Hewitt (2002).


Ženská dvojhra bez Heninovej a bez jasnej favoritky

V ženskej dvojhre už takmer tradične neexistuje vyložená favoritka na celkový triumf. Po náhlom ukončení kariéry Belgičanky Justine Heninovej (Wimbledon nikdy nevyhrala) by ňou mohla byť tohtoročná víťazka Australian Open a súčasná svetová trojka Ruska Maria Šarapovová, ktorá už prestížny pocit víťazky zažila v roku 2004 ako 17-ročná. Jej motiváciu zvyšuje aj nedávny nezdar na Roland Garros, kde sa lúčila už v osemfinále po prehre s krajankou Dinarou Safinovou. "V posledných týždňoch som si dala pauzu a dobila baterky. Snažila som sa žiť bez tenisu a teraz som pripravená opäť na vrcholné výkony," vyhlásila 20-ročná Ruska. Okrem Šarapovovej sa v hlavnej súťaži dvojhry predstavia ďalšie štyri ženy, ktoré majú dovedna na konte osem triumfov. Vždy treba rátať s americkými sestrami Williamsovými. Staršia Venus je obhajkyňou titulu a celkovo štvornásobnou šampiónkou (2007, 2005, 2001, 2000), Serena má na konte tituly z rokov 2002 a 2003. Treťou Američankou v hlavnom poli a s víťazstvom na konte je veteránka Lindsay Davenportová (1999) a slastný pocit s víťazným tanierom už zažila aj Francúzka Amélie Mauresmová (2006). V hre o celkový triumf treba rátať aj s univerzálnymi Srbkami Anou Ivanovičovou a Jelenou Jankovičovou, ktorým v súčasnosti patria prvé dve priečky vo svetovom ženskom počítačovom poradí. Ivanovičová nedávno premiérovo triumfovala na Roland Garros v Paríži, vo Wimbledone ju vlani v semifinále zastavila neskoršia víťazka V. Williamsová. "V poslednom období som tvrdo pracovala a myslím si, že mám šancu na celkové víťazstvo. Zlepšila som svoju hru na všetkých povrchoch a výsledky sa dostavujú," nechala sa počuť 20-ročná Srbka, ktorá už druhý týždn okupuje najvyššiu priečku v rebríčku WTA Tour.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon»Vo Wimbledone už nie je favoritom iba Federer