Tréner Rusov: Zatiaľ sme silní len na papieri, zladiť tie hviezdy bude výzva

Ruskí reprezentanti zvíťazili vo štvrtkovom zápase na turnaji Švédske hokejové hry v Petrohrade nad Fínskom 2:1.
Ruskí reprezentanti zvíťazili vo štvrtkovom zápase na turnaji Švédske hokejové hry v Petrohrade nad Fínskom 2:1. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. máj 2019 o 16:34

Rusi majú v tíme pätnásť hráčov z NHL.

BRATISLAVA. Deň víťazstva nad fašizmom oslavujú v Európe 8. mája. V Rusku však oslavujú deň pobedy o 24 hodín neskôr.

Ruskí hokejisti ho pravidelne slávia v zahraničí pri pomníkoch v dejiskách majstrovstiev sveta. Vo štvrtok všetci hokejisti ruského tímu aj s trénermi priniesli kvety a vence na Slavín.

Veľký veniec niesli k pamätníku sovietskych vojakov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, niesli najväčšie hviezdy tímu Alexander Ovečkin a Iľja Kovaľčuk.

Hokejisti vzdali hold obetiam vojny aj napriek studenému a daždivému počasiu.

„Chlapci niečo vydržia. Veď nie sú z cukru,“ vravel tréner Iľja Vorobjov.

Vytvoriť fungujúci tím je výzva

Po obede už hviezdni hokejisti nacvičovali akcie na zimnom štadióne. Tréner opäť urobil v zostave pár zmien. Kým doteraz hrali Jevgenij Malkin a najproduktívnejší hráč NHL Nikita Kučerov spolu, vo štvrtok na tréningu už boli každý v inej formácii.

„Haprovalo im to. Nerozumeli si až tak, preto skúšame aj ďalšie možnosti,“ vysvetľoval Vorobjov zmeny.

Nájsť ideálnu zostavu bude pre trénera náročné. Vie, že potrebuje využiť potenciál viacerých výnimočných hráčov. Na druhej strane nemôžu všetci len strieľať góly.

V Rusku je jedno, v akej ste zostave, vždy je cieľom získať zlato.


Iľja Vorobjov, tréner ruskej reprezentácie

„Je to výzva správne zladiť toľko skvelých hráčov. Ale verím, že to bude fungovať. Na majstrovstvách môžeme uspieť, len ak budeme hrať dobre nielen v útoku, ale aj v obrane. Zatiaľ sme dobrý tím len na papieri,“ dodal Vorobjov, ktorý je trénerom ruskej reprezentácie len rok.

Vlani nečakane nahradil Olega Znaroksa, ktorý musel odísť, hoci s tímom vyhral olympijský turnaj v Pjongčangu.

Cieľom je len titul

O zbornej hovoria ruské médiá ako o tíme snov. V aktuálnej zostave s pätnástimi hráčmi z NHL by bolo veľmi náročné tento tím ešte vylepšiť.

Lenže práve Rusom sa nie vždy v tom najsilnejšom zložení na veľkých turnajoch darilo. Neuspeli na olympiádach vo Vancouvri, v Soči ani na domácom šampionáte v roku 2000.

„Veľa sa hovorí o tom, že sme dream team. Musíme to však dokázať, že ním naozaj sme. Lebo zatiaľ sa o tom len hovorí. Podstatné je to, čo sa ukáže v zápasoch,“ hovorí obranca Toronta Nikita Zajcev.

Kým väčšina tímov hovorí o ambíciách opatrne. Dva tímy v bratislavskej B-skupine v tom majú jasno. Švédi chcú zlatý hetrik. Čokoľvek iné ako tretie zlato z MS za sebou bude pre nich neúspech. V prípade Rusov to platí rovnako.

„V Rusku je jedno, v akej ste zostave, vždy je cieľom získať zlato,“ dodal ruský kouč.

Svetový šampionát sa začína v piatok 10. mája.

MS v hokeji 2019 sa konajú na Slovensku v štadiónoch v Bratislave a Košiciach 10. až 26. mája 2019.
MS v hokeji 2019 sa konajú na Slovensku v štadiónoch v Bratislave a Košiciach 10. až 26. mája 2019. (Autor: SME - Miro Mezei)
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tréner Rusov: Zatiaľ sme silní len na papieri, zladiť tie hviezdy bude výzva