Úvod Giro d'Italia vyšiel najlepšie Cavendishovi

Mark Cavendish
Mark Cavendish (Autor: tasr/ap)
SITA|9. máj 2009 o 18:25

Brit Mark Cavendish sa stal prvým držiteľom ružového trička na storočnicových cyklistických pretekoch Giro d'Italia.

BENÁTKY Brit Mark Cavendish sa stal prvým držiteľom ružového trička na storočnicových cyklistických pretekoch Giro d'Italia, keď jeho tím Columbia triumfoval v úvodnej časovke družstiev na 20,5 km v Benátkach.

V rovinatej a takmer priamej jazde proti chronometru sa presadili jazdci v USA registrovaného tímu vďaka rýchlostnému priemeru 56,3 km/h časom 21:50 min. V cieli mali 6-sekundový náskok pred zoskupením Garmin-Slipstream, tretia skončila Armstrongova Astana. Keďže Cavendish preťal z tímu Columbia cieľovú pásku ako prvý, stal sa prvým lídrom 92. ročníka.

Cavendish je prvým britským cyklistom v histórii, ktorý si na seba oblečie ružový dres. Dvadsaťtriročný rodák z Manxu, pre ktorého nie je cudzia ani dráhová cyklistika, vyhral na Gire vlani dve etapy a ďalšie štyri na Tour de France. "Žijem v Taliansku, tento dres má pre mňa veľkú cenu. Na víťazstvo v tímovej časovke musel každý podať stopercentný výkon. Toto je kolektívny úspech. Ak vyhrám aj v nedeľu, v čo dúfam, potom to budú iné pocity," povedal Cavendish po svojom ôsmom tohtoročnom prvenstve.

Z ďalších favoritov skončil Ivan Basso so svojím zoskupením Liquigas 40 sekúnd za Columbiou a Damiano Cunego s Lampre zaostal o ďalšie 2 sekundy.

Favoritom úvodnej časovky družstiev bol tím Garmin-Slipstream. Jeho cyklisti sa na prvú etapu Gira špeciálne pripravovali. Astana svojím tretím miestom všetkých prekvapila. Jeden z jej lídrov Lance Armstrong štartuje na Giro vôbec po prvý raz v kariére.

Výsledky - Giro d´Italia:

1. etapa (Benátky - Benátky, časovka družstiev na 20,5 km): 1. Team Columbia - Highroad 21:50 min, 2. Garmin - Slipstream +6 s, 3. Astana +13, 4. LPR Brakes - Farnese Vini +22, 5. ISD +27, 6. Team Kaťuša +35, 7. Rabobank +38, 8. Liquigas +40, 9. Lampre - NGC +42, 10. Team Milram +49

Poradie po 1. etape: 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Team Columbia - Highroad 21:50 min, 2. Marco Pinotti (Tal.) Team Columbia - Highroad, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Team Columbia - Highroad, 4. Michael Rogers (Austr.) Team Columbia - Highroad, 5. Thomas Lövkvist (Švéd.) Team Columbia - Highroad, 6. Mark Renshaw (Austr.) Team Columbia - Highroad, 7. Konstantin Siucov (Bielor.) Team Columbia - Highroad, 8. Morris Possoni (Tal.) Team Columbia - Highroad, 9. Michael Barry (Kan.) Team Columbia - Highroad všetci rovnaký čas, 10. David Zabriskie (USA) Garmin - Slipstream +6 s

Armstrong je s úvodom spokojný

Američan Lance Armstrong je spokojný s tretím miestom družstva Astana v úvodnej tímovej časovke na storočnicových cyklistických pretekoch Giro d´Italia. Texasan, ktorý pred siedmimi týždňami absolvoval operáciu kľúčnej kosti, na pretekoch debutuje. Po prvých kilometroch Gira strácajú Armstrong a spol. na lídra Marka Cavendisha z tímu Columbia 13 sekúnd.

"Cítil som sa ako za starých čias. Myslím, že s výkonom i umiestnením môžeme byť spokojní. Príprava na tímovú časovku bola minimálna, ale maximálna z toho, čo sme mohli. Jazdci z Columbie sa na ňu pripravovali oveľa viac a sústredili sa na vybojovanie ružového dresu pre Cavendisha. Teraz ho budú chcieť udržať až do Dolomitov," povedal po prvej etape Gira Lance Armstrong. Tridsaťsedemročný víťaz Tour de France sa v tejto sezóne vrátil do súťažného pelotónu po triapolročnej pauze. V marci si však zlomil kľúčnu kosť, jeho štart na Gire bol ohrozený. Napokon sa vyliečil, ale v Taliansku chce predovšetkým pomáhať tímovému kolegovi Levimu Leipheimerovi.

Armstrong sa na Gire nezameria na celkové prvenstvo, chce dosiahnuť nejaký čiastkový úspech. V tímovej časovke necítil v zranenom ramene žiadnu bolesť. Pred štartom však bol nezvyčajne nervózny. "Bolo to však v pohode. Je nádherné byť opäť na štartovej rampe spolu s kolegami z tímu. Cítil som potom veľmi dobre. Verím, že rovnako ako dnes sa budem zabávať aj v ďalších dňoch. Uvidíme, čo všetko sa stane," dodal Armstrong.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Úvod Giro d'Italia vyšiel najlepšie Cavendishovi