Valábik skritizoval trénera Filca. Je to hlboko neúctivé, reaguje Pokovič

Boris Valábik (vpravo) a Ján Filc (vľavo).
Boris Valábik (vpravo) a Ján Filc (vľavo). (Autor: TASR)
Igor Dopirák|4. sep 2017 o 10:12

Nechápem, ako niekto na jeho úrovni mohol trénovať Slovensko na ZOH, myslí si už bývalý hokejista.

BRATISLAVA. Iba nedávno ukončil aktívnu hokejovú kariéru a priznal, že ide študovať za policajta. Hokejista Boris Valábik už o pár dní neskôr zaujal opäť, keď skritizoval bývalého reprezentačného trénera Jána Filca.

„Nechápem, ako niekto na úrovni pána Filca mohol trénovať Slovensko na olympiáde,“ tvrdil Valábik vo svojom príspevku pre Denník N.

Sklamaný, nahnevaný a rozčarovaný

Valábik vo svojom príspevku spomínal na svetový šampionát 2009 vo Švajčiarsku. Reprezentačný tím vtedy viedol práve Filc.

„Pre mňa to bol prvý kontakt s európskym trénerom od odchodu za more a neviem, či som bol viac sklamaný, nahnevaný alebo rozčarovaný,“ priznal hokejista.

Vizitky:

Boris Valábik:

V roku 2004 ho Atlanta Trashers draftovala v prvom kole z 10. miesta.

Za tri sezóny odohral v NHL spolu 80 zápasov.

Je odchovancom Nitry, pôsobil okrem Atlanty pôsobil aj Brne, Piešťanoch, Kazachstane, Anglicku či nižších zámorských súťažiach.

Ján Filc:

Počas aktívnej kariéry získal ako brankár dva bronzové medaily na MS juniorov.

Aktívnu kariéru ukončil ako 31-ročný pre pracovné povinnosti.

Ako tréner slovenskej reprezentácie do 20 rokov získal bronz na MS 1999.

Ako tréner seniorskej slovenskej reprezentácie získal so Slovenskom striebro v roku 2000 a zlato v roku 2002.

Je najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v histórii.

Za príklad dal aj zimné olympijské hry 2010. Slováci sa na nich dostali až do semifinále, kde tesne podľahli domácej Kanade 2:3.

V súboji o tretie miesto síce po dvoch tretinách vyhrávali nad Fínskom 3:1, napokon prehrali 3:5.

„To nie, že si chalani prehrali bronz, on im ho stratil svojím neexistujúcim koučingom. Tiež si treba uvedomiť, že medailové úspechy na majstrovstvách sveta si chalani vyhrali sami svojím talentom, partiou a tvrdou drinou,“ tvrdí Valábik.

Taktika? Musíme vyhrať

Hráč, ktorý dlhú dobu pôsobil v zámorí, skritizoval aj to, že Filc podľa jeho slov nevedel rozdeliť úlohy, vyskladať formácie a na presilovky aj oslabenia posielal rovnakých hráčov.

„Vysvetlím to na príklade. To, že Kovaľčuk je geniálny strelec a vie dať gól v presilovke, ešte neznamená, že bude makať a vrhať sa do striel v oslabovke,“ opísal Valábik.

„V Amerike každý hráč vedel, čo má robiť. Mali sme rôzne úlohy. A tu? ‚No, je to dôležitý zápas, musíme vyhrať, tak poďme do toho,‘ zaznelo. Hm, fajn taktika,“ spomína.

„Niekedy som si hovoril, čo tu robím, takto to predsa nemôže fungovať. Ja vôbec neviem, čo mám robiť, čo odo mňa tréner vyžaduje“ dodal Valábik.

Pokovič: Zhadzovaním Filca zhadzujeme seba

Na Valábikové slová sa rozhodol pre portál sport.sk reagovať dlhoročný Filcov spolupracovník Ľubomír Pokovič. Ponuku na rozhovor dostal od portálu aj samotný Ján Filc, zdvorilo ju však odmietol.

Výsledky Slovenska na zimnej olympiáde 2010:

A-skupina:

Slovensko - Česko 1:3

Slovensko - Rusko 2:1sn

Slovensko - Lotyšsko 6:0

Osemfinále:

Slovensko - Nórsko 4:3

Štvrťfinále:

Slovensko - Švédsko 4:3

Semifinále:

Slovensko - Kanada 2:3

O bronz:

Slovensko - Fínsko 3:5

„Špekulovať, že keby bol na olympiáde niekto iný ako Filc, tak vyhráme bronz, je nemiestne. Keby nebolo Filca, tak o bronz možno ani nehráme. Možno by sme sa ani do semifinále nedostali,“ tvrdí Pokovič.

Filcov asistent argumentuje, že prehra s Fínmi o bronz bola dôsledkom únavy z predchádzajúceho zápasu. Fíni totiž odohrali svoj semifinálový duel skôr, pričom už po prvej tretine prehrávali 0:6 a stretnutie sa tak podľa neho už iba dohrávalo.

„No my sme hrali až do úplného záveru vyčerpávajúci duel s Kanadou, ktorý bol zrejme najšpičkovejší, aký som kedy zažil. Hrali sme do neskorej noci s vypätím všetkých síl. A v tretej tretine s Fínmi prišli chyby, pretože síl už veľa nezostalo,“ opísal Pokovič.

Trénera, ktorý získal so slovenskou seniorskou reprezentáciou zlato aj striebro, obraňoval. „Zhadzovaním Filca zhadzujeme i sami seba. V inej hokejovej krajine by si to nikto nedovolil. Je to hlboko neúctivé,“ pokračoval Pokovič. „Je to neprípustné a absurdné.“

Kto je za úpadkom?

Valábik okrem svojho príspevku pre Denník N poskytol aj rozhovor pre portál sport.sk. V ňom uviedol, že v oblasti trénerstva je Slovensko veľmi pozadu.

„Kritizuje slovenských trénerov, s ktorými však prišiel do minimálneho kontaktu. Koľko ich mal? Navyše, od olympiády vo Vancouvri iba dva roky zo siedmich trénoval reprezentáciu Slovák – Zdeno Cíger. Najbližšie dva roky to bude opäť cudzinec,“ reagoval Pokovič.

„Slovenskí tréneri sú teda na vine úpadku?“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Valábik skritizoval trénera Filca. Je to hlboko neúctivé, reaguje Pokovič