Ukončili vyšetrovanie Chárovho zákroku na Paciorettyho

Zdeno Chára pri zákroku na Paciorettyho.
Zdeno Chára pri zákroku na Paciorettyho. (Autor: AP)
TASR|10. aug 2011 o 20:08

Pacioretty neschvaľoval nepotrestanie Cháru na úrovni NHL, no vyjadril sa proti posunutiu sporu do trestnoprávnej roviny.

MONTREAL. Policajné vyšetrovanie zákroku slovenského hokejistu Zdena Cháru na protihráča Maxa Paciorettyho sa skončilo, informuje portál tsn.ca. Dokumentáciu o prípade teraz posunula montrealská polícia prokuratúre, ktorá rozhodne o tom, či bude vznesené obvinenie voči kapitánovi Bostonu Bruins alebo nie.

Chára narazil útočníka Montrealu Canadiens počas základnej časti NHL 8. marca na okraj mantinelu tak nešťastne, že si Pacioretty zlomil krčný stavec a utrpel aj vážny otras mozgu. Slovenský obranca dostal od rozhodcov 5 minútový trest plus do konca zápasu, no vedenie NHL ho nijako nepotrestalo.

Zákrok však začala prešetrovať kanadská polícia, ktorá ale s vypočúvaním Cháru čakala až do skončenia bojov v play off ligy, ktoré jeho Boston vyhral. Teraz už však mohli pripojiť k spisu aj jeho výpoveď a skompletizovanú ho teraz preskúma prokuratúra.

Chára a jeho právny zástupca sa stretli s predstaviteľmi polície Québecu 9. júla v Bostone.

Vyšetrovanie sa začalo už krátko po zákroku, ktorý vyvolal rozhorčenie fanúšikov Montrealu. Spoločnosti Air Canada a VIA Rail dokonca hrozili profilige, že zrušia všetky sponzorské zmluvy, ak vedenie súťaže nezabráni atakom na hlavu.

Samotný Pacioretty neschvaľoval nepotrestanie Cháru na úrovni NHL, no vyjadril sa proti posunutiu sporu do trestnoprávnej roviny. Kanaďan sa už zo zranenia zotavil a očakáva sa, že naskočí do diania v najkvalitnejšej lige sveta hneď v budúcej sezóne.

Hovorkyňa prokuratúry v Québecu, do kompetencie ktorej prípad patrí, Martine Bérubéová v stredu nevedela potvrdiť, či policajná správa do úradu prišla alebo nie.

"V každom prípade prokurátor, ktorý prípad má na starosti, je do septembra mimo. Dovtedy nepadne žiadne rozhodnutie. Nie je vylúčená ani žiadosť o ďalšie vyšetrovanie," povedala Bérubéová.

Podľa právnika a bývalého univerzitného hokejistu Jeana-Pierra Rancourta by prokuratúra mohla navrhnúť trestné stíhanie za ublíženie na zdraví. "Chára musel vedieť, že jeho atak môže mať za následok vážne zranenie a svoj bodyček dokončil," myslí si Rancourt, podľa ktorého však úmysel je veľmi náročné dokázať.

Obžalovaný môže tvrdiť, že udalosti sa stali veľmi rýchlo. Podľa Rancourta súd by musel zároveň dokázať, že zákrok zašiel ďalej, ako je primerané v hokeji. Aj preto podľa jeho názoru prípad pravdepodobne uzavrú.

Zákrok Cháru na Paciorettyho

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ukončili vyšetrovanie Chárovho zákroku na Paciorettyho