Nosili falošné brady aj parochne. Irán zruší 40-ročný zákaz vstupu žien na štadióny

Iránske futbalové fanúšičky spievajú hymnu pred začiatkom prípravného zápasu.
Iránske futbalové fanúšičky spievajú hymnu pred začiatkom prípravného zápasu. (Autor: Vahid Salemi TASR/AP)
SITA|27. aug 2019 o 14:28

Tlak FIFA na Iránsku futbalovú federáciu pomohol.

BRATISLAVA. Iránske ženy budú môcť osobne povzbudiť tamojšie národné mužstvo v kvalifikačnom zápase o postup na MS 2022 proti Kambodži, ktorý sa uskutoční 10. októbra v Teheráne.

Skončí sa tak 40-ročný zákaz, ktorý v Iráne platil od islamskej revolúcie v roku 1979.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v ostatnom období tlačila na Iránsku futbalovú federáciu (FFIRI), aby ukončila dlhodobý zákaz vstupu žien na zápasy v tejto krajine.

Prezident strešnej organizácie svetového futbalu Gianni Infantino ešte v júni zaslal FFIRI list, v ktorom žiadal ubezpečenie, že ženy budú môcť navštíviť domáce stretnutia Iránu v kvalifikácii o postup na MS 2022, ktorý sa uskutoční v Katare.

Infantino dal iránskej strane lehotu do 15. júla, aby si príslušníčky ženského pohlavia stihli zakúpiť vstupenky, ale FFIRI tento termín zmeškala.

Iránska tlačová agentúra IRNA však prednedávnom uviedla, že ženy nakoniec aj tak budú môcť prísť na spomenutý duel s Kambodžou.

"Ženy môžu v októbri navštíviť štadión Azadi v Teheráne a sledovať zápas iránskeho národného tímu a Kambodže v kvalifikácii o postup na MS 2022," mal uviesť námestník iránskeho ministra športu Jamshid Taghizadeh.

Už vlani došlo v súvislosti s týmto zákazom k tzv.topeniu ľadov. V októbri umožnili stovke iránskych žien naživo zhliadnuť medzištátny prípravný zápas Iránu s Bolíviou, ďalších 500 žien mohlo navštíviť zápas ázijskej Ligy majstrov v Teheráne medzi Persepolisom a Kašimou Antlers.

Minulý rok v júni však v iránskej metropole zatkli na štadióne Azadi niekoľko žien, ktoré si nasadili falošné brady a parochne, aby sa dostali na prípravný zápas Iránu so Sýriou.

Podobný zákaz platil donedávna aj v neďalekej Saudskej Arábii. Od vlaňajška už môžu ženy prísť na futbalový zápas v tejto krajine, no musia tak učiniť výlučne v sprievode muža.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Nosili falošné brady aj parochne. Irán zruší 40-ročný zákaz vstupu žien na štadióny