Viktor Pešta: Marcin ma v zápase veľmi prekvapil (rozhovor)

S jediným česko-slovenským zástupcom v UFC sme sa zhovárali o zápase s Marcinom Tyburom, ako aj o jeho budúcnosti v profesionálnom MMA.

Za sebou máš nešťastný zápas s Marcinom Tyburom. Ako sa na tento duel dívaš s odstupom času?

Marcin ma veľmi prekvapil tým, ako veľmi vylepšil svoj striking. Keď som s ním trénoval, tak som mal od neho ľahko navrch a od tej doby som sa veľmi zlepšil. Samozrejme som čakal, že aj on sa zlepšil, ale nie natoľko. Keď som sledoval jeho posledný zápas, neprišiel mi tak nebezpečný. Týmto ma prekvapil. Ja som to chcel urobiť tak, že ho prekvapím svojim zlepšeným strikingom, pretože som vedel, že bude odo mňa očakávať takedown, čo vlastne očakáva každý. Chcel som ho teda zaskočiť svojim strikingom. To sa nepodarilo a tak som potom skúsil takedown, ale bol na neho pripravený. Bol tam ešte jeden moment, ktorý si možno diváci nevšimli, keď mi kĺbom pichol do oka, čo je ale úplne v poriadku. Prebehla krátka komunikácia s rozhodcom, ale Marcin povedal, že to bol kĺb. Nehovorím, že by som to inak vyhral, ale bol to jeden z faktorov. Pichol ma na konci prvého kola a ja som ho potom iba ´zviazal´ pri pletive, kde som chcel to kolo prežiť. Naozaj som dobre nevidel, videl som dvojito a tak som videl aj celú pauzu, kde som sa chcel akoby ´rozpozerať´.

V druhom kole potom prišiel rozhodujúci kop.

Vedel som, že bude kopať na horné pásma, ale nečakal som, že to budú knokautové kopy. Skôr som čakal také okopávanie a viac som sa bál toho, že spadnem pod neho, prípadne, že mi dôjde ´fýza´, pretože sme boli v horách, vo výške nejakých 1600 metrov nad morom. Šiel som teda do tohto zápasu s veľa obavami, ale tohto presne som sa nieže neobával, ale skôr som to nečakal. Na tieto kopy sme aj nacvičovali kontry, ale proste sa to občas stane. Ešte tam bola smola, že som v tom momente šiel do protipohybu. Ak by som sa pohol nejako inak, tak by som to mohol ustáť. Bol proste dobre pripravený a podal skvelý výkon, klobúk dolu.

Po zápase si mal vyšetrenie, ako to dopadlo?

Dostal som stopku na tri mesiace. Potrebujem ale ísť ešte na jedno vyšetrenie, akoby s odstupom.

Komunikoval si s UFC ohľadom tvojho ďalšieho pôsobenia?

Ohľadom tohto som s nimi ešte nekomunikoval, riešil som iba nejaké organizačné veci. Samozrejme sa môže stať, že to ukončia, neviem. Na druhú stranu si hovorím, že v ťažkej váhe je málo ľudí. Budem čakať čo sa stane a ak by tú zmluvu ukončili, tak budem zápasiť inde a veriť, že sa tam zasa dostanem. Nebude to koniec sveta, stále som mladý, stále verím, že si na ten vrchol môžem siahnuť.

Budeš aj naďalej trénovať v Blackzilians?

Budem tam určite trénovať dlhodobo. Teraz som počul také hlasy, že ´no áno, trénoval si v Blackzilians, prehral si, tak je možno čas sa vrátiť´. To ale neplánujem.

Nie je príprava v Amerike finančne náročná? Predsa Česi a Slováci nemajú toľko sponzorov ako Američania.

Tak je to finančne náročné. Na Floride je určite drahšie ako u nás, ale viem, že ten tréning tam má zmyslel, lebo tam trénujem s tými najlepšími a to je pre mňa dôležité. To, že mi ten zápas nevyšiel, na to nemôžem povedať nič. Nedá sa povedať, že Blackzilians sú zlí a presunúť sa niekam inam. Keď začneš trénovať niekde inde, začneš aj trocha prekopávať svoj štýl, čo som urobil, tak to troška trvá, než si na to zvykneš, než ti to sadne. Takže teraz som sa naučil nové veci, lepšie veci, ale nemám ich tak ´nachodené´ ako tie staršie. Môže sa teda zdať, že som sa zhoršil, ale nezhoršil, zlepšujem sa stále, ale napriek tomu bol tento zápas zrejme môj najhorší v UFC. Verím, že som sa zlepšil a to je pre mňa dôležité. Verím, že keď budem trénovať v tomto týme, pôjdem stále hore.

Kedy by sme ťa mohli očakávať v klietke?

To záleží od tej stopky. Neviem, či mi ju predĺžia, alebo nie. Ak to pôde dobre tak zrejme niekedy v zime. Ja sa zasa nechcem hrnúť zasa do tréningu, chcem si tú hlavu trocha šetriť. Mal som troška pomalé tempo, chcel by som zápasiť trocha viac, záleží to ale od toho, čo mi povie UFC. Ak budem musieť ísť niekam inam, bude to trvať troška dlhšie, pokiaľ si nenájdem inú organizáciu.

Marcin Tybura sa najnovšie stretne s Derrickom Lewisom, s ktorým si taktiež bojoval.

Tak to som nevedel, asi budem fandiť Marcinovi. Neviem, ale myslím si, že by to mohol vyhrať. Derrick ale taktiež preukázal aký je dobrý.

Ty si v príprave pomáhal aj Anthony Johnsonovi, ktorý nedávno porazil knokautom Glovera Teixeiru.

Bol som si istý, že to vyhrá, pretože je naozaj výborný a verím, že si siahne aj na titul. Nielenže má obrovské bomby, to vie každý, ale je zároveň je rýchly a presný.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Viktor Pešta: Marcin ma v zápase veľmi prekvapil (rozhovor)