V Söldene sa predstavia Babušiak a Zuzulová

TASR|22. okt 2009 o 15:00

Tradičným predkrmom na rakúskom ľadovci v Söldene odštartuje cez víkend Svetový pohár v alpskom lyžovaní.

SÖLDEN.

V prvých dvoch súťažiach 44. ročníka sa predstavia aj dva slovenskí zjazdári, v sobotu (9.45/12.45) v obrovskom slalome Veronika Zuzulová, v nedeľu Jaroslav Babušiak.

Prvá tretina zimy je na bielych svahoch SP už niekoľko rokov ako cez kopirák. Najprv Sölden, už po 13. raz od roku 1993 a desiatykrát v rade (v roku 2006 ho pre zlé počasie zrušili) a potom pred tradičným zámorským turné dobrodružstvo za Severným polárnym kruhom.

Výjazdy do Levi v polovici novembra však Zuzulová nemá rada, hoci tam sa začína s jej obľúbeným slalomom. Pred dvoma rokmi slovenská zjazdárka pre TASR zahlásila, že presun hore je náročný a tamojší kopec aj tak nemá rada.

Vtedy sa jej prianie naplnilo, pre zlé poveternostné podmienky súťaž preložili, v náhradnom dejisku v rakúskom Reiteralme skončila piata a odštartovala excelentnú sezónu. Paradoxne vlani bola tiež piata, keď na neobľúbenom kopci čarovala s čerstvo zlomeným rebrom, čo ani nevedela, keďže si to privodila dve hodiny pred štartom a diagnózu sa dozvedela až po niekoľkých dňoch na klinike v USA....

Žiaľ, oproti roku 2007 bol jej prvý senzačný výkon vlaňajšej sezóny zároveň posledným. Nasledovali bolesti, choroby, pády v pretekoch a negatívny účet sezóny zavŕšil koleno v dejisku finále SP s následnou artroskopickou operáciou.

Začína sa však v Söldene a ten má tiež zaujímavú spojitosť s dvoma Zuzulovej kľúčovými sezónami. Pred dvoma rokmi nepríjemnou chlamýdiovou infekciou sužovaná lyžiarka medzi oboma kolami obrovského slalomu nič nejedla, napriek tomu si jedenástou jazdou polepšila z 28. na 21. priečku. Pritom ešte tri dni pred súťažou absolvovala kľúčové pľúcne vyšetrenie, po ňom jej definitívne potvrdili astmatickú diagnózu a sfinalizovali sa záležitosti okolo "dopingovej" výnimky.

Certifikát Slovenského antidopingového výboru Zuzulovú oprávňoval užívať špecialistom predpísané medikamenty a samozrejme v predpísanom množstve. Zdravotné problémy cítila tak, že po dojazde prvého kola mala záchvat kašľu a na štarte druhej jazdy jej bolo zvracanie.

Výkonom v týchto okolnostiach prvýkrát v kariére rukolapne demonštrovala, že okrem obľúbeného špeciálneho slalomu sa do užšej svetovej špičky postupne etabluje aj v najtechnickejšej alpskej disciplíne.

V priebehu sezóny to nepotvrdila a vlaňajší vstup do sezóny jej nevyšiel, hoci tiež svoje ambície v "obráku" naznačila. Do 2. kola sa nekvalifikovala, keď ju z postupovej 30-ky vytlačili najprv iba dve pretekárky zo 69-členného štartového poľa a následne po diskvalifikácii iba jedna s náskokom 4 stotiniek...

Zuzulová bola síce v štartovom renkingu disciplíny na 43. pozícii, ale vzhľadom na celkový koeficient WCSL (World Cup Start List) výrazne nad 400-bodovou hranicou (511) mala právo štartovať hneď za elitnou 30-kou.

S číslom 31 chytila solídny rytmus, ale jej ambície sa zrušili ešte v hornej časti tvrdého a zľadovateného svahu. V jednej z najzatvorenejších bránok nasadila príliš dôrazný oblúk a na vnútornej lyži jej hrozil nepríjemný pád. Zuzulová situáciu zvládla majstrovsky, ale v konečnom dôsledku zbytočne...

Do tretice by mal v sobotu jej prvý obrovský slalom sezóny naznačiť nielen ako je na tom v konkrétnych bránkach. Zaujímavé bude sledovať, že či po vlaňajšej smoliarskej sezóne dokáže zdvihnúť hlavu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V Söldene sa predstavia Babušiak a Zuzulová