Toews by na Selkeho trofej navrhol Hossu

Marián Hossa (vľavo) a Jonathan Toews.
Marián Hossa (vľavo) a Jonathan Toews. (Autor: SITA/AP)
TASR|11. dec 2011 o 10:07

Od zavedenia Selkeho trofeje sa z nej tešilo 33 hokejistov, pričom iba deviati z nich boli krídelníci.

CHICAGO. Hokejista Chicaga Blackhawks Jonathan Toews si myslí, že v prípade nominácie na Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho útočníka ligy by vedenie zámorskej NHL nemalo zabudnúť na jeho spoluhráča Mariána Hossu.

Tridsaťdvaročný slovenský útočník vo štvrtkovom dueli proti NY Islanders zaznamenal svoj 400. gól v NHL a na konte má i 456 asistencií. Hossa napriek 856 bodom v 925 dueloch v NHL odvádza poctivú prácu i v defenzíve a v oslabeniach.

Finalista Selkeho trofeje z minulej sezóny Toews si myslí, že vedenie ligy by nemalo zabudnúť pri tohtoročnej nominácii na Hossu napriek tomu, že je krídelník.

"Vyzerá to tak, ako keby mal byť vždy nominovaný stredný útočník. Nevidím však dôvod, prečo by to nemohol byť aj Hossa," cituje Toewsa Daily Herald. "Patrí medzi hráčov, ktorých chcete mať v oslabeniach, v obrannej fáze i v útoku. Toto presne vystihuje účel tejto trofeje."

Iba deviati krídelníci so Selkeho trofejou

Od zavedenia Selkeho trofeje sa z nej tešilo 33 hokejistov, pričom iba deviati z nich boli krídelníci, vrátane bývalého kapitána Hawks Dirka Grahama v sezóne 1990/91. Člen Siene slávy a krídelník z Montrealu Canadiens Bob Gainey však získal túto trofej štyrikrát a bývalý krídelník Dallasu Stars Jere Lehtinen trikrát.

"Neviem, či o Hossovi uvažovali," povedal tréner Blackhawks Joel Quenneville. "Medzi kandidátov na Selkeho trofej zaraďujú hokejistov pre ich spôsob hry bez puku. Napadne vás Pavel Dacjuk z Detroitu, no 'Hoss' v ofenzíve i defenzíve robí všetko presne podľa pokynov. Je to typ hráča, s ktorým môžeme hrať proti komukoľvek a bez ohľadu na meno jeho súpera som pokojný."

Kompletný hráč

Podľa Toewsa v NHL nie je veľa hráčov podobných Hossovi. Slovenský útočník je najlepším v tíme v počte plusových bodov (13) a s 29 bodmi (12+17) patrí medzi kvarteto najproduktívnejších hráčov klubu. Hossa dal navyše dva zo svojich 12 gólov vo oslabení.

"O Hossovi som to už povedal veľakrát patrí medzi kompletných hráčov, s ktorými sa nestretávate často," dodal Toews. "Zároveň však robí všetko pre víťazstvo tímu."

Hossu rozosmialo hodnotenie Quennevilla, ktorému pri jeho mene nepríde na um v prvom rade útok. "K takému niečomu sa ťažko vyjadruje," uzavrel Hossa. "Joel ma však pozná a vie, že sa na mňa môže spoľahnúť aj pri defenzívnom štýle hry a v oslabeniach. Je to môj štýl hry. Páči sa mi to a domnievam sa, že mi verí."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Toews by na Selkeho trofej navrhol Hossu