Väčšinu platu posielajú rodičom. Skromní bratia písali históriu

Bratia si na ihrisku nič nedarovali.
Bratia si na ihrisku nič nedarovali. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|12. jún 2016 o 14:21

V prvom zápase Švajčiarska na šampionáte sa tvorila história európskeho šampionátu. Nastúpili proti sebe bratia Taulant a Granit Xhakovci, čo sa ešte nikdy nestalo.

Starší z bratov Xhakovcov, Taulant, patrí k oporám FC Bazilej. Jeho mladší súrodenec Granit v roku 2012 opustil Bazilej, aby sa v drese Borussie Monchengladbach stal jedným z najlepších európskych záložníkov.

V tomto prestupovom období prestúpil do Arsenalu za 50 miliónov eur, napriek tomu obaja bratia zostávajú nohami pevne na zemi. Rodičom posielajú 80 percent svojich platov.

„Našim rodičom dlžíme všetko. Obaja posielame zo svojich platov 80 percent našim rodičom. Keď si niekto myslí, že je niečo viac len preto, že má peniaze, veľmi rýchlo môže skončiť na zemi. Rodina je našim najväčším luxusom,“ sympaticky priznal v nedávnom interview Granit Xhaka.

Z Kosova do Bazileja

Ragip Xhaka strávil tri roky ako politický väzeň v Kosove predtým, než so svojou ženou Elmaze utiekli do Švajčiarska. V Bazileji sa im narodili dvaja synovia, Taulant a Granit.

Obaja s futbalom začínali v Concordii Bazilej a neskôr v slávnom FC. Presadzovali sa aj v mládežníckych reprezentáciách Švajčiarska a očakávalo sa, že nastúpia aj v seniorskom tíme. Bratia však chceli hrať za Albánsko.

Granit Xhaka (vľavo) a Taulant Xhaka po zápase boli opäť bratmi a nie súpermi.
Granit Xhaka (vľavo) a Taulant Xhaka po zápase boli opäť bratmi a nie súpermi. (Autor: SITA/AP)

„Nerozumiem tomu, prečo nás albánska futbalová federácia neoslovila. Sme predsa Albánci a hrdo by sme našu krajinu reprezentovali. Švajčiarsko však vyvinulo veľkú aktivitu, aby získalo hráčov, ktorí tam vyrastali,“ povedal Granit pre periodikum Kosova Sot.

On začal reprezentovať Švajčiarsko, jeho brat, večný problémista Taulant sa rozhodol pre Albánsko.

Brat proti bratovi

Pred šampionátom bolo jasné, že jedným z najpikantnejších súbojov skupinovej fázy európskeho šampionátu bude Albánsko proti Švajčiarsku. Bratia, ktorí si hovoria všetko mali nastúpiť na ihrisku proti sebe.

„Bude to zvláštne nastúpiť proti Taulantovi. Taktiež to však bude ťažký zápas, lebo Albánsko je veľmi silný tím,“ povedal pred zápasom Granit Xhaka.

Švajčiarsko zápas vyhralo 1:0, Granit sa stal hráčom zápasu a Taulant striedal pol hodinu pred koncom zápasu. Keď schádzal z hracej plochy hodil fľašu vody od hnevu na zem a zasadol na lavičku.

Taulant Xhaka ťažko niesol striedanie

„Bol to veľmi špeciálny moment pre moju rodinu, pre mňa osobne to bolo trošku bizarné,“ povedal po zápase Granit Xhaka. „Myslím, že sme hrali dobre, obaja sme odovzdali všetko pre našu krajinu, obaja sme spokojní. Ja možno trošku viac.“

Zaujímavosť:

Na zápas Albánska so Švajčiarskom sa prišli pozrieť aj priateľka Granita Xhaku Leonita Lekaj a mama Elmaze Xhaková. Tá si obliekla tričko, na ktorom mala spojený znak Albánska a Švajčiarska do jedného. 

Ďalšia futbalová bratská dvojica

V minulosti veľkú pozornosť pútali bratia de Boerovci. V súčasnosti je snáď najznámejšia bratská dvojica Kolo a Yaya Touré. Bratia Xhakovci majú našliapnuté k podobnému statusu.

Kým Granit prestúpil do jedného z najlepších futbalových klubov na svete, Taulant je v hľadáčiku viacerých európskych tímov. Oficiálnu ponuku už predostrela talianska Fiorentina.

„Som nadšený z ponuky Arsenalu. A Taulant má tiež na najvyššiu úroveň,“ dodal pre The Guardian mladší z bratov Xhakovcov, Granit.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Väčšinu platu posielajú rodičom. Skromní bratia písali históriu