Tretia liga Východ: Súťaž vedú oživené bašty, tímy na dne predviedli unikát

Jesenná časť sa niesla v znamení dominancie Spišskej Novej Vsi.
Jesenná časť sa niesla v znamení dominancie Spišskej Novej Vsi. (Autor: facebook FK Spišská Nová Ves)
Daniel Dedina|26. nov 2021 o 08:00

Hodnotenie najvyššej regionálnej súťaže na východe.

VÝCHOD. „Mali ľahších súperov, teraz prídu ťažší,“ utešovali sa konkurenti Spišskej Novej Vsi po jej bezchybnom vstupe do aktuálneho ročníka III. ligy Východ.

Líder tabuľky sa nezľakol ani papierových favoritov a po jeseni má skvelú bilanciu. Zo štrnástich zápasov dvanásť vyhral a dva remizoval.

Skúsenosti Janečku i Zekuciu, priebojnosť robustného nigérijského útočníka Attaha a dostatok mladíckeho talentu vytvorili výborne fungujúci stroj.

Hoci Spišiaci sa rečiam o postupe vyhýbajú, razom sú favorit číslo jedna oni. Tabuľku vedú o dva body pred Prešovom a majú zápas k dobru. 

Postúpi ten, kto vyhrá v Košiciach?

Práve Prešovčania sú podľa mnohých hlavným ašpirantom na postup do vyššej súťaže. Klub vstáva z popola a vpred ho tlačí bohatá história. V kádri figuruje viacero bývalých ligistov (Buchta, Karaš, Dolný, Pribula), v zime by mali prísť ďalšie posily. Súčasný Tatran však nedisponuje prakticky žiadnou infraštruktúrou a je otázne, či sa mu podarí uspieť hneď v rozbehovej sezóne.

Nedá sa povedať, že by jeseň nevyšla Lipanom. Sú tretie, prehrali jediný zápas. Mužstvu však chýba ´drajv´ z predošlých rokov. Pre hráčov v amatérskych podmienkach je celoslovenská druhá liga, ktorú už viackrát okúsili, priveľké sústo. V tretej pravidelne víťazia, čo ich až tak neposúva. Možno práve pre tímy ako Lipany by bola tretia liga po reorganizácii šitá na mieru.

Futbalisti Slávie TU Košice čelili v Slovnaft Cupe Slovanu Bratislava. Ten nastúpil v plnej sile a vyhral 5:0.
Futbalisti Slávie TU Košice čelili v Slovnaft Cupe Slovanu Bratislava. Ten nastúpil v plnej sile a vyhral 5:0. (Autor: TASR)

Bude platiť, že postúpi ten, kto vyhrá na ihrisku Slávie TU Košice? Zatiaľ sa to nepodarilo nikomu. Košičania disponujú hráčmi s ligovou minulosťou, ktorí už dnes hrajú futbal popri robote. Doma nadelili súperom aj šesť, sedem, či dokonca osem gólov. Vonku takí presvedčiví neboli. Vyhrali len raz, aj to ešte v druhom kole.

Postavenie Stropkova skresľuje iba trinásť odohraných zápasov. Mužstvo trénera Ľubomíra Reitera zaznamenáva každým rokom progres a spolu s Prešovom patrilo v jeseni k hlavným prenasledovateľom Spišskej Novej Vsi. Doma stratilo len dva body, aj to hneď v úvode ročníka.

Poprad ustál existenčnú krízu

Spišiaci sú tak vysoko aj preto, že dokázali bodovať v Snine. To sa nikomu inému nepodarilo. Sninčania dokázali uhrať solídny počet bodov aj na ihriskách súperov. Prehry vo Vranove nad Topľou (0:3) a najmä vo Veľkom Šariši s Prešovom (0:6) ich určite nehriali tak, ako priebežné šieste miesto.

Na vyššie méty boli v predchádzajúcich rokoch zvyknutí Vranovčania. Na domácej umelej tráve predvádzali tradičnú dominanciu, až na dva prípady. Proti Spišskej a Prešovu obišli naprázdno so skóre 0:7. Ani jediná výhra zo šiestich zápasov vonku nie je najlichotivejšia bilancia.

V Poprade riešili v lete existenčnú krízu. Nová etapa futbalu v meste nezačala ideálne, prvá radosť prišla až v štvrtom kole. Potom sa Podtatranci rozbehli. Bodovať dokázali v Lipanoch i doma proti Vranovu a dostali sa do hornej polovice tabuľky.

Kalša má síce na konte slušný počet bodov, ale takisto jej chýbala iskra z predchádzajúcich rokov. Topfavoritom i ostatným súperom tentoraz prílišný strach nenaháňala. Inkasovala 40 gólov, čo je na mužstvo popretkávané hráčmi so skúsenosťami z vyšších súťaží enormne veľa.

Giraltovce ožili. Jesennú časť nezačali ideálne a ukončili ju štyrmi prehrami. Úsek medzi piatym a jedenástym kolom im však vyšiel výborne, získali v ňom štrnásť bodov. Pred sezónou sa to mohlo zdať ako utópia, ale sú v hre o treťoligovú miestenku po reorganizácii súťaží.

Tretia liga bude asi privysoko

Pre tímy od jedenásteho miesta sa zdá byť nová tretia liga privysoko. Sobrance sú na tom identicky ako v predchádzajúcej sezóne. Trinásť bodom im tentoraz zaručuje o čosi vyššiu pozíciu. Vonku dokázali zaskočiť Kalšu, doma vyhrali trikrát v rade. Oprieť sa môžu aj o hráčov fortunaligových Michaloviec.

Z nováčikov sú na tom v priebežnej tabuľke lepšie Rudňany, Raslavice však odohrali o dva zápasy menej. Hráči Rudnian nedokázali ani raz bodovať v dvoch po sebe idúcich zápasoch, ale posledné tri domáce súboje vyhrali. Vonku boli bezzubí, rovnako ako Raslavičania. V zápasoch týchto tímov zakaždým padol aspoň jeden gól, často ich bolo oveľa viac.

Krompachy získali z úvodných ôsmich kôl jediný bod. Uspeli až v šesťbodovom derby v Spišskom Podhradí. Okrem toho bodovali doma proti Kalši a Raslaviciam. Len v troch z trinástich doposiaľ odohraných stretnutí inkasovali menej než tri góly.

Unikátnu bilanciu má na konte Spišské Podhradie. V piatich doposiaľ odohraných stretnutiach na domácom ihrisku nestrelilo ani jeden gól! Omnoho bohatšia nie je ani jeho kolónka víťazstiev. Zisk piatich bodov stačí na predposledné 15. miesto.

Pred sezónou sa schyľovalo k vypadnutiu Svidníka do štvrtej ligy. Napokon ostal v tretej, ale natíska sa otázka, či to bol dobrý krok. Po úvodných troch debakloch so skóre 2:28 sa zdalo, že mužstvo bude príchodom nových hráčov konkurencieschopné. Omyl! Krátko na to nasledovala šnúra siedmich duelov bez streleného gólu. Napriek trom neodohraným duelom nie je zo strany Svidníka čo hodnotiť. Za celú jeseň nezískal ani bod.

III. liga Východ - jesenná časť 2021/22

Kto prekvapil: Spišská Nová Ves, Stropkov, Giraltovce

Kto sklamal: Vranov nad Topľou, Spišské Podhradie, Svidník

Najpozitívnejší moment: spanilá jazda Spišskej Novej Vsi (14 zápasov - 12 výhier, 2 remízy)

Najnegatívnejší moment: trápenie Svidníka (12 zápasov, 0 bodov)

Najnegatívnejší moment2: nedohratie jesennej časti pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu

Najlepší strelec: Jozef Dolný (Prešov) - 20 gólov

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Futbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová Ves
15
13
2
0
46:7
41
V
V
V
V
R
2
1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov
15
12
0
3
53:14
36
V
V
V
V
V
3
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
15
9
5
1
49:14
32
V
V
V
V
P
4
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
15
8
5
2
39:13
29
V
V
P
V
R
5
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
15
9
2
4
29:12
29
P
P
V
P
V
6
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
15
9
1
5
32:19
28
V
P
V
P
V
7
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
15
8
2
5
35:22
26
V
V
P
P
P
8
FK PopradFK PopradFK Poprad
15
7
3
5
25:19
24
V
R
V
P
P
9
MFK Slovan GiraltovceMFK Slovan GiraltovceMFK Slovan Giraltovce
15
6
2
7
18:25
20
V
P
P
P
P
10
TJ Mladosť KalšaTJ Mladosť KalšaTJ Mladosť Kalša
15
5
3
7
28:40
18
P
R
P
V
V
11
Futbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -Sobranecko
15
4
2
9
16:26
14
R
P
P
V
V
12
OŠK RudňanyOŠK RudňanyOŠK Rudňany
15
4
1
10
26:43
13
P
V
P
V
P
13
OFK - SIM RaslaviceOFK - SIM RaslaviceOFK - SIM Raslavice
15
3
3
9
15:33
12
R
P
P
P
V
14
FK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ Krompachy
15
2
1
12
13:48
7
P
P
P
V
P
15
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
15
2
1
12
11:60
7
V
R
V
P
P
16
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
15
1
3
11
5:45
6
R
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tretia liga Východ: Súťaž vedú oživené bašty, tímy na dne predviedli unikát