Nevídané posudzovanie faulov a výpadok vyradil basketbalistov z bojov o MS

Slovenský reprezentant Dominik Kubala zakončuje.
Slovenský reprezentant Dominik Kubala zakončuje. (Autor: TASR/Martin Palkovič)
SITA|17. aug 2017 o 13:42

Názory aktérov po prehre s Bosnou a Hercegovinou.

BRATISLAVA. Slovenskí basketbalisti sa definitívne nepredstavia v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta v Číne 2019.

Rozhodla o tom ich stredajšia prehra v bratislavskej Hant aréne s mužstvom Bosny a Hercegoviny 74:92 (45:55) v rámci európskej predkvalifikácie.

<><><><><><><><><><><><><><><><><>

IVAN RUDEŽ

V tabuľke A-skupiny sú so 6 bodmi na poslednom 4. mieste a ani prípadná výhra v záverečnom stretnutí v sobotu vo švédskej Uppsale s domácim výberom ich na druhé postupové miesto neposunie.

Nevídané posudzovanie faulov

Tréner Slovákov Ivan Rudež mal po stredajšom dueli s Bosniakmi ťažké srdce predovšetkým na rozhodcov.

Tréner Slovenska Ivan Rudež dáva hráčom pokyny.
Tréner Slovenska Ivan Rudež dáva hráčom pokyny. (Autor: TASR/Martin Baumann)

"Na zápas sa musíme pozrieť z dvoch hľadísk. Kritériá faulov v prvej štvrtine boli niečo, čo som v doterajšej profesionálnej kariére ešte nevidel. Odpískali nám 14 faulov. Neviem, prečo majú vo FIBA nastavený takýto status. Petrovi Sedmákovi dokonca odpískali 3 fauly v priebehu 45 sekúnd," uviedol Rudež.

"Psychicky sme sa však vrátili do hry. Máme dvoch najmladších rozohrávačov spomedzi všetkých tímov v predkvalifikácii a dostali tvrdú školu. Ich stratené lopty a niektoré emotívno-mentálne nezvládnuté situácie v prechode a rytme hry, nás stáli tento zápas,“ povedal chorvátsky kouč v službách Slovenska.

Tretia štvrtina - klinec do rakvy

Zlomová bola okrem prvej štvrtiny aj tretia, v ktorej slovenskí basketbalisti nastrieľali len 8 bodov. Navyše sa im nepodarilo zastaviť 18-ročný talent Džanana Musu, ktorý bol s 27 bodmi najproduktívnejším hráčom súpera.

Zostávajúci program Slovákov:

<><><><><><><><><><><><><><><><><>

"Naša tretia štvrtina je už rarita, keď prehráme o 20 bodov s takýmto mužstvom. Zaostať za súperom počas 10 minút 8:25 bol pre nás klinec do rakvy.," hodnotil stretnutie s Bosnou kapitán Slovákov Stanislav Baldovský.

"Povedali sme si pred zápasom, že musíme ubrániť Musu. Je to obrovský talent a zas nám dal pomaly 30 bodov. Naša obrana hrala dnes na 40 percent. Nevedeli sme ubrániť hráča 1 proti 1, oni potom dávali ľahké koše a nahadzovali si to na trojkové pokusy. Premieňali ich a zaslúžene vyhrali," doplnil Stanislav Baldovský.

Na záver Švédi

Na tím Ivana Rudeža čaká v európskej predkvalifikácii ešte jeden zápas. V sobotu od 16.00 h v Uppsale vyzvú Švédov, ktorí už majú istú účasť v kvalifikácii o postup na MS v Číne 2019, pretože pri zhode bodov s Arménmi a Bosniakmi v ich prospech hovorí lepšia vzájomná bilancia.

"V poslednom zápase budeme chcieť ukázať bojovnosť. Nič iné nám neostáva. Zdolali sme ich doma, budeme chcieť uspieť aj u nich," dodal Baldovský.

O poslednú postupovú priečku z A-skupiny si v sobotu v Jerevane v priamom súboji zahrajú mužstvá Arménska a Bosny a Hercegoviny.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nevídané posudzovanie faulov a výpadok vyradil basketbalistov z bojov o MS