Ste legenda, gratulovali mu. Boston pripravil slávnosť prvému hokejistovi tmavej pleti v NHL

Willie O'Ree.
Willie O'Ree. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. jan 2018 o 10:39

Puk medzi hokejky kapitánov Zdena Cháru a Maxa Paciorettyho vhodil Willie O´Ree.

BOSTON. Úvodné buly stredajšieho súboja NHL medzi hokejistami Bostonu a Montrealu (4:1) malo slávnostný charakter.

Puk medzi hokejky Zdena Cháru a Ryana Getzlafa vhodil 82-ročný Willie O´Ree. Na sebe mal bostonský dres so svojím niekdajším číslom 22.

Práve on bol prvý hokejista tmavej pleti, ktorý si zahral v NHL. Stalo sa tak 18. januára 1958, čiže presne pred 60 rokmi. Boston vtedy zdolal Montreal na jeho ľade 3:0.

Vedenie Bruins si spomenulo na svojho niekdajšieho krídelníka a ocenilo tohto hokejového pioniera pred zaplnenou TD Garden. Tá mu aplaudovala v stoji.

Starosta Bostonu Marty Walsh sa poďakoval O´Reemu za jeho vklad do histórie mesta a vyhlásil, že nové hokejové klzisko v časti Allston.Brighton bude niesť práve jeho meno.

"Ste legenda, ktorá zmenila naše mesto k lepšiemu. Ďakujem za vašu odvahu," uviedol Walsh na adresu O´Reeho.

Legenda mesta. Willie O'Ree bol prvým hráčom tmavej pleti v NHL (fotogaléria): fotogaléria

18.1.2018

"Celý tento týždeň je pre mňa strhujúci. Som rád, že som sa mohol vrátiť do Bostonu a vidieť deti, ako strieľajú góly vo svojich mládežníckych tímoch. Cítim sa byť požehnaný," uviedol Willie O´Ree na webe NHL.

Napriek tomu, že bol takmer úplne slepý na jedno oko, si O´Ree splnil detský sen zahrať si v NHL. V roku 1958 absolvoval za Boston iba dva zápasy, ale vrátil sa v sezóne 1960/1961 a v 43 stretnutiach si pripísal 4 góly a 10 asistencií.

Potom ho vymenili do Montrealu a zvyšok kariéry strávil v tímoch nižších súťaží AHL a WHL. Celkovo bol na hokejovej scéne úctyhodných 21 rokov. V ostatných dvoch desaťročiach už ako starý pán plnil rolu ambasádora NHL pre diverzitu a šíril myšlienky, že hokej je pre každého.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ste legenda, gratulovali mu. Boston pripravil slávnosť prvému hokejistovi tmavej pleti v NHL