V drafte majú zo Slovákov najvyššie ambície Pánik a Tatar

TASR|24. jún 2009 o 19:39

Prípravy na draft v NHL, ktorý prebehne v piatok 26. júna v kanadskom Montreale, sú v plnom prúde.

TORONTO. Prípravy na draft v zámorskej hokejovej NHL, ktorý prebehne v piatok 26. júna v kanadskom Montreale, sú v plnom prúde. Najväčšie debaty sa medzi hokejovými odborníkmi i laikmi momentálne vedú o tom, koho si zástupcovia New York Islanders, majúci právo na prvý výber, vytiahnu na pódium ako jednotku.

Najväčšie šance sa dávajú kanadskému ofenzívnemu esu Johnovi Tavaresovi, ktorý svoj čuch na góly dokazuje už niekoľko sezón v juniorskej Ontario Hockey League, kde v 274 zápasoch nastrieľal už 215 gólov.

Bez šance na pozíciu jednotky však nie je ani švédsky obranca Victor Hedman, najmladší reprezentant "troch koruniek" v histórii. Hedman už dva roky hráva v drese MoDo stabilne švédsku Elitserien a v národnom tíme debutoval už ako 17-ročný.

Obaja hráči majú aj dve medaily z juniorských majstrovstiev sveta, v tomto je však Tavaresova bilancia lepšia. Kanada totiž v posledných dvoch rokoch porazila vo finále práve Švédsko a tak sa na rozdiel od svojho konkurenta môže popýšiť dvojnásobným zlatom.

Rozhodnutie o tom, kto sa na sledované pódium postaví ako prvý, má v rukách Garth Snow, generálny manažér Islanders, najhoršieho tímu ulynulej sezóny NHL. Obaja hráči samozrejme túžia dostať sa do análov a stať sa číslom jedna tohtoročného draftu. Svorne však tvrdia, že to nie je pre nich rozhodujúce, hlavné je sa v najlepšej lige sveta naplno presadiť.

"Samozrejme, že by som sa rád stal číslom jeden. No hlavne sa chcem stať hráčom klubu NHL. Myslím, že by som sa mohol stať súčasťou tímu, ktorý môže vyhrať Stanleyho pohár. Každopádne, už byť draftovaným je veľká pocta," nechal sa počuť Tavares. V podobnom duchu sa vyjadroval aj švédsky zadák.

"Som veľmi zvedavý, do akého klubu sa dostanem. Byť jednotkou draftu by predstavovalo veľkú poctu. Hlavne chcem ísť do klubu, ktorý ma už teraz pokladá za dôležitého hráča. Potom bude iba na mne, aby som ukázal, že som pripravený splniť očakávania," konštatoval Hedman.

V samotnom drafte má právo na druhú voľbu Tampa Bay Lightning, z tretej pozície si bude vyberať Colorado Avalanche. Spomedzi slovenských hokejistov by mali mať najvyššie šance na draft v prvých kolách Richard Pánik a Tomáš Tatar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V drafte majú zo Slovákov najvyššie ambície Pánik a Tatar