Vladimír Weiss st. sa stal trénerom gruzínskej reprezentácie

Viesť národné mužstvo je pre každého trénera česť. Slovenský kouč sa teraz pokúsi dosiahnuť úspechy s gruzínskou reprezentáciou.
Viesť národné mužstvo je pre každého trénera česť. Slovenský kouč sa teraz pokúsi dosiahnuť úspechy s gruzínskou reprezentáciou. (Autor: SITA)
Peter Fukatsch|14. mar 2016 o 12:20

Bývalý tréner slovenskej reprezentácie povedie národný tím Gruzínska. Od roku 1990 bude už dvadsiatym druhým trénerom tejto krajiny.

Agentúrny článok sme nahradili autorským textom denníka SME o 18.57 hod.

BRATISLAVA. Päťdesiatjedenročný slovenský tréner, ktorý priviedol našu reprezentáciu na MS 2010, si sadol na riadne horúcu stoličku.

Futbalisti Gruzínska mali v minulosti veľmi slávnych hráčov v sovietskej reprezentácii. Dinamo Tbilisi dokonca zvíťazilo v roku 1981 v Pohári víťazov pohárov.

Práve Alexander Čivadze bol z tejto slávnej zostavy najdlhšie reprezentačným trénerom Gruzínska, celé štyri roky (1993 – 1996).

Preferuje útočný futbal

Weiss starší naposledy viedol kazašský klub Kajrat Almaty. „Chcel by som Gruzínsko trénovať dlhodobejšie. Tak môžem s tímom dosiahnuť dobré výsledky. Mužstvo by som rád zložil aj zo skúsených, aj mladých hráčov,“ citovali Weissa gruzínske internetové portály po včerajšej popoludňajšej tlačovke.

„Preferujem útočný futbal, ale najdôležitejšia bude vyváženosť tímu. Súperom by sme mali vedieť vnútiť náš spôsob hry.“

Gruzínsko je momentálne vo svetovom rebríčku na 122. mieste. Vždy to však bolo mužstvo schopné zaskočiť aj veľkého favorita.

Oberali favoritov

V kvalifikácii na EURO 1996 zdolalo Gruzínsko dvakrát Wales (1:0 vonku, 5:0 doma), dvakrát Albánsko, doma i veľmi silné Bulharsko 2:1.

Gól za Gruzínsko dal Šota Arveladze, hráč Ajaxu i Glasgow Rangers. S 26 gólmi je historicky najlepším strelcom krajiny. Druhý pridal Georgi Kinkladze, ktorý pôsobil v Manchester City, Ajaxe i argentínskej Boce Juniors. Gruzínsko skončilo v kvalifikácii tretie za postupujúcimi Nemcami a Bulharmi.

Najviac zápasov za reprezentáciu odohral Levan Kobiašvili (rovnú stovku), do roku 2014 obranca Herthy Berlín.

Práve tímy, ktoré obrali o body, postúpili. Gruzínci si viackrát pokazili útok aj na možný postup prehrami so slabšími či rovnocennými.

Nemajú ťažkú skupinu

Gruzínsko má napríklad vyrovnanú bilanciu s Ruskom (výhra 1:0 v kvalifikácii na EURO 2008, remíza a prehra v priateľských stretnutiach). V kvalifikácii na ME 2004 zdolali Škótsko 2:0 a rovnakým rozdielom v priateľskom zápase aj Slovensko.

Weiss si vybral pomerne žičlivé obdobie vo finančne dobre zabezpečenom futbalovom zväze. Realizačný tím si môže vybrať sám, odkiaľ chce.

Gruzínsko nastúpi v kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2018 proti Rakúsku, Walesu, Srbsku, Írsku, Moldavsku.

Tím môže poskladať zo skúsených i mladých futbalistov. Viacerí futbalisti sú z ruskej ligy, ďalší pôsobia na Cypre a v Turecku.

Kapitán tímu Džaba Kankava pôsobí vo francúzskej lige (Reims), Laven Kenia v pražskej Slavii a Lucas Hufnagel (naturalizovaný rodák z Nemecka s gruzínskou mamou) vo Freiburgu. Valeri Jazaišvili zase v holandskom Arnheme.

Vladimír Weiss

Hráčska kariéra: Hral za ČSFR na MS 1990 v Taliansku, kde sa náš tím dostal do štvrťfinále. Postupne hral za Inter Bratislava, pražskú Spartu, 1. FC Košice, Dunajskú Stredu a Petržalku.

Trénerská kariéra: Prebojoval sa do osemfinále MS 2010. Získal slovenský titul s Artmediou Petržalku, ktorú doviedol do skupinovej fázy Ligy majstrov. Trénoval aj Slovan Bratislava. V Rusku viedol Saturn Moskovská oblasť.

Slávni predchodcovia

Weiss ma viacerých veľmi slávnych predchodcov. Gruzínsko trénoval Holanďan Johan Boskamp (1999). Dva roky (2004 – 2005) „prežilo“ francúzske futbalové eso, majster Európy 1984 Alain Giresse.

O rok dlhšie vydržal Nemec Klaus Toppmöller. A vôbec najslávnejší, Argentínčan Héctor Cúper dva roky (2008 – 2009).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Vladimír Weiss st. sa stal trénerom gruzínskej reprezentácie