Legenda ho nazvala zázrakom. Hirscher urobil niečo, čo nie je bežné

Marcel Hirscher v triumf v USA príliš neveril.
Marcel Hirscher v triumf v USA príliš neveril. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. dec 2017 o 15:58

V americkom Beaver Creeku dominoval suverénne.

BEAVER CREEK. Stoosem dní po augustovej zlomenine členka a s minimom plnokrvného tréningu sa Marcel Hirscher objavil v pretekoch Svetového pohára v obrovskom slalome a hneď sa stal ich víťazom.

V americkom Beaver Creeku dominoval suverénne, Nórovi Henrikovi Kristoffersenovi na druhom mieste nadelil 88 stotín sekundy a tretiemu Nemcovi Stefanovi Luitzovi 1,03 s.

Zatiaľ zrejme najväčšia udalosť novej mužskej zjazdárskej sezóny.

"V druhom kole to bol poker z mojej strany. Šiel som na riziko. Vzal som si lyže, s ktorými som doteraz nebol na žiadnej súťaži. Nie je to bežné, ale vyplatilo sa mi to. Je to úžasné, že to vyšlo," vravel Marcel Hirscher v rozhovore pre ORF.

Druhé preteky po zranení

Boli to len jeho druhé preteky po zranení, pred tromi týždňami sa v slalome vo fínskom Levi na svoje pomery priemerným výkonom zaradil na 17. miesto.

Aj preto je skok úradujúceho majstra sveta v slalome aj obrovskom slalome na najvyšší stupienok veľké prekvapenie.

Asi sa nemusíme baviť o tom, kto je najlepší na svete. A či získa tie glóbusy: Odpovedám za neho dvakrát áno.


Henrik Kristoffersen, nórsky lyžiar

"V toto víťazstvo neveril naozaj nikto. Už to je zázrak, že som necítil žiadnu bolesť. K tomu ešte nové lyže. Preto toto víťazstvo považujem za jedno z najväčších v celej svojej kariére," pokračoval 6-násobný a úradujúci držiteľ veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári.

Na známej zjazdovke Dravce so štartom vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške vyhral obrovský slalom po tretí raz a celkovo ôsmykrát sa tam dostal na pódium. A to o coloradskom stredisku hovorí, že sa tam nejazdí dobre, lebo ako tvrdí "v trojtisícovej výške rýchlo umriete. Aspoň my, Európania, na to nie sme zvyknutí".

Po prvom kole bol tretí s odstupom 39 stotín na lídra Luitza. V druhej jazde to však rodák zo Salzburgu rozbalil naplno a konkurencia sa na jeho umenie opäť raz dívala z úctivej vzdialenosti vrátane veľkého amerického rivala Teda Ligetyho. Ďalší navrátilec po zranení skončil siedmy.

"Mám pocit, že môžem dokázať ešte oveľa viac. Veď toto mal byť len začiatok po zranení a postupné pridávanie plynu. S jedlom rastie chuť," vraví Hirscher.

Rival odpovedal zaňho

Hirscher sa 23. víťazstvom v obrovskom slalome vo Svetovom pohári dostal na úroveň niekdajšieho špecialistu na túto disciplínu Švajčiara Michaela von Grünigena. V historickej tabuľke úspešnosti je pred ním už len Ted Ligety s 24 "obrákovými" triumfami a legenda Ingemar Stenmark.

23.

víťazstvo v obrovskom slalome zaznamenal Marcel Hirscher. V historickej tabuľke úspešnosti je pred ním už len Ted Ligety a Ingemar Stenmark.

Fenomenálny Švéd počas kariéry nazbieral 46 víťazstiev v tejto disciplíne alpského lyžovania. Celkovým počtom triumfov vo SP (46) sa Hirscher aktuálne vyrovnal Luxemburčanovi Marcovi Girardellimu.

Ten ich však nazbieral vo všetkých piatich súčastiach zjazdového lyžovania, kým Hirscher v troch.

"Marcel je svetový zázrak. Nepochybujem o tom, že ešte pridá počas kariéry zopár veľkých aj malých glóbusov a ten najbližší už v tejto sezóne," povedal Marc Girardelli.

Hirscherov súčasný rival a druhý v Beaver Creeku Nór Kristoffersen na tlačovej konferencii po pretekoch trefne poznamenal: "Asi sa nemusíme baviť o tom, kto je najlepší na svete. A či získa tie glóbusy: Odpovedám za neho dvakrát áno."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Legenda ho nazvala zázrakom. Hirscher urobil niečo, čo nie je bežné