Videoanalytik našej reprezentácie: Domáce úlohy hráči nemajú

Nestrieľa góly a ani nezastavuje šance súperových útočníkov. Pre Jána Kozáka má však Michal Slyško mimoriadnu cenu.
Nestrieľa góly a ani nezastavuje šance súperových útočníkov. Pre Jána Kozáka má však Michal Slyško mimoriadnu cenu. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Juraj Berzedi, Pavol Spál|20. jún 2016 o 16:43

Analyzuje súpera a nakrúca tréningy. Jeho informácie využívajú tréneri i hráči. Videoanalytik slovenskej futbalovej reprezentácie Michal Slyško ukazuje spôsob, ako zastaviť či prekonať protivníka.

ST. ÉTIENNE. Snaží sa pochopiť myslenie súperových trénerov a hráčov. Hľadá ich najsilnejšie zbrane i slabiny. Dokáže odhaliť, v akých priestoroch je najnebezpečnejší waleský krídelník Gareth Bale či Angličan Wayne Rooney.

„Skúmam silné a slabé stránky jednotlivých mužstiev, proti ktorým nastúpime,“ tvrdí videoanalytik Michal Slyško.

Aj vďaka nemu majú reprezentační tréneri dokonalý prehľad o súperoch.

Hráčov sleduje aj v kluboch

Materiály, štatistiky a analýzy preberá z ruskej firmy InStat.

„Sú tam zvýraznené obranné či útočné herné činnosti, ktoré sú dominantné pre jednotlivých hráčov. Vidíme, akým spôsobom a ktorými priestormi mužstvá vedú útoky, ktorí hráči sa starajú o výstavbu útoku a ktorí o finalizáciu útoku,“ približuje.

Náš videoanalytik hrával v minulosti v mládežníckej reprezentácii spolu s Muchom či Šestákom. V reprezentačnom tíme je s nimi aj dnes, hoci na inej pozícii.
Náš videoanalytik hrával v minulosti v mládežníckej reprezentácii spolu s Muchom či Šestákom. V reprezentačnom tíme je s nimi aj dnes, hoci na inej pozícii. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

Od majstrovstiev sveta v Afrike nastal pokrok.

„Od UEFA máme prístup na portál, kde je zápas šampionátu nahraný aj z taktického pohľadu. Kamera zozadu sníma hru a tiež panoramatický záber celého ihriska. To je novinka, ktorá nám umožňuje pozerať sa na zápasy detailnejšie,“ vysvetľuje Slyško.

Zo spomínaných stránok do pol hodiny po každom zápase zistí trebárs to, aká bola úspešnosť v jednotlivých herných činnostiach v obrane a útoku alebo aké bolo fyzické zaťaženie hráčov.

Systém GPS detailnejšie mapuje celý tréningový proces. Súperov slovenských futbalistov na ME vo Francúzsku mapuje od chvíle, keď sa vyžrebovali základné skupiny.

„Hráčov sledujem nielen v reprezentácii, ale aj v klube. Dokážem potom lepšie zistiť, na ktorej pozícii by mohli

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Videoanalytik našej reprezentácie: Domáce úlohy hráči nemajú