V Soči by mala reprezentovať Rajičová

Monika Simančíková.
Monika Simančíková. (Autor: TASR)
TASR|22. dec 2013 o 17:35

Medzinárodné majstrovstvá SR, ČR, Poľska a Maďarska na ZŠ Ondreja Nepelu boli jedným z rozhodujúcich pretekov pri určenia mena slovenskej olympioničky do Soči.

BRATISLAVA. Slovenské krasokorčuľovanie by mala v súťaži sólistiek na ZOH 2014 v Soči reprezentovať Nicole Rajičová, tá však musí opodstatnenosť nominácie potvrdiť výkonmi na januárových majstrovstvách Európy v Budapešti. "Čierny Peter" tak momentálne zostal v rukách jej súperky o olympiádu v Rusku Moniky Simančíkovej, no v prípade, že Rajičová nesplní v Budapešti kritériá stanovené trénersko-metodickou komisiou Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (SKrZ), môže sa všetko obrátiť v jej prospech.

V nedeľu po spoločných majstrovstvách Štyroch krajín v Bratislave rozhodol výkonný výbor SKrZ, že na Európu si vybojovala nomináciu Nicole Rajičová, čo jej otvára cestu pod päť olympijských kruhov. Simančíková je pre ME náhradníčkou. "Na ME si vybojovala nomináciu Rajičová, Simančíková je náhradníčka. Takto nám to umožňujú platné pravidlá. Olympijská účasť zostala otvorená, my sme Rajičovej stanovili kritériá, ktoré musí na ME splniť. Ide aj o elementy, ktoré musí zajazdiť. Ak podá dobrý výkon, bude aj dobré umiestnenie," povedala TASR predsedníčka SKrZ Felicitas Babušíková.

Na posledných ZOH 2010 vo Vancouveri Slovensko reprezentovala Ivana Reitmayerová, ktorá tam obsadila 28. priečku.

Simančíková síce získala miestenku pre Slovensko 17. miestom na tohtoročných majstrovstvách sveta v Kanade, Rajičová ju ale vo dvoch z troch vypísaných nominačných pretekoch zdolala. Na šampionáte ani jedna z 18-ročných Sloveniek nezvládla voľnú jazdu. Simančíková z klubu AKO Piešťany až trikrát spadla, ale napokon predsa len potvrdila postavenie zo sobotňajšieho krátkeho programu a skončila pred Rajičovou z ŠKP Bratislava.

Tá už sobotňajší KP zašla pomerne nervózne, obsadila v ňom 6. miesto, naopak Simančíková na ňu z tretej pozície nabrala náskok vyše 4 bodov. Ani voľná jazda 18-ročnej Rajičovej, ktorú ako tréner vedie Igor Krokavec, nevyšla. Krasokorčuliarka trénujúca v New Yorku až dvakrát okúsila tvrdosť bratislavského ľadu a to jej zhatilo šance uspieť. Ani Simančíková, ktorú trénujú Vladimir Dvojnikov a Karel Fajfr, nepredviedla dobrú voľnú jazdu, no tesne si udržala náskok pred Rajičovou, hoci zašla až 11. najlepší voľný program.

"Každý deň nie je nedeľa, hoci práve dnes je. Musím povedať, že obe majú ďaleko na viac. Ale rozhodovali nervy a nezvládli to. Je mi to ľúto," uviedla na margo výkonov dua Babušíková.

Výsledky - MMSR v krasokorčuľovaní:

tanečné páry - konečné výsledky:

1. Federica Testová, Lukáš Csölley (SR) 140,84 bodov, 2. Dora Turociová, Balázs Major (Maď.) 122,72, 3. Justyna Plutowská, Peter Gerber (Poľ.) 122,20

ženy - konečné výsledky: 1. Eliška Březinová 145,24, 2. Elizaveta Ukolová (obe ČR) 142,92, 3. Agata Krygerová (Poľ.) 131,07, ... 7. Bronislava Dobiašová 120,27, 8. Monika Simančíková 118,74, 10. Alexandra Kunová 115,83, 11. Nicole Rajičová (všetky SR) 115,58

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V Soči by mala reprezentovať Rajičová